Actualitate Internă

PAS luptă pentru Limba Română, batjocorită rusește prin așa-zisa ”limbă moldovenească”, tocmai pentru a dovedi că R.Moldova e gata să o rupă total cu Rusia și șantajul rusesc. Concluziile consultantului Cristian Hrițuc

PAS luptă pentru Limba Română, batjocorită rusește prin așa-zisa ”limbă moldovenească”, tocmai pentru a dovedi că R.Moldova e gata să o rupă total cu Rusia și șantajul rusesc. Concluziile consultantului Cristian Hrițuc

Consultantul politic Cristian Hrițuc explică, pe Facebook, faptul că acțiunea PAS menită să eradicheze inexistenta ”limbă moldovenească” în favoarea limbii române este o mișcare făcută tocmai pentru a dovedi că R.Moldova este gata să se rupă total de Rusia și de șantajul ei. 

Podul.md vă prezintă clarificările consultantului: 

”Dacă te uiți în sondajele din ultimul an făcute în Republica Moldova, observi că acum este momentul ca să apeși foarte tare pedala pe tema geopolitică.

Dacă te uiți la context, acum este momentul să apeși foarte tare pedala pe prezentarea temelor de diferențiere între Vest și EST. Acum este momentul să subliniezi cât mai tare faptul că Vestul ajută cu bani, energie și consultanță Republica Moldova, iar Federația Rusă oferă doar amenințări, șantaj, scumpiri la gaz și sânge. 

Dacă te uiti la ”războiul hibrid” acum e momentul de inflexiune, în care trebuie să alegi să mergi înainte. Acum este momentul să arăți că ieși de sub șantaj total. Chiar dacă până acum ai jucat fără să provoci Moscova, Kremlinul oricum și-a urmat planul său și n-a luat în seamă nici neutralitatea ta, nici faptul că nu ai pedalat pe temele sensibile lor.

Acum ești în momentul în care ai ajutor extern de peste tot pentru a ține situația sub control, ai sprijin și cunoașterea necesară să împiedici orice acțiune menită să perturbe ordinea Constituțională.

Este momentul de inflexiune sau cum spune Nicolae Negru ”Adio, Moscova”.

PAS a apăsat pedala!

Ce a făcut PAS asumându-și semnarea Declarației privind condamnarea agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei este un act politic curajos. Mai reprezintă însă ceva, o împăcare cu trecutul și o aliniere totală cu Ucraina.

Ieri s-au împlint 31 de ani de la începutul războiului de pe Nistru. Atunci, mulți rusofoni din Ucraina au luptat de partea forțelor ruse împotriva moldovenilor. La 31 de ani, Republica Moldova are încă un teritoriu ocupat, dar își afirmă sprijinul pentru Ucraina și condamnă Federația Rusă. În toți acești 31 de ani, Ucraina nu a jucat tocmai corect când venea vorba de Transnistria. Dar acum, toate aceste lucruri sunt date la o parte și se merge înainte.

Ce a făcut ieri PAS cu votarea legii privind schimbarea sintagmei ”limba moldovenească” cu limba română este iar o schimbare de atitudine. PAS a reușit să iasă din zona ”apei călduțe” din zona ”neutră” pe care o abordase pe această temă. Multă vreme erau speriați când trebuiau să exprime orice părere și evitau să facă afirmații tranșante. 

Acum au pus umărul la o reparație istorică și la asumarea faptului că există o singură limbă, chiar dacă acum sunt două state.

România nu forțează Republica Moldova. România nu are ca obiectiv unirea, dar are ca obiectiv păstrarea ”identității culturale și de limbă”.

România stă lângă Republica Moldova și ajută cu tot ce poate, iar Republica Moldova are ca obiectiv aderarea la UE. Iar la confluența acestor interese este păstrarea identității culturale”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.