Deși controlează de mai bine de trei ani S.A. „Apă-Canal”, întreprindere municipală de primă importanță din Chișinău, unde și-a plasat rude și colegi de partid în funcții-cheie, primarul Ion Ceban a început, la sfârșitul lui ianuarie curent, un război mediatic cu guvernarea, acuzând PAS că ar vrea să lase populația fără apă din cauza datoriilor acumulate de întreprindere.
Primarul Chișinăului nu scapă nicio ocazie pentru a se lua la trântă cu guvernarea PAS, scopul lui fiind acela de a-și face imagine și de a puncta electoral, inclusiv în situațiile în care este evident, pentru cine cunoaște, că situația nu este deloc în favoarea sa. Să le luăm pe rând.
(Ruslan Garbalî, naș al lui Ion ”Ivan” Ceban și consilier al directorului general al „Apă-Canal” Chișinău)
Ceban știe exact ce se întâmplă la Apă-Canal: Nașul său conduce din umbră întreprinderea
Nașul lui Ion Ceban – l-am numit pe Ruslan Garbalî, fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei din partea Partidului Socialiștilor (formațiune din care a făcut parte și finul Ceban) – este consilier al directorului general al „Apă-Canal” Chișinău, Diana Tacu. Mai mult decât atât: Garbalî este cel care, în realitate, conduce din umbră întreprinderea, fapt confirmat atât de sursele bine informate ale Podul.md, cât și de mai mulți actori politici, în declarații publice emise de-a lungul ultimilor ani. (Consultați AICI declarația de avere și interese personale a lui Ruslan Garbalî)
Socialistul Oleg Lipskii (foto sus) a fost și el oploșit în conducerea întreprinderii municipale, în funcția de director administrativ. (Consultați AICI declarația de avere și interese personale a lui Oleg Lipskii) Irina Gutnic (foto jos) – cea pe care Ceban a numit-o recent în funcția de viceprimar – a fost, până acum câteva luni, șefa „Apă-Canal” – detalii AICI.
De notat că toate aceste numiri ale lui Ceban n-au schimbat la față managementul instituției, ba din contră: întreprinderea municipală continuă să se chinuie din punct de vedere financiar, timp în care diriguitorii acesteia se bucură de salarii grase de zeci de mii de lei.
Cea mai bună apărare este atacul
Și pentru că situația financiară devenea din ce în ce mai proastă și nu-și putea permite o lovitură de imagine, la 26 ianuarie curent, Ceban a decis să iasă la atac: a declarat că riscul ca orașul să rămână fără apă este în continuare foarte mare și a acuzat guvernarea PAS că ar vrea să falimenteze „Apă-Canal”.
Ceban susținea că „din cauză că au fost tergiversate procesele la maximum pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare, iar pe de altă parte, scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, ‹Apă-Canal› a acumulat datorii la energia electrică”.
La acea dată, întreprinderea municipală avea datorii de circa 70 de milioane de lei către furnizorul de energie electrică – „Premier Energy” –, care a deconectat la scurt timp de la energie blocul administrativ al „Apă-Canal”. Și asta pentru că, spune Ceban, întreprinderea nu are de unde să achite datoriile formate în ultimele două luni din cauza scumpirilor la gaz și electricitate. Drept urmare, edilul rusofil a solicitat Comisiei pentru Situații Excepționale să acopere datoriile „Apă-Canal” Chișinău. Totodată, el a afirmat că Primăria a acoperit în 2022 o altă datorie a întreprinderii, de 130 de milioane de lei, și a acuzat din nou autoritățile centrale că au întors spatele municipalității.
La rândul lor, cei de la PAS l-au acuzat pe Ceban că, în realitate, în 2022 a pus pe umerii cetățenilor datoriile de milioane de la „Apă-Canal”, pentru că nu a fost capabil să administreze corect banii veniți de la BERD-BEI.
„De situația în care a ajuns S.A. Apă-Canal se face vinovat direct Ion Ceban și administrarea financiară defectuoasă. Așa se întâmplă când își pune neamuri prin funcții importante! Îi recomandăm lui Ion Ceban să nu facă jocuri politice și să nu umble la robinete. Ion Ceban trebuie să eficientizeze cheltuielile la Apă-Canal, la Primărie, să mai taie din lux, să elimine schemele și să găsească banii necesari. Soluția pentru remedierea problemei de la Apă-Canal se află la el. Să se apuce de lucru. Orice acțiune de deconectare a apei de către Ion Ceban vor fi ilegale”, a precizat Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS.
