Actualitate Internă

EXCLUSIV Unirea R.Moldova cu România, iar așa-zisa Transnistria alipită la Ucraina. Soluția propusă de un reprezentant al Legiunii Internaționale: "Putem face ordine în această zonă!"

EXCLUSIV Unirea R.Moldova cu România, iar așa-zisa Transnistria alipită la Ucraina. Soluția propusă de un reprezentant al Legiunii Internaționale: "Putem face ordine în această zonă!"

Într-un interviu pe care mi l-a acordat la Kyiv, Yura, reprezentant al Legiunii Internaționale, a precizat că, în opinia sa, planul regimului terorist de la Kremlin de a destabiliza R.Moldova a eșuat, un rol-cheie fiind jucat de rezistența ucraineană, trupele ruse nereușind să ocupe regiunea Odesa. 

În ceea ce privește rezolvarea problemei reprezentate de așa-zisa Transnistria, Yura a reliefat că soluționarea trebuie făcută în plan militar, pentru ca mai apoi Basarabia să se unească cu România, iar regiunea transnistreană să fie alipită la teritoriul Ucrainei. 

Reporter: Să discutăm despre situația privind R.Moldova. Am auzit unele semnale de alarmă de la Kyiv potrivit cărora Rusia pregătește destabilizarea politică a Chișinăului. Ulterior, președinta R.Moldova, Maia Sandu, a confirmat aceste informații. Ce urmărește Putin prin această mișcare în contextul războiului pe care-l poartă împotriva Ucrainei?

Yura: Desigur, au oportunitatea de a pregăti un plan. Ei cred că încă trăiesc în era sovietică-KGB când aveau foarte multă putere în a influența guvernele străine. Dar cred că și-au supraevaluat oportunitatea de a influența situația în R.Moldova. Nu au îndeplinit nicio sarcină strategică în Ucraina.

Reporter: Dar R.Moldova este mult mai vulnerabilă.

Yura: Dodon și al său partid au pierdut. Rețeaua lor, care a decis să desfășoare un haos pe străzi în Chișinău, nu are puterea de a influența R.Moldova. Nu vorbim despre un Maidan în Moldova. Nu au avut de fapt nicio oportunitate să doboare Guvernul R.Moldova. Consider că întregul plan al regimului Putin în R.Moldova a eșuat și a venit totodată prea târziu. Nu va reuși.

Reporter: Nu este vorba de o găselniță de-a lui Putin de a deturna atenția de pe Ucraina?

Yura: Nu va funcționa așa. Dacă Rusia ar fi ocupat regiunea Odesa, atunci da, în această situație R.Moldova ar fi într-un pericol imens. Dar consider că nu e cazul acum. 

Reporter: Cum putem rezolva problema reprezentată de așa-zisa Transnistria?

Yura: Consider că este doar o cale, cea militară. Moldova trebuie să înțeleagă că această cale e cea mai bună. O asemenea oportunitate istorică pentru a rezolva o astfel de problemă nu apare prea des în istoria unei țări. Știm că armata R.Moldova nu are suficiente trupe pentru asta, este extrem de slabă. Consider că R.Moldova trebuie să se gândească la a folosi ajutorul din partea Ucrainei și României în acest caz. Trebuie să rezolvăm această problemă privind regiunea transnistreană prin folosirea trupelor. În Ucraina am discutat această chestiune în planul de intervenție, dar doar dacă R.Moldova dorește asta. Însă știm că Moldova nu dorește asta, să rezolve această problemă privind Transnistria prin utilizarea puterii militare.

Reporter: O pot face printr-o altă cale? Până acum nu au reușit să o rezolve în vreun fel.

Yura: Din ceea ce știu, oficialii guvernamentali de la Chișinău vor o soluție negociată cu regimul transnistrean. Consider că e o greșeală, întrucât Transnistria va fi întotdeauna precum un obstacol. Dacă R.Moldova va decide să se unească cu România, chiar dacă Transnistria va accepta să fie parte din R.Moldova, nu va accepta vreodată să fie parte din România. Așadar, dacă cetățenii din Moldova vor să trăiască în același stat cu frații din România, consider că următoarea cale reprezintă cea mai bună variantă de a rezolva problema privitoare la Transnistria: patrioții din România trebuie să fie de acord să elibereze această regiune și să accepte ca zona să se alăture Ucrainei. Nu este despre dorința noastră de a lua Transnistria, ci despre a crea o bună vecinătate, graniță cu o altă națiune. Noi știm că abordarea națională este în continuare importantă. Foarte mulți oameni din țările occidentale spun că națiunile nu mai sunt atât de importante. Dar vedem conflictele din Spania, din Belgia, așadar încă au importanță. Știm de asemenea ce se întâmplă în Kosovo cu enclava sârbească. Nu cred că oamenii din București vor să aibă conflicte cu persoane non-române, non-moldovene în Transnistria.

Reporter: Așadar vedeți Transnistria mai degrabă ca parte a Ucrainei.

Yura: Consider că nu va fi o problemă pentru București dacă acest teritoriu va face parte din Ucraina. Putem face ordine în această zonă.

Interviul a fost acordat în data de 16 februarie 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.