Externe Actualitate Internă

Bruxelles. Volodimir Zelenski a dezvăluit că a informat-o pe Maia Sandu despre planurile secrete ale Rusiei privind distrugerea R. Moldova, interceptate de serviciile de informații din Ucraina

Bruxelles. Volodimir Zelenski a dezvăluit că a informat-o pe Maia Sandu despre planurile secrete ale Rusiei privind distrugerea R. Moldova, interceptate de serviciile de informații din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat, joi, plenului Consiliului European, unde a dezvăluit o situație îngrijorătoare cu privire la intențiile și planurile Rusiei în Republica Moldova.

Zelenski a declarat că serviciile de informații ale Ucrainei au interceptat recent un plan potrivit căruia Rusia ar urma să preia controlul asupra R.Moldova. Acesta a fost adus de către ucraineni la cunoștința liderei Maia Sandu, a mai spus Zelenski.

„Am vorbit recent cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și am informat-o că am interceptat planul serviciilor rusești pentru distrugerea Moldovei. Acest document arată când, cine și cum va distruge democrația Moldovei și va prelua controlul Moldovei. Nu am nicio îndoială. Atunci când am primit acest document și când am înțeles de unde vine, am avertizat imediat Moldova privind aceste amenințări. Sunt sigur că și voi ați fi făcut la fel. Nu știm dacă Moscova a dat un ordin să urmeze acel plan împotriva Moldovei, dar noi am interceptat acest plan, l-am recunoscut și am realizat că au încercat să implementeze un plan asemănător și pentru Ucraina sau alte țări din Europa. Nu-i nimic nou. Și sunt sigur că sunteți la curent cu activitățile subversive ale Rusiei. Regimul lui Putin vrea să distrugă libertatea Europei și să devină un lider autoritar al continentului”, a declarat președintele Ucrainean Volodimir Zelenski în discursul din cadrul Consiliului European. VIDEO AICI  (de la minutul 3:50)

Remintim că Lavrov a acuzat, într-un interviu, că Maia Sandu duce o politică profund ostilă față de Rusia. „Acum Moldova este pregătită de către Occident pentru acest rol. În primul rând, pentru că a putut să pună în fruntea țării, prin metode destul de specifice, departe de a fi democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenie română, este favorabil unirii cu România și, în general, este gata pentru aproape orice”, a spus Lavrov. Detalii AICI

CITEȘTE ȘI: Valeriu Pașa (WatchDog R.Moldova) trage un semnal de alarmă: Pe Putin și Lavrov „nu-i interesează opinia noastră” / „În momentul în care Rusia va avea posibilitatea să anexeze R.Moldova, o va face!”

 

În adesarea din Parlamentul European, Zelenski a calificat Rusia drept cea mai anti-europeană forță, iar despre Vladimir Putin a spus că este dictator. 

„Kremlinul, în mod cinic și deliberat, an după an, pas după pas, a încercat să elimine ceea ce noi considerăm a fi valorile noastre în Europa. Valoarea vieților umane a fost distrusă în Rusia. Pentru autoritățile de acolo, nimeni nu mai are valoare, în afară de cei care se află la Kremlin și care au la inimă portofelele lor. Cei 140 de milioane de cetățeni ruși sunt, pentru liderii Rusiei, doar niște corpuri care sunt capabile să poarte arme pentru Rusia", a mai spus Zelenski în cadrul discursului rostit la Parlamentul European.

Potrivit agerpres.ro, Zelenski le-a cerut joi liderilor statelor Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, să accelereze livrările de arme pentru ţara sa, pentru a „merge mai rapid'' decât Rusia, care a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an, transmit AFP şi Reuters.

„Avem nevoie de artilerie, de muniţii, de tancuri moderne, de rachete cu rază lungă, de avioane de vânătoare moderne'', a declarat Zelenski în faţa liderilor Celor 27.

„Mulţumim pentru că ne oferiţi sprijinul militar pe care ni-l oferiţi, mulţumim pentru că o faceţi în continuare. Noi trebuie să fim mai rapizi decât agresorul nostru. Agresorul nostru este pe cale de a se mobiliza suplimentar'', a spus şeful statului ucrainean.

El a adăugat că fără o Ucraină liberă nu poate exista o Europă liberă.

„Europa nu ar trebui să aibă zone gri, întregul nostru continent ar trebui să fie deschis pentru destinul european. Unitatea Europei este fundamentală pentru securitate. Europa liberă nu poate fi imaginată fără Ucraina liberă. Europa este liberă, Europa va fi liberă şi Europa este unită'', a accentuat preşedintele ucrainean în Consiliul European reunit la Bruxelles.

Pe de altă parte, Zelenski le-a solicitat liderilor ţărilor membre UE să sprijine planul de pace al Kievului şi să tragă la răspundere Rusia.

„Este imposibil să trăieşti fără justiţie, nu vezi viitorul fără justiţie'', a spus liderul ucrainean, potrivit căruia garantarea faptului că Rusia va plăti pentru crimele sale va fi ''cea mai importantă parte a fundamentului securităţii unei Europe paşnice''.

Volodimir Zelenski le-a mai cerut liderilor statelor UE să adopte noi sancţiuni contra Moscovei, care să vizeze printre altele industria apărării din Rusia, inclusiv producătorii de drone militare.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.