Podul.ro l-a intervievat pe Vagif Sadikhov, un reprezentant activ al diasporei georgiene din R.Moldova. Vagif tocmai a anunțat pe pagina sa de Facebook că reprezentanții diasporei se pregătesc să organizeze pe data de 20 februarie un nou protest la Chișinău. Manifestația va avea loc în fața Președinției R.Moldova, și va coincide cu manifestațiile similare din alte 9 capitale europene. Evenimentele sunt organizate în sprijinul ex-președintelui Georgiei, Mikheil Saakașvili, ajuns, după cum ne explică Sadikhov, un deținut politic personal al dictatorului Putin. Printre coordonatori acestor manifestații se numără opozantul rus Mark Feygin și Alexei Arestovici, ex-consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Vă invităm să citiți și să distribuiți interviul.
Constantin Dicusar: Bună ziua. Vă mulțumim pentru receptivitate. Să începem cu niște repere personale.
Vagif Sadikhov: Bună ziua. M-am născut și am crescut în Georgia, sunt cetățean al Georgiei până în prezent. Am venit în Republica Moldova pentru a-mi continua studiile la masterat după ce am obținut licența la Tbilisi. Am intrat la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), unde am obținut masteratul în drept internațional.
Reporter: Ați anunțat despre organizarea unei noi demonstrații pentru susținerea fostului președinte georgian Mikheil Saakașvili. Spuneți-ne mai multe despre acest demers. Cu ce va fi diferită de manifestația pe care ați organizat-o anterior în fața ambasadei Georgiei?
Vagif Sadikhov: Da, după cum știți, pe 4 ianuarie a avut loc prima manifestație de susținere a celui de-al treilea președinte al Georgiei, care s-a desfășurat în fața ambasadei Georgiei la Chișinău și care a fost anunțată public de Mark Feigin și Alexei Arestovici. La această manifestație au participat, în afară de reprezentanții Georgiei, și cetățeni ai Republicii Moldova, ucraineni și polonezi. Aș vrea să remarc că această acțiune a avut loc și în alte țări – în total aproximativ 30 de state. Geolocalizarea diferă față de prima acțiune: dacă acțiunea inițială a avut loc în apropierea ambasadelor Georgiei, cea actuală se va desfășura în apropierea clădirilor administrative-cheie din țările gazdă. În Republica Moldova, am decis să desfășurăm acțiunea în preajma Președinției. Adresez pe această cale felicitările și recunoștința mea pentru președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, care s-a pronunțat de mai multe ori pe această temă, solidarizându-se cu situația lui Saakasvhili. Mesajul rămâne același #SaveMisha. Lui Saakasvhili trebuie să i se permită să meargă într-o țară din UE pentru tratament medical.
Reporter: În ce circumstanțe a fost reținut Saakașvili și cât de legitim și corespunzător este tratamentul de care are parte ca deținut?
Vagif Sadikhov: Mikheil Saakașvili a fost reținut în Georgia în toamna anului 2021. Cât de legală este situația sa ar trebui să decidă sistemul judiciar, dar, spre marele meu regret, până în prezent nu există un sistem judiciar independent în legătură cu fostul președinte al Georgiei, la fel cum nu a existat o expertiză medicală independentă în trecut. Mikheil a fost otrăvit și se află într-o stare de sănătate foarte gravă, viața sa astăzi nu se măsoară în ani sau luni, ci în zile și ore.
Reporter: Cine controlează situația politică din Georgia? Acțiunile autorităților nu deturnează Georgia de la parcursul presupus de o integrare europeană?
Vagif Sadikhov: După alegerile din 2012, situația politică din Georgia este controlată de oligarhul Bidzina Ivanishvili, care a devenit miliardar în Rusia. Pe baza situației actuale, autoritățile georgiene au pus deja în pericol cursul pro-european al țării, care a fost indicat de numeroasele decizii antieuropene – de la arestarea unor personalități din opoziție și a directorului unui canal de televiziune al opoziției până la arestarea celui de-al treilea președinte al Georgiei.
Reporter: Sunt destule voci care spun că Saakașvili este ostaticul personal al lui Putin, așa cum a afirmat de nenumărate ori și regretatul istoric, jurnalist și autor Oleg Panfilov, care a fost un apropiat al lui Mikheil. Cât de acceptată este această supoziție și care este interesul lui Putin în situația lui Saakașvili?
Vagif Sadikhov: Oligarhul rus Ivanishvili execută cu siguranță ordinele Kremlinului. Mihail Saakașvili este ostaticul personal al lui Putin, care este interesat ca Georgia să nu fie o țară de succes, o țară pro-europeană, civilizată, dezvoltată. Mikheil Saakașvili – al treilea președinte al Georgiei – a condus țara în familia europeană prin toate reformele realizate. Iar populația Georgiei, în proporție de peste 80%, crede fără echivoc că Georgia este parte integrantă a familiei europene. Dumnezeu să-l odihnească pe marele patriot al Georgiei, Oleg Panfilov, care a avut dreptate în afirmațiile sale. Georgia a mai pierdut un cetățean demn, condoleanțe familiei și țării.
Reporter: Pe final, spuneți-mi câteva cuvinte despre comunitatea georgiană. Cât de mare, unită și implicată este aceasta în societatea R.Moldova?
Vagif Sadikhov: Diaspora georgiană este relativ mică și a numărat 301 persoane la ultimul recensământ. Este o parte integrantă a societății moldovenești, ca și alți reprezentanți ai altor etnii care trăiesc în Republica Moldova. În ceea ce privește coeziunea, putem spune că suntem, probabil, una dintre cele mai unite diaspore. Unitatea noastră este menținută de patriotismul față de Georgia și de informarea continuă cu privire la evenimentele care au loc în țara noastră de origine.