Actualitate Internă

Rusia, DERANJATĂ că Republica Moldova ia în considerare întărirea armatei. Ce spune ambasadorul rus la Chișinău despre reglementarea transnistreană

Rusia, DERANJATĂ că Republica Moldova ia în considerare întărirea armatei. Ce spune ambasadorul rus la Chișinău despre reglementarea transnistreană

Într-un interviu acordat agenției ruse de stat RIA Novosti, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a declarat că Rusia este deranjată de declarațiile autorităților moldovene, precum că „un statut neutru nu oferă aceleași garanții de securitate fără armele NATO”. Afirmația a fost făcută în pofida faptului că reprezentanții puterii de la Chișinău nu au rostit „NATO” în declarațiile lor și în condițiile în care Rusia duce de un an un război de agresiune asupra Ucrainei vecine, cu rachete care traversează spațiul aerian moldovenesc.

Bunăoară, președinta Maia Sandu a declarat în ianuarie curent că „există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă ajungem la un moment dat la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”.

Propaganda rusă a reușit să convingă o parte a populației că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă să nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a mai spus Sandu pentru Politico.

Aruncă vina pe Chișinău

Rugat să evalueze relația actuală moldo-rusă, ambasadorul Vasnețov a răspuns că „din păcate” Chișinăul a ales să suspende dialogul și cooperarea pe mai multe platforme, inclusiv CSI.

Moscova nu a fost închisă și este încă pregătită pentru cooperare. Partea rusă este întotdeauna deschisă să discute orice problemă cu partenerii moldoveni. Sunt convins că experiența acumulată de-a lungul a 31 de ani de relații diplomatice dintre Rusia și Moldova va topi gheața neînțelegerii care s-a format acum”, a declarat acesta.

Popoarele Rusiei și Moldovei sunt legate printr-o prietenie veche de secole, suntem unite prin relații strânse și, în multe aspecte, de familie”, a adăugat diplomatul.

„Deranjați de recentele declarații frecvente ale Chișinăului că un statut neutru nu oferă aceleași garanții de securitate fără armele NATO”

Cum apreciați pomparea Moldovei cu arme occidentale? La ce consecințe poate duce acest lucru? Există o amenințare reală la adresa Chișinăului?” - a urmat o întrebare manipulatoare din partea agenției controlate de regimul putinist.

Rusia este unul dintre garanții procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, iar misiunea rusă de menținere a păcii în Transnistria ajută de peste 30 de ani la menținerea păcii pe malul Nistrului. Desigur, nu putem decât să fim deranjați de recentele declarații frecvente ale Chișinăului că un statut neutru nu oferă aceleași garanții de securitate fără armele NATO. Totuși, poziția de neintervenție a dat anumite asigurări de calm în regiune pe fondul conflictului transnistrean nerezolvat. Provocările de anul trecut de la Tiraspol, în care clădirea administrativă a fost bombardată și turnul aruncat în aer, demonstrează clar că orice forme militariste duc la o amenințare la adresa securității și stabilității. Pacea în epoca modernă se realizează prin dialog, nu prin confruntare”, a spus Vasnețov.

În continuare, diplomatul rus a insistat să pretindă că Federaţia Rusă este garantul reglementării transnistrene, chiar dacă Rusia este cea care a alimentat și a susținut războiul de pe Nistru din 1992 și a sprijinit regimul separatist de la Tiraspol.

Acest statut impune o mare responsabilitate, iar partea rusă acționează cu deplină conștientizare a acestui lucru. Poziția noastră oficială a fost exprimată clar de șeful statului rus. Vom promova în continuare căutarea unei soluții echitabile a problemei reglementării transnistrene, realizarea unor acorduri privind un statut special, de încredere, garantat pentru Transnistria, cu respectarea suveranității și asigurând integritatea teritorială a Republicii Moldova. Acum nu m-aș grăbi să evaluez activitatea dialogului în format „5 + 2”, având în vedere întârzierea îndelungată a reluării acestuia. Federația Rusă mai contează pe continuarea rapidă a negocierilor privind reglementarea transnistreană”, a mai declarat ambasadorul Rusiei la Chișinău.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.