Externe

Bernard Kouchner, fondatorul „Medici fără frontiere” și participant la negocieri directe cu Vladimir Putin, îl desființează pe tiran și pune punctul pe „i” în privința păcii: „Are o viziune politică barbară. Este un dictator!” /„A face pace acum – îmi pare rău să vă șochez - înseamnă să fii de partea lui Putin”

Bernard Kouchner, fondatorul „Medici fără frontiere” și participant la negocieri directe cu Vladimir Putin, îl desființează pe tiran și pune punctul pe „i” în privința păcii: „Are o viziune politică barbară. Este un dictator!” /„A face pace acum – îmi pare rău să vă șochez - înseamnă să fii de partea lui Putin”

Bernard Kouchner, om politic și medic francez, fost ministru de Externe și fondator al prestigioasei organizații „Medici fără frontiere” (laureantă inclusiv cu premiul Nobel pentru Pace), a fost intervievat de Radio România Actualități  în legătură cu războiul din Ucraina, acesta afirmând răspicat că liderul rus, Vladimir Putin, cu care a purtat negocieri în vremea războiului din Georgia, este „un mincinos profesionist”, dar și un lider laș care, de un an de zile, evită să-și viziteze trupele pe front, în ciuda miilor de pierderi de vieți. 

Unii oameni spun că preşedintele Putin este nebun. Nu-i deloc nebun: el are o viziune politică barbară. Este un dictator! ”, a mai spus politicianul francez.

În plus, Kouchner afirmă, cu subiect și predicat, că a face pace acum cu Rusia, ar însemna ca Occidentul și aliații să fie de partea lui Putin.

Redăm mai jos câteva fragmente din remarcabilul interviu:

„În prezent, armata ucraineană trebuie să facă faţă unei armate ruse care pare că şi-a recăpătat forţa, dacă ar fi să-l credem pe dl. Putin. Dar nu trebuie să îl credem niciodată! Dl.Putin este un mincinos profesionist, el conduce prin minciună. Dar, se vorbeşte tot mai mult de o ofensivă rusă importantă în primăvară, februarie-martie. Iar acesta este un motiv suplimentar să-i ajutăm pe ucraineni. Sigur, nu ar trebui să se exagereze cu cererile: am auzit chiar de un submarin, de avioane de luptă. Trebuie să avem o viziune, o strategie europeană solidă, dar mai ales NU trebuie să-i lăsăm pe ruşi să câştige. Acesta ar fi cel mai mare pericol. Sunt deja prea mulţi morţi, atâtea sacrificii. Rezistenţa şi curajul ucrainenilor sunt formidabile. Dar, dacă nu le furnizăm armele de care au nevoie, pentru ţările pe care le-aţi citat, de fapt pentru toate ţările europene, însă cu precădere cele din apropierea Rusiei: România, statele baltice, Polonia chiar, prezintă riscuri importante. Este absolut necesar ca ucrainenii să-i alunge pe ruşi de pe teritoriul lor”.

Întrebat de ce „de ce occidentalii au continuat să îl trateze ca pe egalul lor, ca pe un lider democrat?”, Bernard Kouchner a precizat: „Nu doar că l-au tratat ca de la egal la egal, ci chiar ca pe reprezentantul unei mari ţări, a doua care conta pe planetă, după Statele Unite. A fost o eroare profundă, cu toţii ne-am înşelat amarnic. Pentru noi, francezii, politica dusă după al doilea război mondial şi după sosirea la putere a generalului De Gaulle era că trebuie să-l respectăm pe fratele nostru mai mare. Este o ţară foarte mare, care ne-a eliberat de nazişti - chiar dacă nu a fost singura – trebuie să vorbim cu ea şi să avem relaţii normale. Putin, care provine din rândurile KGB-ului, a avut de la început această idee de a recuceri marele imperiu rus. Ne-au trebuit 20 de ani – chiar dacă a fost războiul din Cecenia, apoi cel din Georgia – iar eu am asistat îndeaproape la ce s-a întâmplat în Georgia, pentru că eram ministru de externe al Franţei la acel moment - tot nu ne-am trezit suficient. Şi nu vorbesc doar de europeni, ci şi de americani. Nu am reacţionat, nu ne-am opus. Mai târziu, la fel, n-am făcut mari eforturi să înţelegem ce se întîmpla în Crimeea. Nici atunci n-am protestat prea mult. Am fost foarte slabi, până la a deveni aproape complicii lui”.

