Organele de drept au efectuat vineri, 10 martie, mai multe percheziții și rețineri în nordul Republicii Moldova, în dosarul ce vizează pregătirea dezordinilor în masă în timpul protestelor programate la Chișinău. Astfel, în urma perchezițiilor au fost ridicate sume importante de bani, inclusiv 11 000 dolari americani și 400 euro. Banii ar fi fost destinați organizării dezordinilor în masă, relatează Ziarul Național.
De asemenea, în cadrul perchezițiilor au fost depistate cătușe, substanțe cu miros specific de marijuana, înscrisuri de ciornă, dar și dispozitive de comunicare și stocare a informației.
Potrivit Poliției, persoanele cercetate sunt bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 50 ani, anterior judecați pentru escrocherii, trafic de droguri și furturi. Printre suspecții ale căror domicilii au fost percheziționate se numără și persoane care recent au revenit în din Turcia, unde au participat la instructaj „pentru provocarea dezordinilor în masă și opunerea rezistenței față de forțele de ordine, folosirea articolelor pirotehnice și aplicarea armei, în timpul protestelor ce urmează a fi organizate”.
Totodată, perchezițiile au vizat și persoane care la protestul din 28 februarie au aplicat forța față de polițiștii și au blocat traficul pe traseul Cricova-Chișinau. Unul dintre aceștia chiar a amenințat un polițist. „Când vor veni rușii aici o să vedem cum o să vorbești cu mine”, a mai adăugat unul dintre manifestanți.
Dosarul dezordinilor în masă vizează acțiunile persoanelor recrutate, instruite, transportate și remunerate pentru participarea la acțiuni de destabilizare, începând din septembrie 2022. În cadrul acestora participă și tineri cu constituție atletică, în special sportivi, organizați în așa numite „grupe speciale”. Misiunea acestora ține de opunerea rezistenței violente forțelor de ordine, inclusiv cu folosirea articolelor pirotehnice și a armelor.
Legea penală prevede închisoarea de la 4 la 8 ani pentru dezordinile în masă manifestate prin „organizarea sau conducerea unor dezordini în masă, însoțite de aplicarea violenței împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum și de opunere de rezistență violentă sau armată reprezentanților autorităților”. Investigațiile continuă, timp în care cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.