Friday, Sep 13, 2024
Actualitate Internă

Cristi Tabără: România trebuie să APERE R.Moldova. Statul român să NU își abandoneze obligațiile pe care le are față de toți cei care se declară români în R.Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria sau oriunde altundeva

Cristi Tabără: România trebuie să APERE R.Moldova. Statul român să NU își abandoneze obligațiile pe care le are față de toți cei care se declară români în R.Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria sau oriunde altundeva

Notorie pentru influențele rusești și ambiguitățile afișate timp de mai bine de 30 de ani, R.Moldova este privită astăzi, pe plan internațional, doar ca o potențială bombă în coasta Ucrainei, nu ca un stat în sine, deși legislația internațională îl recunoaște ca atare, dar asta se ruzumă doar la scripte, punctează jurnalistul și omul de televiziune Cristi Tabără, pe Facebook. 

A apăra R.Moldova este un calcul necesar, obligatoriu, la fel cum a sprijini Ucraina înseamnă a amâna orice dispute istorice în fața demenței Rusiei putiniste. 

România NU trebuie să-și abandoneze obligațiile pe care le are față de toți cei care se declară români în R.Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria sau oriunde altundeva, subliniază Cristi Tabără, ale cărui comentarii le prezentăm în cele ce urmează:  

”Văd o serie de analize despre Republica Moldova, în care aceasta este prezentată drept "stat cheie" atât pentru Occident cât și pentru Rusia. În rezumat, argumentele pentru fiecare dintre variante sunt cam aceleași: trupele rusești și cele transnistrene din stânga Nistrului ar putea fi folosite în războiul din Ucraina. Adevărat. Însă asta nu transformă Moldova într-un "stat cheie", ci într-un butoi de pulbere și într-o victimă. 

Istoric vorbind, Republica Moldova este un stat artificial creat, cu multiple probleme identitare, cu nenumărate vulnerabilități, cu o iluzorie neutralitate, complet lipsit de apărare, ambiguu în multe cazuri și problematic tocmai pentru duplicitatea sa în prea multe momente. Acum Moldova manifestată o fermitate in fața Rusiei pe care înainte de război nici măcar nu se gândea să o afișeze, dar care se datorează mai degrabă contextului, nu unor alegeri asumate și definitive. 

Oricum ar fi, însă, Republica Moldova a ajuns să fie importantă fiindcă doi dintre foștii ei agresori, Ucraina și Rusia, se războiesc ei înșiși, iar Rusia a creat strategic și din timp un conflict și în Transnistria, similar celor din Kosovo, Karabah, Osetia sau Abhazia. Republica Moldova este privită azi doar ca o potențială bombă în coasta Ucrainei, nu ca un stat în sine, deși legislația internațională îl recunoaște ca atare. 

A apăra Republica Moldova devine un calcul strategic împachetat în diverse explicații mai mult sau mai puțin corecte, însă necesare și obligatorii. La fel după cum a sprijini Ucraina înseamnă a amâna orice dispute istorice în fața demenței Rusiei putiniste. Este, însă, esențial să nu abandonăm obligațiile față de cei care se declară români în Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria sau oriunde altundeva. Asta definește o națiune solidă, laolaltă cu respectarea echilibrată a drepturilor tuturor etniilor născute și trăitoare pe teritoriul actual al României”. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.