Actualitate Internă

VIDEO/FOTO. Noi tentative de destabilizare, desfășurate de ruși la Chișinău: Proteste cu îmbrânceli și dubioși, alerte false cu bombă și trasee blocate

VIDEO/FOTO. Noi tentative de destabilizare, desfășurate de ruși la Chișinău: Proteste cu îmbrânceli și dubioși, alerte false cu bombă și trasee blocate

Sute de oameni transportați organizat, trasee blocate, obiecte interzise, indivizi dubioși, îmbrânceli cu polițiștii și scandări anti-guvernamentale. Un nou protest al opoziției rusofile din Republica Moldova a avut loc duminică la Chișinău, organizat de „Mișcarea Pentru Popor”, o alianță dintre Partidul Șor și Partidul Acasă Construim Europa (PACE).

Partidul Șor, condus de fugarul Ilan Șor (despre care serviciile secrete ucrainene, citate de  The Washington Post, au indicat că este politicianul susținut de Moscova în Republica Moldova), a început de la ora 13.00 în centrul Chișinăului, însă a început să destabilizeze încă cu câteva ore înainte, după ce un grup de protestatari a blocat una dintre intrările în orașul Bălți, al doilea ca mărire din Republica Moldova. Manifestanții au acuzat că polițiștii le-au blocat calea și s-au pornit pe jos  în semn de protest.

A urmat blocarea bulevardului central al capitalei - Ștefan cel Mare și Sfânt - cu perturbarea circulației transportului public.

Protestatarii, în mare parte persoane în etate, dar și anumiți tineri cu comportament mai agresiv, au scandat lozinci anti-guvernare, au cerut demisia președintei Maia Sandu și au cerut plata facturilor cetățenilor pentru lunile de iarnă.



Comportament violent, provocări și alerte false cu bombă. Sute cu oamenii lăsați cu ochii în soare, după ce a fost evacuat aeroportul

Către ora începerii protestului,  Poliția anunța deja că 54 de participanți, dintre care 21 de minori cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectorat pentru identificare și documentare.

Tot către ora 13:00 fuseseră înregistrate 4 alerte cu bombă în Chișinău, Poliția calificându-le ca „parte continuă a măsurilor de destabilizare”.

„Protestatarii ignoră Legea cu privire la întruniri și declarația depusă pentru organizarea întrunirii. Nu se subordonează și sunt agresivi cu oamenii legii”, declara Poliția în timpul manifestației, atașând și imagini video.

Agresivi cu cei care vorbeau româna

Unii dintre protestatarii lui Șor, vorbitori de rusă, au agresat verbal inclusiv jurnaliști pentru că aceștia vorbeau româna. Video AICI

Într-un alt caz, un bărbat din grupul de protestatari care blocau un traseu de lângă orașul Bălți s-a luat de un șofer care și-a arătat nemulțumirea că i-a fost blocată trecerea. Șoferul s-a ales cu „românule, du-te în România”, „jigodie” și alte apelative „prietenoase”. Video AICI

Rezoluția protestului conține amenințări?

La finalul manifestației, organizatorii au dat citire unei rezoluții în care solicită guvernării PAS și Maiei Sandu să achite integral facturile cetățenilor pentru cele trei luni de iarnă: „Reprezentanții mișcării așteaptă un răspuns din partea autorităților, în decurs de 24 de ore”.

Potrivit rezoluției, în cazul în care Guvernul nu va răspunde la această revendicare, până luni, ora 13:00, poporul își rezervă dreptul de a întreprinde toate măsurile necesare, pentru a obliga conducerea țării să respecte voința poporului.

„Azi nu a fost un protest, ci o încercare eșuată a Rusiei de a destabiliza Moldova”

Guvernul nu a comentat protestul de duminică, precizând că „este dreptul democratic al cetățenilor cu respectarea legii cu privire la întruniri”.

Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, a opinat că acțiunea de astăzi nu a fost un protest, ci „încă o încercare eșuată a Rusiei de a destabiliza Moldova.

„Ce avem de făcut: rămânem calmi și ne informăm din surse oficiale și credibile; vorbim și explicăm tuturor oamenilor despre riscurile acțiunilor de destabilizare a grupărilor de hoți (Șor și alții); toată lumea trebuie să se detașeze de aceste mișcări: transportatori, șoferi, aleși locali, oameni de afaceri etc.

Toți cei care contribuie la aceste acțiuni lucrează împotriva Moldovei! În final, să fim alături de poliție și structurile de forță. Împreună ne apărăm țara!”, a scris fostul vicepremier.

„Au fost dejucat planurile membrilor grupărilor criminale, grupării Șor, provocatorilor și agenților străini ruși să creeze haos și violență”

„Este admirabil efortul MAI, poliției și a întregului sistemul al organelor de drept din ultimele zile și ultima perioadă. Aceștia au dejucat planurile membrilor grupărilor criminale, grupării Șor provocatorilor și agenților străini ruși să creeze haos și violență. Au filat provocatorii, i-au reținut la timp, pe alții i-au prins la frontieră cu acte false, au confiscat sume mari de bani. E un lucru operativ extrem de complicat, dar deocamdată îndeplinit cu brio. Le mulțumim angajaților acestor structuri că asigură liniștea și pacea în țară”, a comentat parlamentarul PAS, Radu Marian.

„Amenințările hibride nu s-au încheiat aici, grupările criminale susținute de Kremlin ar putea să mai încerce să facă prostii, dar putem să avem și mai multă încrede că organele sistemului afacerilor interne vor opri la timp”, a adăugat deputatul.

Vezi și: Casa Albă: Rusia urmărește vulnerabilizarea Guvernului pro-european din Moldova cu scopul de a instaura o administrație mai prietenoasă Moscovei

Serviciile secrete ucrainene: Șor, omul Rusiei în Republica Moldova

Într-un  articol din toamnă, dedicat Republicii Moldova, publicația americană a amintit că după ce mii de oameni au ieșit la protestele de toamna trecută din Chișinău, Ilan Șor „a primit aplauze de la Moscova”.

Potrivit publicației, care a analizat documente sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene, care ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, Șor este numit de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) de la Moscova „Cel Tânăr”, politicianul fiind o figură de bază în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova.

Documentele ar demonstra că FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat rusești pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta Republica Moldova spre Moscova.

Articolul amintește că Trezoreria SUA a impus, la sfârșitul lunii octombrie 2022, sancțiuni mai multor entități și persoane, inclusiv Șor, afirmând că acestea „coordonează cu alți oligarhi pentru a crea tulburări politice în Republica Moldova” și că „a primit sprijinul Rusiei”.

În documentele analizate de The Washington Post se mai arată că strategii ruși, într-un raport adresat FSB, au indicat că Partidul Șor urma să fie poziționat ca unul „al acțiunilor concrete”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.