Actualitate Internă

„Nu se pune problema schimbării statutului de neutralitate”. Premierul Recean, la București: „Rusia nu are resurse suficiente, e clar că nu poate ajunge militar în R. Moldova”. Ce spun ucrainenii

„Nu se pune problema schimbării statutului de neutralitate”. Premierul Recean, la București: „Rusia nu are resurse suficiente, e clar că nu poate ajunge militar în R. Moldova”. Ce spun ucrainenii

„Rusia nu are resurse suficiente pentru o escaladare. Este clar că Rusia nu poate ajunge militar în R. Moldova”. Declarația îi aparține premierului Republicii Moldova, Dorin Recean, într-un interviu acordat miercuri pentru emisiunea „Dincolo de Alb și Negru” la TVR.

„R. Moldova are suficiente capacități consolidate de a face față eventualelor escaladări din Transnistria”, a continuat acesta. 

„Rusia nu are resurse suficiente pentru o escaladare. Este clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova.

Pe de altă parte, Republica Moldova are suficiente capacități consolidate de a face față eventualelor escaladări din Transnistria. Cei din Transnistria sunt foarte aliniați la obiectivul nostru de pace și securitate.

Rusia nu face altceva decât să promoveze agresiv ceea ce astăzi se numește război hibrid. Să bage multă propagandă, să dezinformeze, să escaladeze anumite narative care să producă disensiuni în societatea din Republica Moldova și Uniunea Europeană. Avem valuri care vin periodic, când percepția de riscuri, de amenințări este în creștere, dar asta face parte mai degrabă dintr-un război informațional, dintr-un război hibrid, decât reflectă realitatea”, a declarat oficialul aflat la București în prima sa vizită peste hotarele R. Moldova în calitatea de prim-ministru.

Potrivit lui Recean, R. Moldova se simte protejată de capacitățile de apărare anti-aeriană din Ucraina.

„Există, teoretic, orice posibilitate. Nu considerăm că există motive să ne facem îngrijorări pentru un atac militar. Există capacitățile de apărare antiaeriană din Ucraina. Ne simțim protejați de acele capacități de apărare antiaeriană. Suntem conștienți că și noi trebuie să investim în capacități de apărare antiaeriană și asta facem”, a spus Dorin Recean.

Șeful Guvernului de la Chișinău a descris riscurile de destabilizare ca fiind „gestionabile” și că autoritățile pot interveni ferm pentru a calma situația.

„Nu se pune problema schimbării statutului de neutralitate”

„Societatea din Republica Moldova astăzi preferă neutralitatea și trebuie să avem în vedere voința cetățenilor. Avem discuția despre limitele ei și despre faptul că, fiind neutri, trebuie să ne consolidăm capacitățile de apărare. Astăzi nu se pune problema schimbării statutului de neutralitate, dar se pune în discuție limitările acestui instrument de politică externă și ce trebuie să facă Republica Moldova pentru a-și asigura capacitatea de apărare”, a mai spus oficialul.

Prima vizită peste hotare - la București

Dorin Recean se află în capitala României, în prima sa vizită oficială în rolul de premier. Acesta a fost întâmpinat cu onoruri militare de către premierul român Nicolae Ciucă. Recean s-a întâlnit și cu președintele României, Klaus Iohannis, dar și cu președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Vezi și: Premierii Ciucă și Recean, declarații la București: Rusia generează tensiuni artificiale și narațiuni agresive la adresa R.Moldova. Chișinăul NU este singur în fața amenințării rusești

Ucraina nu exclude provocări la hotarul cu R. Moldova, dar nu vede o amenințare vizibilă pe moment

Armata ucraineană nu exclude eventuale provocări la graniţa cu Republica Moldova. Totuşi, pe moment nu există nicio ameninţare vizibilă în acest sector, forţele ruse din Transnistria ocupată temporar de ruşi nefiind suficiente pentru a deschide un al doilea front, transmite Interfax-Ukraina, citat de Agerpres.

O declaraţie în acest sens a fost făcută miercuri de purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud al forţelor de apărare ucrainene, Natalia Gumeniuk.

„Totul este calm la frontiera cu Republica Moldova şi sub controlul forţelor de apărare (ucrainene). Graniţa este apărată de Serviciul pentru frontiera de stat”, a afirmat Gumeniuk, indicând că forţele ucrainene din zonă sunt pregătite pentru o reacţie adecvată în cazul unor ameninţări posibile în acest sector.

„Pe moment, aceste ameninţări nu sunt critice”, a spus ea, menţionând că atunci când vorbeşte de ameninţări se referă la o posibilă activitate a unor grupuri de sabotaj şi de recunoaştere sau la tipuri de provocări precum bombardarea frontierei de stat. 

Provocările nu sunt excluse, dar Ucraina urmăreşte îndeaproape situaţia, a adăugat ea.

Noi acuzații de la Moscova

Amintim că autoritățile ruse au acuzat Ucraina că pregătește un atac asupra regiunii transnistrene, informații negative la Kiev.

Totodată, Ministerul rus de Externe a acuzat din nou Kievul că intenționează să livreze materiale radioactive în apropierea Transnistriei. Și de această dată acuzațiile au fost respinse. Chișinăul a anunțat că nu va comenta falsuri și speculații.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.