Actualitate Internă

Ana Guțu, după votul istoric din Parlamentul de la Chișinău: "Acum este nevoie de politici lingvistice la nivel de stat! E nevoie ca Limba Română să fie impusă la un nivel mult mai pregnant în toate instituțiile, inclusiv pe teritoriul autonomiei Găgăuzia!"

Ana Guțu, după votul istoric din Parlamentul de la Chișinău: "Acum este nevoie de politici lingvistice la nivel de stat! E nevoie ca Limba Română să fie impusă la un nivel mult mai pregnant în toate instituțiile, inclusiv pe teritoriul autonomiei Găgăuzia!"

Profesoară universitară, fostă deputată, fostă secretară de stat a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și una dintre cele mai cunoscute și mai respectate voci ale unioniștilor basarabeni, doamna Ana Guțu a subliniat în emisiunea Ioanei Constantin de la B1TV că votul dat în Parlamentul de la Chișinău prin care s-a stabilit că Limba Română este limba oficială de stat are un impact semnificativ inclusiv în plan internațional. În acest sens, Ana Guțu a precizat că "foarte mulți politicieni la nivel internațional nu știau că în R.Moldova se vorbește Limba Română".

CITIȚI ȘI: Vot final în Parlamentul R.Moldova: Sintagma de sorginte sovietică "limba moldovenească", aruncată la coșul de gunoi al istoriei! Limba oficială este Limba Română!

De asemenea, Ana Guțu a reliefat necesitatea implementării unor politici prin care Limba Română să fie impusă la un nivel mult mai pregnant în toate instituțiile din R.Moldova, inclusiv în zonele separatiste precum Găgăuzia. 

Ioana Constantin: Parlamentul de la Chișinău a votat Limba Română ca limbă oficială. Ce înseamnă asta pentru întreaga legislație din R.Moldova? 

Ana Guțu: Parlamentul a votat în a doua lectură inițiativa legislativă care venea să îndeplinească o hotărâre a Curții Constituționale dată în 2013, pe 5 decembrie. La acea vreme, Curtea a Constituționalizat Declarația de Independență. Prin urmare, această decizie a Curții Constituționale trebuia îndeplinită încă din anul 2014, da nu a existat voință politică. De facto, Limba Română a fost mereu prezentă în R.Moldova. Au crescut generații de tineri și tinere cu Limba Română în școli, în universități ș.a.m.d. Însă în legislație erau utilizate din păcate sintagmele "limbă moldovenească", "limbă maternă", "limbă de stat", numai pentru a nu-i spune Limba Română. Acum, de fapt, de jure, Limba Română revine în toată legislația R.Moldova, inclusiv în Constituție, pentru că, încă din data de 5 decembrie 2013, Articolul 13 era considerat un articol caduc, iar astfel trebuia din punct de vedere tehnic pur și simplu înlocuit cu sintagma Limba Română. Este o victorie politico-juridică foarte importantă. De acum încolo nu mai putem să ne ciocnim de această prezență retrogradă inclusiv pe unele site-uri ale instituțiilor internaționale, cum era de pildă Consiliul Europei, unde figura "limba moldovenească". De asemenea, foarte mulți politicieni la nivel internațional nu știau și nici acum nu știu că în R.Moldova se vorbește Limba Română. Așadar, este foarte important acest semnal! 

Ioana Constantin: Au votat 58 de deputați PAS, dar cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au protestat. Le-a picat greu. Acum trebuie să dea raportul și la Kremlin. E complicată treaba. Au fost și niște violențe, dar înainte de ședința Parlamentului, atunci când am văzut provocatori din partidul Șor. 

Ana Guțu: Întotdeauna au fost și probabil vor mai fi provocatori care vor dori să speculeze pe denumirea limbii. Acum ține de noi, cetățenii R.Moldova, să cunoaștem limba noastră, Limba Română, să o vorbim corect, să o promovăm, respectiv să impunem respectul față de ea, inclusiv din partea pro-rușilor și a minorităților etnice care nu doresc să o învețe ș.a.m.d. Deci e nevoie de politici lingvistice la nivel de stat. E nevoie ca Limba Română să fie impusă la un nivel mult mai pregnant, respectiv cu mai multă insistență, în toate instituțiile statului, inclusiv pe teritoriul autonomiei Găgăuzia. Așadar, este nevoie și de o concepție politico-juridică. 

Intervenția Anei Guțu poate fi auzită de la început:



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.