Wednesday, May 15, 2024
Externe

TOTUL PENTRU FRONT! Marea Britanie dublează numărul de tancuri Challenger 2 pe care le trimite în Ucraina

TOTUL PENTRU FRONT! Marea Britanie dublează numărul de tancuri Challenger 2 pe care le trimite în Ucraina

Marea Britanie a crescut numărul tancurilor Challenger 2 pe care este gata să le predea Ucrainei de la 14 la 28, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Prîstaiko, într-un interviu pentru Radio Liberty .

Decizia a fost luată după vizita președintelui Volodymyr Zelenskyi la Londra.

Prîstaiko a remarcat rolul Marii Britanii în intensificarea ajutorului pentru Ucraina: „Anglia a fost cea care ne-a oferit primele tancuri și apoi a extins această interacțiune – aproape o duzină de țări europene și-au oferit armele Ucrainei. Același lucru este valabil și pentru multe alte domenii din zona militară, pe care totuși nu aș dori să le amintesc în momentul de față pentru publicul larg”, a spus ambasadorul.

FV 4034 Challenger 2 este un tanc principal de lupta britanic in serviciul Armatei Britanice. In total, aproximativ 447 de tancuri Challenger 2 au fost fabricate de Alvis plc (BAE Systems Land & Armaments din 2004) intre 1993 si 2002.

Challenger 2 are o masa de 62,5 tone iar echipat cu module de armura suplimentare si pregatit de lupta, greutatea totala a tancului la 75 de tone. In ceea ce priveste dimensiunile, carcasa lui Challenger 2 are o lungime de 8,3 m, lungimea totala ajungand la 13,50 m cu cu tunul spre fata. Latimea standard este de 3,5 m dar atunci cand tancul este echipat cu blindaj suplimentar, latimea totala creste la 4,2 m.

Echipajul este format din patru (4) persoane, incluzand comandantul, tragatorul, operatorul responsabil cu incarcarea tunului si soferul. FV 4034 Challenger 2 are un blindaj clasificat de nivel 2 Chobham (Dorchester). Blindajul Chobham este un blindaj compozit dezvoltat de British Tank Research Center din Chobham Common, Surrey, in anii 1960.

Challenger 2 are un tun L30A1 de 120 mm cu 47 de proiectile si, ca armament secundar, este echipat cu o mitraliera coaxiala L94A1 EX-34 de 7,62 mm si cu inca o mitraliera L37A2 calibrul 7,62 mm amplasata la trapa din dreptul operatorului incarcare tun. Challenger 2 este propulsat de un motor diesel Perkins CV12-6A V12 de 26,1 litri de 1.200 CP (890 kW) cuplat la o transmisie epiciclica David Brown TN54E cu opt (8) trepte de viteza (6 inainte si 2 in marsarier).

Cu o capacitate de combustibil de 1.592 litri si utilizand o suspensie hidropneumatica, Challenger 2 are o raza operationala de 550 km pe sosea si 250 km off-road. Tancul britanic poate atinge o viteza maxima pe sosea de 59 km/h si 40 km/h off-road.

Challenger 2 MBT a intrat in serviciul armatei britanice incepand cu 1998. Principalul tanc de luptă britanic are un pret per unitate de 4.217.000 lire sterline.

Ucraina are nevoie de încă 300 până la 500 de tancuri pentru următoarea contraofensivă, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenskii în ianuarie.

Între timp, concernul german Rheinmetall ia în considerare posibilitatea construirii unei fabrici de producție de tancuri în Ucraina, care putea produce până la 400 de tancuri principale de luptă de tip Panther pe an. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.