Externe

Dezvăluire a televiziunii publice din Elveția: zeci de voluntari elvețieni luptă pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei

Dezvăluire a televiziunii publice din Elveția: zeci de voluntari elvețieni luptă pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei

De-a lungul ultimelor luni, zeci de voluntari din Elveția au dat curs apelului de a lupta în Ucraina împotriva hoardelor rusești. Asta potrivit unei anchete a televiziunii publice elvețiene, RTS.

Jurnaliștii au constatat că 35 de persoane s-au înregistrat la Ambasada Ucrainei din Elveția numai în prima săptămână a conflictului. Voluntarii au urmat apelul lansat de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pentru a se alătura unei legiuni internaționale alcătuită din soldați străini.  

Nu toți voluntarii de la ambasadă erau elvețieni – mulți erau etnici kosovari sau foști soldați din Statele Unite și Marea Britanie.

Printre cei care se îndreptau spre teatrele de operațiuni militare din Ucraina se afla un cetățean elvețian (pseudonimul Luc) și doi francezi. Luc este cetățean elvețian din clasa de mijloc și are opinii politice moderate. El nu are legături directe cu Ucraina.  

"Nu lupt pentru Ucraina, ci pentru Europa", a explicat acesta. 

"Ne confruntăm cu un conflict care depășește cu mult această țară. Trebuie să luptăm pentru principiile noastre, pentru valorile noastre", a punctat el.  

Cei trei au acceptat să fie filmați sub rezerva anonimatului de către jurnaliștii de la swissinfo.ch.  

Cetățenii elvețieni nu au voie să se înroleze în armate străine – această infracțiune este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani. Cu toate acestea, potrivit RTS, elvețienii care se înrolează în Legiunea străină franceză nu întâmpină probleme.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.