Actualitate Internă

Un înalt oficial ucrainean îndeamnă Chișinăul să treacă la acțiune în Transnistria: Dacă R.Moldova decide să-și restabilească integritatea teritorială, „acest lucru poate fi făcut în 24 de ore cu sprijinul NATO și al Ucrainei”

Un înalt oficial ucrainean îndeamnă Chișinăul să treacă la acțiune în Transnistria: Dacă R.Moldova decide să-și restabilească integritatea teritorială, „acest lucru poate fi făcut în 24 de ore cu sprijinul NATO și al Ucrainei”

Anton Gherașenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, scrie, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook că dacă puterea de la Chișinău dorește restabilirea integrității teritoriale, acest lucru ar putea fi făcut în 24 de ore cu sprijinul NATO și al Ucrainei. „Moldova are acum o șansă geopolitică și istorică unică de a obține independența față de Rusia”, a mai precizat Gherașenko

CONTEXT. Președinta Maia Sandu și liderul ucrainean Volodimir Zelenski au precizat repetat, în ultima perioadă, că Rusia intenționează să înlocuiască puterea pro-occidentală de la Chișinău cu una obedientă și că Moscova ar putea folosi, în acest scop, chiar forțe din afara R.Moldova care să recurgă la acte de violență. Că lucrurile meg în direcția asta o arată nu doar frământările interne din R.Moldova unde au avut loc proteste organizate de principalul pion al Kremlinului, Ilan Șor, numeroasele informații și indicii în acest sens, ci chiar gestul de marți al tiranului Vladimir Putin de a anula decretul ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană. PODUL a scris AICI.

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, decizia de abrogare a decretului lui Putin din 2012 „deschide calea si dezleagă mâinile Moscovei pentru recunoașterea independenței regiunii transnistrene și ulterioara anexare a acestui teritoriu la Federația Rusă, dupa modelul Abhaziei și Osetiei de Sud”.

Precizările lui Anton Gherașenko:

„Dacă poporul și autoritățile moldovenești decid să-și restabilească integritatea teritorială, acest lucru poate fi făcut în 24 de ore cu sprijinul NATO și al Ucrainei.

Moldova are acum o șansă geopolitică și istorică unică de a obține independența față de Rusia. Enclava separatistă Transnistria, care există doar datorită sprijinului Rusiei, este de un an de zile plasată între Moldova și Ucraina.

Moldova trebuie să aibă curajul de a-și restabili integritatea teritorială cu sprijinul aliaților săi din NATO și al Ucrainei, folosind toate metodele disponibile.

În acest fel, Chișinăul, împreună cu Kievul, ar trebui să pună capăt istoriei de 30 de ani de batjocorire a independenței Moldovei”.

 

 

În toamna anului trecut, un proeminent jurnalist ucrainean, Dmitri Gordon, a exprimat într-o emisiune online a publicației Nord News, din R.Moldova, o opinie asemănătoare, precizând că dacă Maia Sandu s-ar adresa Ucrainei pentru a elibera Republica Moldova de Armata a 14-a rusească, ucrainenii ar putea îndeplini această cerință. Jurnalistul a arătat și de ce este interesată Ucraina să alunge forțele Rusiei din așa-zisa Transnistrie. 

„Pe teritoriul Republicii Moldova, care este pentru Ucraina o țară prietenoasă, există o formațiune ilegală care se numește Transnistria.  Nu există acest stat Transnistria - dar există statul Republica Moldova. Transnistria a apărut după ce armata a 14-a rusească a intrat acolo și stă și până astăzi. Problema Ucrainei constă în faptul că suntem obligați să ținem la hotarul cu Republica Moldova trupe care ar putea lupta pentru eliberarea regiunilor Herson, Zaporojie sau Donbas. Ținem trupele acolo deoarece înțelegem că din partea Transnistriei poate fi infiltrată în Ucraina Armata a14-a. Dacă conducerea Republicii Moldova, președintele Maia Sandu, s-ar fi adresat Ucrainei cu rugămintea de a elibera Moldova de armata rusească, cred că s-ar putea îndeplini această cerință, deoarece aceasta privește interesele naționale ale Ucrainei”, spunea Gordon.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.