Premier Energy: „Apă-Canal” nu a realizat acțiuni concrete și nu a propus un mecanism fiabil de plată
Într-un comunicat de presă remis în aceeași zi, furnizorul de energie electrică menționa că „a încercat să meargă în întâmpinarea ‹Apă-Canal›, propunând unele grafice de deconectare în evantai, așa încât volumul consumat să corespundă posibilităților de plată, tratând cu respect și înțelegere rezonabilă situația financiară dificilă a SA ‹Apă-Canal Chișinău› și până la ajustarea prețurilor pentru serviciul de alimentare cu apă și canalizare nu a apelat la toate mecanismele legale pentru apărarea drepturilor sale în calitate de furnizor față de care SA ‹Apă-Canal Chișinău› are datorii, situație care nu mai poate fi acceptată în continuare”.
În pofida multiplelor notificări expediate către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Premier Energy menționează că ”unele instituții de stat de profil și administrația publică locală cu privire la necesitatea stabilirii unor soluții constructive de stingere a datoriei acumulate pentru energia electrică consumată și depășirea situației respective, cu regret, până la moment, starea de lucruri nu s-a schimbat”. SA „Apă-Canal Chișinău” nu a realizat acțiuni concrete îndreptate spre soluționarea situației create și nu a propus un mecanism fiabil în acest sens, datoria furnizorului de apă continuând să crească cu fiecare zi.
Întreprinderea menționează că sumele propuse de SA „Apă-Canal Chișinău” pentru achitarea în tranșe lunare sunt insuficiente, nu duc la micșorarea reală a datoriei și nici măcar nu acoperă consumul curent, ceea ce agravează situația deficitului de lichidități a furnizorului de energie.
Cu toate acestea, „Premier Energyˮ a decis amânarea până la data de 1 februarie curent a deconectării energiei electrice pentru „Apă-Canal”.
Guvernul: Municipalitatea trebuie să îşi asume problemele cetățenilor, să găsească soluții şi nu să caute pe seama cui să pună propriile eşecuri
Tot în aceeași zi, prim-ministra Natalia Gavrilița a solicitat autorităților competente, inclusiv Inspecției Financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor publice de către ”Apă-Canal”.
„Municipalitatea trebuie să îşi asume problemele cetățenilor, să găsească soluții la aceste probleme şi nu să caute pe seama cui să pună propriile eşecuri”, a precizat șefa Guvernului, indicându-l pe Ceban.
„Sper ca primarul să-și amintească că a fost ales să rezolve problemele orașului, nu să transforme Primăria în partid, iar problemele să le rezolve Guvernul”, a punctat și Vasile Grădinaru, deputat PAS.
Ceban: Primele instituţii deconectate vor fi Parlamentul și Guvernul
Primarul Chișinăului a amenințat guvernarea că cele mai importante instituții în stat vor fi primele deconectate de la furnizarea cu apă, în cazul în care „Apă-Canal” va rămâne fără energie electrică.
Edilul a cerut Guvernului să intervină de urgență, una dintre soluții fiind modificarea metodologiei de calcul și ajustarea costurilor sau achitarea integrală a găurii de 300 de milioane de lei care urmează să fie acumulată în 2023, din cauza scumpirilor la gaz și energia electrică.
„Zeci de demersuri au fost trimise în perioada 2021 și 2022 în adresa Consiliului Suprem de Securitate, Președinției, Parlamentului, ANRE și toate au rămas fără atenție din partea autorităților”, a insistat acesta.
„Timp de 3 ani nu a identificat o persoană competentă pentru a gestiona întreprinderea”
Consiliera municipală Zinaida Popa susține că problemele de la „Apă-Canal” nu se limitează la datoriile pentru energia electrică.
„Oamenii nu înțeleg cum se face că un director de întreprindere care este în faliment postează pe rețelele de socializare despre procurarea unor blănuri la preț de sute de mii de lei. Pentru că angajaților simpli li s-a tăiat din adaosurile la salarii și din premii sub pretext că vor să salveze întreprinderea.
Fiecare are dreptul să trăiască cum își dorește, dar ceea ce s-a întâmplat la Apă-Canal Chișinău este o lipsă de respect față de subalterni”, a explicat vicepreședinta fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC).
