Externe

Războiul genocidar din Ucraina a pus pe butuci fotbalul din Rusia. Tot mai mulți fotbaliști ruși refuză să mai audă de Rusia. Sportivii solicită la FIFA permisiunea de a juca sub steagul unor state ca Kârgâzstan sau Kazakhstan. Întoarcerea la origini

Războiul genocidar din Ucraina a pus pe butuci fotbalul din Rusia. Tot mai mulți fotbaliști ruși refuză să mai audă de Rusia. Sportivii solicită la FIFA permisiunea de a juca sub steagul unor state ca Kârgâzstan sau Kazakhstan. Întoarcerea la origini

După portarul Anton Kochenkov, un alt fotbalist rus, fundașul echipei Dordoi din Bișkek, Andrey Hripkov, a depus documentele și așteaptă permisiunea oficială din partea Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) pentru a se alătura echipei naționale a Kârgâzstanului. Acest lucru a fost raportat de site-ul Match TV, citând o sursă familiarizată cu situația fotbalistului. Brusc, tot mai mulți sportivi ruși au început să se intereseze de vechile origini etnice ale familiilor lor, pentru a găsi ,,nișe” care să le permită să evoluează pentru alte naționale de fotbal decât Rusia.

Potrivit site-ului citat, rusul Hripkov a solicitat cetățenia kârgâză invocând originile kârgâze, apoi a semnat un contract cu echipa Dordoi din Bișkek.

Jucătorul a evoluat anterior pentru echipa națională de tineret a Kârgâzstanului, dar în februarie 2020 a refuzat o ofertă din partea lui Aleksandr Krestinin, antrenorul principal al echipei naționale mari a republicii, care îi propusese să joace pentru reprezentativa Kârgâzstanul. La momentul ofertei, Khripkov juca la FC Irtysh din Pavlodar, însă aștepta să revină în liga rusă, unde ar fi avut probleme juridice în cazul unei schimbări de cetățenie, ceea ce i-ar fi complica “procesul de angajare”. Așa și-a explicat Anton Kochenkov refuzul de a juca pentru echipa națională a Kârgâzstanului în 2020.

Precizăm că Andrei Hripkov a fost crescut la academia de fotbal a echipei Dinamo Moscova. A jucat, în diferite perioade, la Zimbru Chișinău, Ivanovo Tekstilshchik, KAMAZ (Naberezhnye Chelny), Nijni Novgorod și Mordovia Saransk. La începutul anului 2020 a semnat un contract cu Irtysh, dar după falimentul clubului, în vara aceluiași an, s-a mutat la Sokol Saratov. În ianuarie 2021 a revenit la Tekstilshchik, iar în vara lui 2022 s-a transferat la Mashuk-KMV Piatigorsk, unde a jucat până la sfârșitul anului.

Amintim că, din cauza războiului genocidar declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, UEFA a decis să excludă toate echipele rusești din competițiile sale: Liga Campionilor, Europa League și Conference League. Măsuri similare a aplicat și FIFA, care a exclus naționalele de tineret și naționala mare de fotbal a Rusiei de la Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, dar și de la Campionatul European de Fotbal din 2024. În asemenea condiții, mulți fotbaliști ruși nu mai văd nici o perspectivă în a evolua la echipele sau naționalele Rusiei, ei fiind disperați să se transfere oriunde pentru a-și continua carierele sportive și a nu rămâne în anonimat. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.