Wednesday, May 15, 2024
Externe

VIDEO: Prizonier ucrainean executat de ruși după ce a fost pus să-și sape propria groapă! Alexandr Mațievschi era cetățean al Republicii Moldova

VIDEO: Prizonier ucrainean executat de ruși după ce a fost pus să-și sape propria groapă! Alexandr Mațievschi era cetățean al Republicii Moldova

Invadatorii ruși au împușcat un prizonier de război ucrainean neînarmat. Soldatul a murit spunând „Glorie Ucrainei”, după ce fusese anterior pus să-și sape propria groapă, potrivit comentariilor care au însoțit videoclipul ajuns viral în mediul online

Filmarea, care poate fi vizionată aici, îl arată pe soldatul din brigada 30 separată mecanizată a Forțelor Armate ale Ucrainei Alexandr Mațievschi, cetățean al Republicii Moldova, marcat în mod evident de o perioadă lungă de captivitate, spunând: „Slavă Ucrainei”, și apoi prăbușindu-se într-o groapă sumar săpată la marginea unei liziere. În timp îl mitraliază pe prizonierul ucrainean, rușii pot fi auziți strigându-i acestuia ”ești un ticălos! Mori, nenorocitule!”. 

Până în acest moment singura autoritate care a luat poziție oficială față de uciderea brutală a apărătorului ucrainean neînarmat a fost Biroul Administrației Prezidențiale a Ucrainei, prin intermediul șefului instituției, Andriy Yermak

Yermak a declarat că imaginile surprind realitatea tristă conform căreia crimele de război sunt cultivate în Rusia și apoi ”văruite” de propaganda de stat și de miturile acesteia despre „naziști”.

„Uciderea unei persoane duse în captivitate este un alt exemplu în acest sens. Un exemplu al lipsei de semnificație și a slăbiciunii naționale a rușilor. Va exista o pedeapsă pentru fiecare astfel de crimă de război. Nimeni nu se va putea ascunde de asta”, a scris Yermak pe contul său de Telegram.

Apărătorul ucrainean al drepturilor omului Dmytro Lubinets a trimis videoclipul organizațiilor internaționale. „Execuția unui soldat ucrainean capturat este o încălcare a convențiilor de la Geneva, este o manifestare de cruzime criminală”, a scris Lubinets pe Telegram, comentând videoclipul vehiculat pe rețelele de socializare, în care un soldat ucrainean este ucis după ce a pronunțat particula „Slavă Ucrainei!”. Ombudsmanul ucrainean a remarcat că, în timp ce „în toată lumea aceste cuvinte trezesc respect și mândrie”, pentru armata rusă acest slogan devine un motiv pentru a împușca oameni. „Am trimis acest videoclip partenerilor și colegilor internaționali, ombudsmeni din diferite țări. țări ale lumii ca confirmare a unei noi crime de război a Rusiei”, a conchis Lubinets.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.