„Atunci când conducerea prezenta situația financiară a întreprinderii, arătau doar care sunt problemele. În mod normal, un manager bun ar trebui să vină cu soluții și cu un plan de acțiuni. Retorica mea a fost că vrem să vedem acel plan de acțiuni și soluții. În realitate nu a existat nici un plan de acțiuni de la directorii Apă-Canal Chișinău și din acest motiv Ion Ceban trebuie să-și asume posibila falimentare. Acuzațiile pe care le înaintează actualul primar sunt PR politic. Cu toții înțelegem că Ion Ceban este într-un delir și vrea să-și crească ratingul politic”, a adăugat consiliera.
La 2 februarie, Premier Energy a întrerupt livrarea energiei electrice doar în blocul administrativ al instituției, menționând că acest lucru nu va afecta sistemul de apeduct.
În aceeași seară, Primăria a anunțat că s-a ajuns la o înțelegere cu Premier Energy, urmarea fiind că „Apă-Canal” a fost reconectată integral la energia electrică. Totuși, situația rămâne incertă până în prezent.
”Ceban induce panică și se comportă ca un agent al Kremlinului”
”Menționez că sediul ‹Apă-Canal› are generator și poate să-și îndeplinească atribuțiile cele mai importante. De aceea, orice decizie de deconectare a apei din Chișinău va fi una pur politică, luată de Ceban pentru a crea panică în capitală și a încerca să se debaraseze de problema pe care tot el a creat-o, cu toate neamurile și membrii de partid pe care i-a băgat la ‹Apă-Canal›. Un comportament demn de un agent al Kremlinului”, a concluzionat Radu Marian, deputat PAS.
Potrivit vicepremierului de atunci – l-am numit pe Andrei Spînu –, Ion Ceban a decis „să facă istericale și să șantajeze locuitorii capitalei”.
„Primarul nu are soluții, e incompetent și a adus compania ‹Apă-Canal› la faliment. Ivan, în loc să arăți cu degetul îți recomand să te uiți în oglindă și vei vedea vinovatul de situația dezastruoasă de la Apă Canal”, a precizat la acea vreme Spânu, actualmente secretar general al Aparatului Președinției.
PAS: Obiectele de infrastructură critică de la „Apă-Canal” nu au fost și nu vor fi niciodată deconectate de la energia electrică
„Asistăm la o developare crasă a lui Ion Ceban în calitate de agent de influență al Federației Ruse. Cu cât mai mult haos în Moldova, cu atât mai bine pentru ei. Amenințarea cu deconectarea chișinăuienilor de la rețeaua de apă potabilă este absolut lipsită de argumentare factologică. Este adevărat că furnizorul de energie electrică a deconectat astăzi blocul central al S.A. „Apă-Canal Chișinău”, însă trebuie să menționăm că blocul administrativ dispune de un generator. Așa că să-l conecteze și să continue activitatea în mod normal”, se arată într-un comunicat al partidului aflat la guvernare.
„Cum s-a ajuns la situația curentă? Timp de trei ani, Ion Ceban administrează fraudulos S.A. ‹Apă-Canal Chișinău›. Își promovează rudele, colegii de partid și funcționarii corupți în funcții-cheie. Așa este în cazul domnului Garbalî, consilier al directorului, care este nașul de cununie al lui Ion Ceban. Fostul deputat PSRM Oleg Lipskii, pentru care special a fost creată funcția de director administrativ. Irina Gutnic, care a fost promovată în funcția de director interimar la ‹Apă-Canal›, după ce a fost dată afară de la ANSC pentru lipsa de integritate”, se mai arată în comunicat.
„În ultimii trei ani, Ion Ceban a falimentat sistemic S.A. ‹Apă-Canal›, iar consilierii municipali PAS, care erau membri ai Consiliului societății, în momentul în care au încercat să scoată la suprafață fărădelegile care se făceau acolo, au fost dați afară.
Soluții pentru rezolvarea problemei la ‹Apă-Canal› există. Ieri, în ședința Consiliului Municipal a fost propusă o decizie prin care s-ar fi rezolvat problema. Însă consilierii PSRM, susținătorii lui Ceban și aliații foștilor consilieri PPDA nu au susținut inițiativa”, au adăugat cei de la PAS.