Actualitate Internă

VIDEO Profil de politician: Promisiunile încălcate și inconsecvențele majore din cariera primarului de Chișinău, Ion Ceban

VIDEO Profil de politician: Promisiunile încălcate și inconsecvențele majore din cariera primarului de Chișinău, Ion Ceban

Primarul de Chișinău, Ion Ceban, s-a remarcat printr-o carieră politică cu mari contraste, dar și prin relații strânse cu agenți ai FSB. Să le luăm pe rând.

Azi româna, mâine „moldoveneasca”. Ce limbă vorbește Ion Ceban?

În noiembrie 2019, primarul Chișinău a declarat că vorbește limba „moldovenească”. Invitat la emisiunea „Puterea a Patra” și întrebat răspicat cum se numește limba pe care o vorbește, Ceban a răspuns simplu - „moldoveneasca”.

Cu doar o săptămână mai devreme, același Ceban l-a corectat pe rivalul său politic, Andrei Năstase, într-o dezbatere electorală. După ce Năstase a spus „cloun” în loc de „clovn”, Ceban a intervenit, sugerându-i varianta corectă a cuvântului, specificând că este vorba de limba română.



În ultima perioadă, întrebat ce limbă vorbește, primarul Ceban are un singur răspuns - limba română. Totuși, nu poate fi trecut cu vederea faptul că edilul și-a început cariera politică în Partidul Comuniștilor, după care a trecut în Partidul Socialiștilor, ambele formațiuni politice fiind pro-ruse.

A aderat la PSRM la doar câteva luni după ce i-a criticat dur pe liderii socialiști de pe scena protestelor

Ion Ceban face parte din șirul multor politicieni din Republica Moldova care au schimbat mai multe partide politice.

Devenit cunoscut publicului ca urmare a activității sale din Partidul Comuniștilor, condus de fostul șef al statului, Vladimir Voronin, Ion Ceban i-a părăsit pe comuniști în septembrie 2021, aderând imediat la Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon.

Cu câteva luni mai devreme, însă, Ceban scanda ferm împotriva liderilor socialiști de pe scena unui protest al comuniștilor din centrul Chișinău, enumerându-i pe Dodon și Greceanîi, lideri ai PSRM, în lista politicienilor pe care „nu-i va uita” pentru fărădelegile pe care le-ar fi comis împotriva poporului.



Primar apolitic, dar implicat în campanii electorale pentru Dodon

O altă inconsecvență a lui Ion Ceban a fost atunci când a promis, atât în campania electorală, cât și după ce a devenit primarul Chișinăului în noiembrie 2019, că va fi apolitic în activitatea sa de edil: „Spun și voi continua să spun acest lucru: Primăria municipiului Chișinău nu este un loc pentru politică, ci doar pentru implementarea de politici pentru cetățeni”, a spus acesta.

Mai mult, la runda de declarații de după afișarea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău, liderul său de partid, Igor Dodon, a declarat că Ion Ceban trebuie să lase politica deoparte: „Categoric, domnule Ceban, vă rog să nu faceți politică în Primărie. Vor face ei la Parlament dacă va fi necesar”.

Lucrurile s-a întâmplat exact invers. La un an de la preluarea mandatului, Ceban s-a implicat fățiș în campania prezidențială de partea socialistului Igor Dodon. Pentru primul tur de scrutin, în octombrie 2020, edilul Ceban și-a luat concediu de o săptămână, iar în cel de al doilea tur - de 3 zile. Sprijinul primarului capitalei nu i-a fost de prea mare ajutor lui Dodon, care a pierdut detașat în fața Maiei Sandu (PAS).

Un anti-european devenit pro-european

În iunie 2014, pe atunci socialistul Ion Ceban a urmat linia partidului său, denunțând și pronunțându-se împotriva Acordului de Asociere. În ziua semnării Acordului, acesta a mers în fața instituțiilor europene de la Bruxelles pentru a protesta cu drapele roșii de partid. „Doar în cadrul Uniunii Vamale (n. r. - Rusia-Kazahstan-Belarus) ţara mai are şansa să-şi păstreze statalitatea şi să apuce calea unei dezvoltări progresive”, declarase atunci Ceban.

Ion Ceban a protestat la Bruxelles în ziua în care era semnat Acordul de Asociere al R. Moldova cu UE. Foto: captură video

Astăzi, oricât de halucinant ar suna, Ion Ceban este fondatorul unui partid de orientare pro-europeană, pe numele Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

Consultat de agentura de la Moscova

Potrivit RISE Moldova, campania electorală pentru Primăria Chișinău, din toamna anului 2019, a fost gestionată de consultanți politici din Rusia. Jurnaliștii de investigație au a depistat trei polit-tehnologi, care au apărut, în noiembrie 2019, la sediul PSRM, în seara în care au fost afișate rezultatele scrutinului câștigat de socialistul Ceban.



Printre agenții FSB trimiși la Chișinău se numără, potrivit RISE Moldova, Olga Grak, Iuri Gudilin și Vladimir Șirobokov.

Aceiași jurnaliști de la RISE au publicat imagini în care Ion Ceban apare alături de agenții Moscovei la sediul PSRM, în timpul campaniei prezidențiale a socialistului Igor Dodon de la sfârșitul anului 2020.

A luat apă-n gură în privința agresiunii Rusiei în Ucraina

Ion Ceban nu a făcut nicio declarație de condamnare sau aprobare în primele luni ale agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei. Abia într-un târziu, la mai bine de jumătate de an de la începutul ostilităților, edilul Chișinăului a condamnat războiul și a recunoscut că Rusia este în rol de agresor. Contextul însă unul care nu poate fi trecut cu vederea: declarația a fost făcută într-un răspuns oferit la o întrebare pusă de un tânăr la un eveniment cu și despre tineri - Moldova Youth Forum 2022. (vedeți video AICI)

Ion Ceban mai este cunoscut pentru limbajul neortodox pe care l-a folosit cu mai multe ocazii în timpul ședințelor Primăriei și a Consiliului Municipal Chișinău. Deși acest comportament nu poate fi inclus la capitolul inconsecvențe, răspândirea falsurilor pe internet se încadrează în acest concept.

În martie 2022, edilul a indus ideea că guvernarea ar fi de vină pentru majorarea prețurilor la carburanți, deși experții arătau că prețurile cresc în contextul evoluției pe piețele internaționale, iar explicațiile acestora erau confirmate de statistici.

Într-un alt episod, deja în iulie curent, Ceban a râspândit falsul precum că guvernarea „ar promova sterilizarea bărbaților la nivel național”, interpretând un material video informativ despre contracepție, publicat de Ministerul Sănătății, și care a devenit țintă a dezinformărilor.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.