Actualitate Internă

Avertismentul secretarului general adjunct al NATO. Mircea Geoană: Rusia a declanșat întregul arsenal de război hibrid în R.Moldova

Avertismentul secretarului general adjunct al NATO. Mircea Geoană: Rusia a declanșat întregul arsenal de război hibrid în R.Moldova

R.Moldova are o șansă istorică să revina în Europa, de aceea, este în interesul României, NATO și UE să ajute guvernarea de la Chișinău să depășească capcana geopolitică pusă de Rusia. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unui interviu pentru Digi24.

Întrebat despre multiplele amenințări lansate de Rusia în adresa Chișinăului, oficialul a spus că Moscova folosește împotriva R.Moldovei întreg arsenalul de război hibrid.

Republica Moldova are o șansă istorică, cred că noi toți avem o șansă istorică pentru că Moldova are acum, dupa o perioadă de 30 ani, șansa să revina în Europa. De aceea cred că interesul nostru, al României, al NATO, UE e să ajutăm Moldova să-și depășească această capcană geopolitică. Este o perspectivă reală ca Moldova să se alăture Occidentului. Rusia știe acest lucru și încearcă să blocheze acest lucru. Prin forță militară nu, pentru că nu este acum suficient de numeroasă și capabilă să ocupe Odesa, și după să vină spre Transnistria”, a spus el.

Geoană a precizat că un risc de natură pur militară din partea Rusiei nu există, însă Kremlinul „a declanșat, cum a încercat să facă și în Muntenegru în 2006, întreg arsenalul de război hibrid în Moldova”.

Tot ce înseamnă de la intimidarea strategică, anularea decretului din 2012, război cibernetic, acțiuni de destabilizare internă. De aceea avem cu toții interesul ca Moldova să reziste, e interesul cetățenilor din Moldova să vină către Europa prosperă și democratică, și să nu rămână într-o zonă gri, care mereu plătesc factura pentru că rămân în acea zonă gri. Indiferent de simpatia politică pe care cetățenii din Moldova o au, sau nu o au, cred că dacă doresc o viață mai bună, viața aceea mai bună este alături de Europa democratică și prosperă. Moldova e un partener comun al NATO și UE. Vreau să vă asigur că și NATO, și noi toți, ne sincroinizăm zilnic pentru a sprijini Moldova, așa cum facem și pentru Ucraina, Georgia. Moldova are o șansă să evadeze din această ambiguitate strategică și să aibă o viață mai bună alături de noi toți, în Europa”, a adăugat el.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.