Actualitate Internă

Consilierul lui Zelenski pune punctele pe i: Sandu trebuie să fie mai dură cu pro-rușii din Moldova. Există planuri absolut concrete pentru cea mai severă destabilizare agresivă a situației

Consilierul lui Zelenski pune punctele pe i: Sandu trebuie să fie mai dură cu pro-rușii din Moldova. Există planuri absolut concrete pentru cea mai severă destabilizare agresivă a situației

Există planuri absolut concrete pentru cea mai severă destabilizare agresivă a situației politice din Republica Moldova, a declarat vineri, 24 februarie, consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoleak, într-un interviu pentru Radio Moldova. Oficialul susține că enclava transnistreană reprezintă un pericol continuu pentru R. Moldova și îndeamnă autoritățile moldovene să fie mai puțin tolerante cu forțele pro-ruse care intenționeaxă să destabilizeze situația.

Acesta a fost întrebat cât de reală este astăzi probabilitatea ca războiul să se extindă și în Republica Moldova.

„Să privim obiectiv situația. Bineînțeles, Rusia este extrem de interesată, chiar înainte de război era interesată, să preia controlul asupra Moldovei, adică să schimbe cu forța guvernarea Sandu și, în consecință, să permită grupărilor politice pro-ruse să domine Moldova. Acum această sarcină a devenit din nou actuală pentru Rusia. Desigur, armata rusă nu va putea pătrunde pe teritoriul Transnistriei, iar apoi să avanseze spre Chișinău, prin teritoriul Ucrainei, dar cu toate acestea, există planuri absolut concrete pentru cea mai severă destabilizare agresivă a situației politice din Moldova”, a declarat Podolea.

Potrivit lui, în consecință, „Rusia finanțează acum intens partidele politice pro-ruse din Republica Moldova, astfel încât acestea să iasă la proteste în stradă cu o componentă de escaladare, cu asaltarea clădirilor statului, guvernului, violență față de cetățeni și așa mai departe”.

„Eventual, Rusia intenționează să implice componenta transnistreană. Este clar că acolo e instalat un guvern marionetă rusesc. Apropo, am subliniat mereu, atât înainte de acest război, cât și în timpul războiului, că prezența enclavelor criminale care sunt controlate de Rusia, inclusiv Transnistria va servi, mai devreme sau mai târziu, drept prilej de a începe invazia Rusiei în cutare sau cutare țară.

Desigur, pentru Rusia astăzi instabilitatea în Moldova este extrem de importantă. Acest lucru va permite rezolvarea a două sarcini - prima este de a distrage atenția Europei, în special a părții de sud a Europei, de la evenimentele din Ucraina, adică să încerce să minimizeze, prin conflictul din Moldova, asistența logistică. asistența de transport pentru Ucraina, iar a doua este încercarea de a crea așa-numitul Front de Sud prin Transnistria în direcția către regiunile de sud ale Ucrainei”, a spus consilierul lui Volodimir Zelenski.

„Mi-aș dori ca Moldova să tolereze mai puțin prezența grupărilor rusești”

„Aceasta este o sarcină foarte importantă și mi-aș dori ca Moldova să tolereze mai puțin prezența grupărilor rusești. Moldova, Chișinăul, guvernarea Sandu trebuie să evalueze toate riscurile care apar și să se comporte mai dur. Nu pot da sfaturi, desigur, pentru că este dreptul suveran al conducerii politice a țării de a evalua anumite riscuri care apar din cauza acțiunilor partidelor politice din Republica Moldova.

Cu toate acestea, în opinia mea, această atitudine tolerantă față de prorusism poate fi extrem de periculoasă pentru Moldova. Țara ar putea aluneca într-un conflict intern fundamental distructiv. Mi-aș dori ca doamna Sandu să fi evaluat cât mai corect riscurile și să fi implicat la maximum toate resursele atât ale organelor de forță, cât și ale statului pentru a înlătura preventiv această atitudine pro-rusă în politica moldovenească”, a mai spus acesta.

„Susținem categoric Guvernul doamnei Sandu”

Consilierul prezidențial a comentat și acuzațiile Ministerului rus al Apărării, care pretinde că Ucraina pregătește o invazie in regiunea transnistreană în zilele următoare.

„Declar în mod absolut oficial să nu ascultați niciodată Ministerul Apărării al Federației Ruse. Este primitiv și folosește în mod constant același lucru, aceste povești primitive despre provocări și așa mai departe. Vă rog, fantezia Ministerului rus al Apărării ar fi trebuit să fie aruncată la groapa de gunoi cu mult timp în urmă.

Poziția oficială a Ucrainei este următoarea: susținem categoric Guvernul doamnei Sandu. Credem că parcursul european al Republicii Moldova este cea mai promițătoare direcție pe care Moldova ar trebui să se dezvolte în continuare”.

„Atitudinea blândă față de forțele pro-ruse din Moldova nu permite Moldovei să iasă din situația economică dificilă actuală”

Podoleak a accentuat și importanța debarasării de dependența economică față de Federația Rusă: „În al doilea rând, din păcate, atitudinea blândă față de forțele pro-ruse din Moldova nu permite Moldovei să iasă din situația economică dificilă actuală. Dependența de Rusia, inclusiv economică, de materii prime, întotdeauna va naște sărăcie și instabilitate, va provoca mereu anumite situații de conflict politic”.

„În al treilea rând, prezența unei enclave sub forma Transnistriei este extrem de periculoasă pentru securitatea și suveranitatea Moldovei. În al patrulea rând, totuși, orice decizie cu privire la modul de rezolvare a problemei Transnistriei trebuie luată numai de partea moldovenească, iar din punct de vedere juridic, dacă va avea nevoie de sprijinul Ucrainei, partea moldovenească ar trebui să apeleze la domnul Zelenski, la nivelul șefilor de stat, iar Ucraina va lua deciziile corespunzătoare. Cu toate acestea, aș dori să subliniez încă o dată că nu vor fi întreprinse acțiuni fără consultări directe cu anumite țări, inclusiv Moldova, România sau Uniunea Europeană. Tot ce ține de provocări, singura țară care cu siguranță va face asta în Moldova, va încerca să o facă în Transnistria este Federația Rusă. Încă o dată repet, enclava nu ar trebui să existe. Trebuie să evaluați obiectiv că, atâta timp cât această enclavă va exista, Moldova va fi mereu într-o situație economică și social-politică grea”, a mai comentat acesta.

„Republica Moldova face foarte mult pentru Ucraina!”

Oficialul de la Kiev a salutat sprijinul pe care Republica Moldova l-a oferit Ucrainei și ucrainenilor în primul an de război și se arată convins că acesta se va finaliza cu victoria Ucrainei în anul 2023.

Podoleak a descris relațiile moldo-ucrainene ca „una dintre cele mai importante și de succes”.

„Republica Moldova susține Ucraina și din punct de vedere umanitar și refugiații noștri, ne susține informațional. Înțelegem că potențialul Moldovei nu este comparabil cu cel al Germaniei, Franței și altor state. Însă, având în vedere capacitățile sale, face tot ce poate și consideră necesar. Republica Moldova face foarte mult pentru Ucraina!”, a adăugat consilierul lui Zelenski.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.