Reprezentantul Watchdog în R.Moldova, Valeriu Pașa, a analizat, în cadrul unei intervenții la TVR Moldova, implicațiile și consecințele recentelor declarații amenințătoare formulate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la adresa Chișinăului și a președintei Maia Sandu.
Analistul consideră că Lavrov a acționat planificat (regizat) cu scopul de a oferi o mână de ajutor partidelor și politicenilor pro-ruși moldoveni în acțiunea de subminare a actualei guvernări și a parcursului european al R.Moldova. Pașa a atras însă atenția că declarațiile Moscovei, fie că sunt ostile, fie că sunt prietenoase ar trebui igonorate, iar Chișinăul să-și vadă de parcursul său european pentru că Rusia nu va sta pe gânduri în momentul în care va putea să anexeze R.Moldova.
Remintim că Lavrov a acuzat, într-un interviu, că Maia Sandu duce o politică profund ostilă față de Rusia. „Acum Moldova este pregătită de către Occident pentru acest rol. În primul rând, pentru că a putut să pună în fruntea țării, prin metode destul de specifice, departe de a fi democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenie română, este favorabil unirii cu România și, în general, este gata pentru aproape orice”, a spus Lavrov. Detalii AICI
Valeriu Pașa pentru TVR Moldova (video la finalul textului): „Aceste declarații ale lui Lavrov sunt în mod evident foarte bine pregătite, înscenate, așa cum se întâmplă și cu ale liderului rus Vladimir Putin sau cu ale Mariei Zaharova (purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, una dintre cele mai vocale trompete ale retoricii amenințătoare a Kremlinului, n.red) și urmăresc câteva ținte concomitent: pe de o parte lucrează pentru publicul intern din Rusia, deci urmăresc să contribuie la această agendă internă, la propaganda internă care vrea să mențină nealterată convingerea rușilor că toți sunt împotriva lor, că Occidentul uneltește și se bagă în spațiul legitim de interes al federeației Ruse.
Dar scopul principal a fost să influențeze publicul din R.Moldova. Și le-a reușit de minune din moment ce stăm și discutăm declarația lui Lavrov. Este această metodă tipică, consacrată încă de pe timpul KGB-ului sovietic care poartă numele de „măsuri active” și care urmărește să influențeze un oponent sau un actor (în acest caz R.Moldova) prin aceste declarații.
Ce a urmărit Lavrov, de fapt? Să contribuie la agenda activ răspândită de partidele și politicienii pro-ruși de la Chișinău, conform cărora guvernarea, Occidentul vor să îndrepte R.Moldova împotriva Rusiei. Și că aici populația vorbitoare de limbă rusă ar fi cumva discriminată și suspusă represaliilor.
Vedem, auzim aceste declarații zilnic de la personaje precum Igor Dodon și mulți alții pe care Lavrov a decis să-i ajute. Plus că se transmite și un semnal conducerii R.Moldova, este destul de cunoscut, din experiența pe care o au rușii cu guvernarea PAS , că dacă îi ții un pic în șah cu niște amenințări, cei de la guvernare din R.Moldova vor renunța la anumite măsuri pentru consolidarea independenței, pentru a contracara influența toxică a Rusiei. În trecut a funcționat destul de mult și ei speră să aibă încă impact aceste imixtiuni”.
În ce privește reacția Chișinăului la amenințările lui Lavrov, Pașa a apreciat că politicienii au avut o reacția bună, dar că R.Moldova nu ar trebui să mai pună preț pe ce declară Lavorv sau Zaharova sau alți propagandiști și nici măcar Putin. „Ei pot să spună de un milion de ori că nu vor să atace R.Moldova. Aceleași lucruri le spuneau despre Ucraina. Ei pot spune că sunt prieteni și problema e guvernarea de aici. Minciuni! Nu-i interesează opinia noastră sau acțiunile guvernului fie ele prietenoase sau îndreptate pentru contracararea influenței pe care o are aici Moscova. În momentul în care Federația Rusă va avea posibilitatea să anexeze R.Moldova, o va face în momentul următor. Ăsta e un lucru pe care trebui să-l înțelegem toți din R.Moldova și în acest fel să privim amenințarea care vine dinspre Federația Rusă”, a mai spus Pașa.
Valeriu Pașa, de la minutul 29, aproximativ