Actualitate Internă

NATO a aprobat un pachet de asistență pentru consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova. Geoană: Este un ajutor non-letal la solicitarea Chișinăului

NATO a aprobat un pachet de asistență pentru consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova. Geoană: Este un ajutor non-letal la solicitarea Chișinăului

Republica Moldova va beneficia de un pachet de asistență sporit din partea Alianței Nord-Atlantice. Decizia a fost aprobată în cadrul reuniunii miniștrilor apărării ai statelor membre NATO, desfășurată la Bruxelles și vine ca răspuns la solicitarea Republicii Moldova în contextul consolidării capacităților de apărare în condițiile deteriorării mediului regional de securitate - anunță Ministerul moldovean al Apărării.

Aliații au aprobat documentul actualizat cu privire la Pachetul de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova (DCB). Acesta prevede sporirea cooperării în vederea fortificării rezilienței instituțiilor naționale față de noile provocări și combaterii amenințărilor hibride, inclusiv promovarea comunicării strategice și diplomației publice pentru combaterea dezinformării.

Documentul mai stipulează și cooperarea în dezvoltarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, cu accent pe modernizarea forțelor armate, fortificarea apărării cibernetice, precum și consolidarea integrității instituționale și dezvoltarea profesională a funcționarilor publici din sectorul securității și apărării naționale.

Potrivit secretarului de stat Valeriu Mija, cooperarea dintre Ministerul Apărării și Alianța Nord-Atlantică în cadrul Inițiativei DCB a demarat în anul 2015.

„Implementarea pachetului de asistență DCB inițial a cuprins proiecte pentru modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova. La summit-ul Alianței din iunie 2022, de la Madrid, a fost aprobată decizia politică de a extinde cooperarea cu Republica Moldova, aceasta fiind detaliată în cadrul documentului actualizat DCB aprobat în cadrul Consiliului Nord-Atlantic din februarie 2023. Această asistență, în formă de consultanță, instruire și capabilități, urmează să contribuie la modernizarea sectorului de apărare și securitate al Republicii Moldova, inclusiv la sporirea rezilienței și capacității naționale de gestionare a diferitor situații de criză”, a spus Valeriu Mija.

Mircea Geoană: Pachetul de asistență va ajuta R. Moldova împotriva războiului hibrid

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că pachetul de asistență este un răspuns la solicitarea Chișinăului și vine să ajute Republica Moldova să facă față provocărilor războiului hibrid al Rusiei.

Geoană afirmă că asistența este un non-letală (în special prevede aspecte de securitate cibernetică și instruire pentru angajați), însă fiecare stat membru al Alianței poate oferi Republicii Moldova și ajutor de natură militară.

Folosirea de către Rusia a arsenalului de instrumente din sfera războiului hibrid, la solicitarea Chișinăului, primește un răspuns din partea noastră. Miniștrii au aprobat un pachet de colaborare cu Republica Moldova pe tot ce înseamnă asistență non-letală. Nimic altceva decât sprijin pe reziliență, sprijin pe comunicații, sprijin împotriva dezinformării. De asemenea, pe plan bilateral Guvernul de la Chișinău și președintele Maia Sandu au transmis solicitări de sprijin de natură militară, acest lucru nu se face prin NATO, NATO este un facilitator și mă bucur că Marea Britanie, Germania, România au răspuns acestui apel”, a declarat secretarul general adunct al NATO în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Geoană a subliniat că asistența NATO vine după ce solicitările autorităților de la Chișinău.

Noi nu am impus nimic, dimpotrivă, am fost foarte receptivi pentru a aproba și finanța aceste solicitări. Reziliența în zona cibernetică este foarte importantă, e vorba și de zona de educație și pregătire. NATO are un program vechi pe care îl vom continua, e vorba de programul Building Integrity, lucrăm cu angajații din sistemul guvernamental pentru a avea capacitatea de a lucra cu proiecte complexe, pentru a fi siguri că există transparență, iar tentația corupției nu există. Deci, e vorba de o combinație de lucruri concrete de natură securitară și aspecte de natură instituțională, pentru că ne dorim un stat care poate să funcționeze și să-și facă datoria față de cetățenii săi”, a mai spus oficialul NATO.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.