„A face pace acum – îmi pare rău să vă şochez – înseamnă să fii de partea lui Putin. Preşedintele Putin a atacat, a invadat o ţară liberă şi independentă. Ucrainienii au trăit 30 de ani liberi, dar nu şi în mintea lui Putin. El a gândit întotdeauna că trebuie să recâştige aceste teritorii, care crede el că îi aparţin, ceea ce, din punct de vedere istoric, este complet fals. Ceea ce mai vedem, astăzi, este că poporul rus nu protestează deloc. Nu că ar fi mulţumiţi, dimpotrivă. Nu vor să-şi trimită fii la război, dar nici nu se ridică împotriva acestui conflict. Nu se vede nimic, cu excepţia unor mişcări neînsemnate. De exemplu, împotriva războiului din Afganistan, pe care l-am cunoscut foarte bine, au existat numeroase acţiuni, în special ale mamelor soldaţilor ruşi. Era o contestare populară. Acum, NU. Iar dl. Putin nu s-a dus niciodată pe front. Aţi auzit vreodată de un conducător de război care nu şi-a vizitat niciodată trupele, în ciuda miilor de morţi?! Foarte curajos acest domn Putin!”

„Ucrainenii se bat pentru ţara lor, cu o hotărâre remarcabilă. Dar ruşii, pentru ce se bat? Ce le-a spus dl. Putin este că merg să-i captureze pe nazişti. Unde sunt naziştii? Ce înseamnă asta? Ucraina este o ţară democratică, a avut loc un vot. Când dl. Zelensky a fost ales, ţara se confrunta, într-adevăr cu o corupţie enormă, iar dl. Zelensky părea cel mai puţin corupt dintre candidaţi. Denunţarea naziştilor, homosexualilor şi decandenţilor occidentali este un motiv ridicol, psihopatologic. Iar în curând, când va vedea tancurile germane revenind pe câmpiile ucrainene, Putin va relua jocul său, amintind de „marele război popular”. Despre ce vorbim? Suntem la aproape 80 de ani (după al doilea război mondial). Unii oameni spun că preşedintele Putin este nebun. Nu-i deloc nebun: el are o viziune politică barbară. Este un dictator! N-am de unde să ştiu ce va întâmpla cu bieţii ruşi, care se tem. Iar el nu recrutează militari în marile oraşe, la Moscova, nu! Ci în sate şi orăşele îndepărtate, unde oamenii nu sunt bine informaţi, nu sunt la curent cu ce se întâmplă. Soldaţii sunt trimişi să se bată fără să aibă instrucţie militară şi fără nicio raţiune, fără niciun obiectiv în acest război”

Chestionat în privința negocierii cu Putin, în timpul războiului din Georgia, din 2008, Kouchner răspunde categoric:

„El a minţit tot timpul. A minţit, a minţit din nou şi a minţit încă odată! N-a respectat nimic. Am semnat împreună un document oficial, care garanta organizarea de referendumuri în Osetia de sud şi Abhazia, după care ruşii trebuiau să elibereze aceste teritorii. Nimic, nimic, dar nimic n-a făcut! Am fost atunci eu, care am semnat documentele, preşedintele Sarkozy, Medvedev, Lavrov şi Putin. Negocierile au durat ore întregi. La acel moment, Franţa deţinea preşedinţia Uniunii Europene, deci Franţa semna în numele Europei. Rezultatul: chiar şi astăzi Osetia de Sud şi Abhazia sunt teritorii ruseşti. Nu trebuie crezut nicio secundă! El îi acuză pe alţii de ceea ce face el. Este o metodă de guvernare destul de curioasă şi este trist pentru ruşi. Dar nu trebuie să fie trist şi pentru Europa, pentru că, de fapt, Vladimir Putin a pornit un război împotriva democraţiei, a ţărilor moderne şi a libertăţii. Iar pacea nu se poate face fără acordul ucrainenilor. Pentru a ajunge la pace, este încă nevoie de victorii militare. În primul rând, nu putem lăsa ca această ţară să rămână invadată, pentru că mai târziu am putea şi noi să fim invadaţi. Sunt şi destui francezi care spun: ce căutăm noi acolo, de ce suntem contra Rusiei, pentru că ei au preluat unele idei – întreţinute de anumite mişcări de extremă stânga şi de extremă dreapta în Franţa – că trebuie să se facă pace. A face pace acum înseamnă să-i lăsăm pe ruşi să câştige şi să păstreze o parte din teritoriul ucrainean. Acest lucru nu este posibil, toţi am fi ameninţaţi”. SURSA: Radio România Actualități

Născut la 1 noiembrie 193, Bernard Kouchner este cofondatorul organizației Medici fără frontiere (MSF) și al organizației Médecins du Monde. Din 2007 până în 2010, a fost ministrul francez al afacerilor externe și europene în guvernul de centru-dreapta Fillon, sub președinția lui Nicolas Sarkozy, deși în trecut fusese ministru în guverne socialiste. În 2010, publicația The Jerusalem Post l-a considerat pe Bernard Kouchner al 15-lea cel mai influent evreu din lume. Din 2015, Kouchner este lider în cadul organizației Agenția pentru modernizarea Ucrainei.

Kouchner s-a născut la Avignon, dintr-un tată evreu și o mamă protestantă. Bunicii paterni ai lui Kouchner au fost evrei de origine rusă care au emigrat în Franța. Cei doi, septuagenari la vremea respectivă, au fost arestați în 1944 și închiși la Auschwitz unde au murit. 

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.