Podul Minciunilor Actualitate Internă

Limba rusă, scoasă din nou de la naftalină: Moscova acuză Chișinăul de „marginalizarea vorbitorilor de rusă”. MAEIE: O retorică falsă în scopuri de propagandă

Limba rusă, scoasă din nou de la naftalină: Moscova acuză Chișinăul de „marginalizarea vorbitorilor de rusă”. MAEIE: O retorică falsă în scopuri de propagandă

Maria Zaharova, reprezentanta Ministerului rus de Externe, a lansat noi acuzații fantasmagorice la adresa Republicii Moldova. Vineri, în cadrul unui briefing de presă, Zaharova a acuzat autoritățile moldovene că adoptă politici de asimilare a limbii ruse. Ea a asemănat situația din R. Moldova cu cea din statele baltice și Ucraina, unde „limba rusă e eliminată din sistemul de învățământ, din știință, sport și cultură”.

„Republica Moldova continuă un curs dur de asimilare a populației de limbă rusă”, a declarat ea, acuzând Chișinăul de „marginalizarea vorbitorilor de rusă”.

„Urmărim cu îngrijorare direcția în care se dezvoltă politica lingvistică a partenerilor noștri cei mai apropiați. În dorința de a dezvolta limbile lor de stat nu trebuie să acționeze în detrimentul limbii ruse”, a declarat Zaharova cu referire la țările menționate.

„Se menține poziția neconstructivă și instrumentalizarea subiectului limbii ruse în scopuri de propagandă a Federației Ruse”

„Am remarcat din nou o retorică falsă din partea diplomației ruse făcute în cadrul briefingului din 17 februarie de către reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, prin care se menține poziția neconstructivă și instrumentalizarea subiectului limbii ruse în scopuri de propagandă a Federației Ruse”, a reacționat imediat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău (MAEIE). 

„Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova. Țara noastră a îmbrățișat cursul european de dezvoltare, care implică respectarea unor înalte standarde în domeniul politicii lingvistice, inclusiv respectarea limbii ruse și ai altor limbi ai minorităților etnice pe teritoriul țării noastre”, se mai arată în mesajul MAEIE.

Nu este pentru prima dată când Ministerul rus de Externe acuză autoritățile moldovene de marginalizarea limbii ruse și a vorbitorilor de rusă din Republica Moldova. Începând cu preluarea puterii de către PAS, în vara anului 2021, acuzații de acest fel au răsunat cu regularitate de la Moscova, care nu a prezentat nicio dovadă în acest sens. În același timp, drepturile vorbitor de limbă română din regiunea transnistreană sunt încălcare grosolan de regimul separatist de la Tiraspol. În așa-zisa capitală a „republicii moldovenești nistrene” există un singur liceu cu predare în limba română - Lucian Blaga - hărțuit în permanență de miliția locală.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.