Vladimir Vitiuc, reprezentant de frunte al Partidului Șor, formațiune prin care Rusia încearcă să facă destabilizări în Republica Moldova, a devenit cetățean al României cu acte în regulă.
Acesta a fost surprins luni, 27 februarie, la București, unde a depus jurământul de credință față de România la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.
Unul dintre cei mai cunoscuți traseiști politici din Republica Moldova
Înainte de activitatea sa în Partidul Șor, Vitiuc a fost deputat al Partidului Comuniștilor timp de 5 legislaturi consecutive, începând cu anul 2005.
Acesta a părăsit rândurile comuniștilor în 2015, aderând la o așa-numită platformă parlamentară social-democratică „Pentru Moldova”, care făcea jocurile oligarhului Vlad Plahotniuc.
În 2017, Vitiuc a trecut la Partidul Democrat din Moldova, controlat de Plahotniuc.
După ce Plahotniuc pierduse puterea, în 2020 Vitiuc a trecut la Partidul Șor, formațiune despre care președinta Maia Sandu a declarat că face parte din planurile Federației Ruse pentru a prelua puterea în Republica Moldova prin acțiuni subversive și violente. Informații similare rezultă și din documente obținute de serviciile secrete ucrainene și analize de publicația americană de Washington Post, potrivit cărora liderul Partidului Șor, Ilan Șor, are acel rol în politica moldovenească. Tot Ilan Șor este principalul suspect - cel puțin potrivit raportului de investigație Kroll - în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc, supranumit și „furtul secolului”.
În 2021 a propus ca actele Parlamentului să fie traduse în rusă
Agresiv sau nu, dar Vitiuc este autorul unui proiect de lege care propunea, într-un trecut foarte recent (martie 2021) traducerea în limba rusă a tuturor actelor Biroului Permanent al Parlamentului de la Chișinău.
Asta deși, vorbitor de rusă, Vitiuc așa și „nu a reușit” să învețe limba română la vârsta (pe atunci) de 48 de ani.
„Am dreptul. Acesta e moment istoric”
Cu toate acestea, în fața Autorității Naționale pentru Cetățenie, Vladimir Vitiuc a declarat pentru Ziarul de Gardă, într-o română aproximativă, că momentul este unul „istoric”.
„Am dreptul. Bunica mea și bunelul meu a fost cetățean al României și ca toți cetățenii moldovenii am așa drept și la 50 de ani am luat decizia să fac. Acesta e moment istoric. Eu nu am treabă cu politica și când a fost, niciodată eu nu am întrebări cu această temă. Când au fost așa discuții eu nu am avut o poziție agresivă sau împotrivă”, a spus fostul deputat.
În lista deputaților lipsiți de integritate
Sursa citată amintește că în 2010, Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat l-a inclus într-o listă neagră, formată din persoane incompatibile cu funcţia de deputat pentru că, în anii 2004-2007, organizaţia teritorială Bălţi a PCRM, pe care o conducea, a folosit oficii publice fără a achita pentru chirie, dar şi pentru că, fiind deputat, a promovat mai multe legi sensibile la corupţie, potrivit Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.