Actualitate Internă

„Relaţiile cu Republica Moldova sunt foarte tensionate”. Purtătorul de cuvânt al lui Putin recomandă Chișinăului să fie „mai atent”

„Relaţiile cu Republica Moldova sunt foarte tensionate”. Purtătorul de cuvânt al lui Putin recomandă Chișinăului să fie „mai atent”

Kremlinul a reacționat la declarațiile premierului moldovean, Dorin Recean, care a anunțat „demilitarizarea Transnistriei” ca prioritate a Guvernului său.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat luni, 20 februarie, că Chișinăul alunecă în isteria anti-rusă și a recomandat omologilor moldoveni să fie „mai atenți”, scrie agenția rusă de stat RIA.

Peskov: „Relațiile Rusiei cu Republica Moldova sunt deja foarte tensionate”

Dmitri Peskov a declarat luni, la o săptămână după ce Maia Sandu a anunțat despre un plan rusesc de destabilizare și preluare a puterii în Republica Moldova, că relaţiile Rusiei cu R. Moldova sunt deja foarte tensionate, transmite Reuters.

Oficialul de la Moscova recomandă autorităților moldovene să fie mai prudente în legătură cu Transnistria, după ce Chișinăul a cerut în mod repetat retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, dar și evacuarea munițiilor Federației Ruse din vecinătatea localității Cobasna.

Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este anti-rusesc, ei alunecă în isterie antirusească. [...] Guvernul modlovean accentuează orice poziţie anti-rusească şi, de fapt, ajunge la isterie”, a adăugat Peskov, menționând că lipsa unei poziţii constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova, ci dăunează relaţiilor bilaterale - notează EFE.

Amenințarea cu „extinderea operațiunii militare speciale” și reacția Chișinăului

Sâmbătă, deputatul rus Serghei Mironov a amenințat Republica Moldova cu „extinderea operațiunii militare speciale”, făcând trimitere la aceleași declarații ale premierului Recean, rostite vineri seara. Mironov este liderul „Spravedlivaia Rossia”, partid cu care PSRM (condus atunci de Igor Dodon) a semnat un acord de colaborare în 2014.

Așadar, prietenul lui Dodon din Duma de Stat a Rusiei a vorbit despre „încercarea Occidentului de a atrage Moldova în conflict cu Rusia” și că autoritățile de la Chișinău „trebuie să înțeleagă că un asemenea pas riscă să ducă la extinderea operațiunii militare speciale pe care o desfășoară în prezent forțele armate ale Federației Ruse”.

„Rusia poate răspunde la escaladarea sentimentului anti-rus din Moldova prin extinderea unei operațiuni militare speciale pentru protejarea populației ruse, a personalului militar rus și a depozitelor de muniții” - a mai spus parlamentarul rus.

Declarațiile lui Dorin Recean despre demilitarizare au fost interpretate „absolut greșit”, susține purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă.

„Reiterez pentru oficialul rus, care nu a privit emisiunea în original, dar a decis să interpreteze cuvintele unui demnitar moldovean că, în declarația sa, premierul a spus ferm, că în procesul de reintegrare țara noastră trebuie să efectueze un lucru fundamental: demilitarizarea în regiunea transnistreană. Vrem să obținem reintegrarea pașnică a țării noastre prin dialog, prin negocieri și prin diplomație, ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a spus Daniel Vodă.

„Vreau să amintesc că, ceea ce a scăpat partea rusă să menționeze este că prim-ministrul a evidențiat importanța integrării economice și sociale a cetățenilor noștri din regiunea transnistreană. Iar prin demilitarizarea regiunii, se are în vedere evacuarea trupelor rusești -  angajament care a fost asumat însuși de Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999.

De asemenea, am făcut cunoștință cu răspunsul din 18 februarie a reprezentantei Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, referitoare la învestirea noului Cabinet de miniștri, condus de premierul Dorin Recean, și nu am văzut decât continuarea unei retorici bine cunoscute și false despre care am comunicat anterior”, a mai spus purtătorul de cuvând al Guvernului.

„Reamintesc că Programul de activitate al Guvernului Recean are o denumire sugestivă: Moldova prosperă, sigură și europeană. Iar în relația moldo-rusă și participarea Republicii Moldova în cadrul platformelor regionale și multilaterale se va ține cont de evoluțiile legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv repercusiunile negative ale acestuia asupra regiunii și a Republicii Moldova”, a adăugat Vodă.

Ce a declarat Dorin Recean despre regiunea transnistreană? „În capul mesei este demilitarizarea”

Acolo trebuie să realizăm un lucru fundamental - demilitarizarea. După acest lucru urmează toate celelalte”, a spus Recean în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1.

În capul mesei este demilitarizarea. Depinde de mai multe lucruri și ea la un moment dat va fi rezolvată prin evacuarea trupelor rusești și demilitarizarea băștinașilor. Suntem în alte circumstanțe acum, dacă vreți suntem într-o perioadă de tectonică geopolitică și în aceste circumstanțe și sunt sigur că toate părțile vor înțelege că acest lucru trebuie făcut”, a declarat șeful de la Guvern.

Vezi și:  VIDEO Lavrov amenință direct Republica Moldova cu războiul: E următoarea după Ucraina

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.