Presa de la București anunță, pe surse, că președinta R.Moldova Maia Sandu se va deplasa, joi în România, unde ar urma să aibă întrevederi cu președintele Klaus Iohannis și cu alți lideri politici.
Deplasarea are loc în contextul afirmațiilor tot mai agresive lansate de către Rusia la adresa R.Moldova și a recent dezvăluitului plan de destabilizare pus la cale de Moscova prin care ar urma să fie răsturnată puterea democratică de la Chișinău.
Week-endul trecut, partidul fugarului infractor Ilan Șor, principalul pion al Kremlinului în politica R.Moldova, a reușit să adune câteva mii de oameni la un protest, la Chișinău, a cărui revendicare principală a fost plata integrală a facturilor la utilități de către stat.
Vizita Maiei Sandu nu a fost confirmată încă pe căi oficiale.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia acționează „în mod responsabil” în ceea ce privește forțele de menținere a păcii pe care le-a staționat în Transnistria și a avertizat Moldova să nu inflameze și mai mult situația.
„Relațiile noastre cu Moldova sunt deja foarte tensionate”, a spus Peskov, care a acuzat conducerea de la Chișinău că alunecă în isteria antirusească. Detalii AICI
Președinta R.Moldova a participat, recent, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la discuţii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a cerut ajutorul în contextul provocărilor Kremlinului.
„Ar putea încerca să aducă oameni din afara țării pentru a organiza proteste violente, ca apoi să forțeze autoritățile să treacă la negocieri pentru alegerile parlamentare anticipate, apoi să schimbe guvernul, să aducă un guvern prorus, care să fie folosit împotriva Ucrainei”, a precizat Maia Sandu.
Ea a adus în discuție și necesitatea de a intenstifica colaborarea cu Alianţa Nord-Atlantică. NATO ar putea să ajute Republica Moldova în proiecte ce ţin de dezvoltarea capacităţilor strategice şi de inteligență, consolidarea securităţii și controlul la frontieră.
„Cea mai mare problemă pe care o avem acum este necesitate unui sistem de supraveghere și apărare antiaeriană. Acest lucru este necesar pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune. Așadar, dorim ca partenerii noștri să ia în considerare acest tip de asistență de care avem nevoie urgent”, a mai spus Maia Sandu.
Președinta a spus însă că, deocamdată, „nu se pune problema renunțării la neutralitate, pe de altă parte, neutralitatea nu înseamnă că sectorul de apărare trebuie neglijat”. „R. Moldova trebuie să își consolideze capacitatea sa de apărare, inclusiv capacitatea de a gestiona atacurile hibride și cibernetice, propaganda și dezinformarea”, a adăugat Sandu.