Actualitate Internă

Fost deputat în Duma Rusiei: ”Regimul separatist de la Tiraspol va dispare odată cu regimul Putin! Așa-zisa Transnistria e o gaură neagră unde se face contrabandă și unde funcționează scheme energetice”

Fost deputat în Duma Rusiei: ”Regimul separatist de la Tiraspol va dispare odată cu regimul Putin! Așa-zisa Transnistria e o gaură neagră unde se face contrabandă și unde funcționează scheme energetice”

Fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei și omul de afaceri rus Ilya Ponomaryov consideră că principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar. Într-un interviu oferit pentru TVR Moldova, Ponomaryov a spus, citat de ZiarulNațional.md, că așa-zisa Transnistria este o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice și, dacă nu ar fi fost toate astea, nu ar exista această regiune separatistă. Ilya Ponomaryov a mai declarat că, atunci când nu va mai exista regimul Putin, aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid.

Referindu-se la planul Rusiei pentru R. Moldova, Ponomaryov spune că atât autoritățile, cât și cetățenii nu ar trebui să își facă griji, deoarece acest plan ca și cele precedente, „planul Kozak” de exemplu, nu ar avea sorți de izbândă.

„Kremlinul poate merge la orice acțiuni, dar eu zic să nu vă faceți griji. Dacă există acolo un plan, înseamnă că sigur nu va fi realizat așa cum am văzut în nenumărate rânduri. Inițiativa personală a unor „cetățeni talentați” care se desfășoară în spațiul mai puțin public și cu un suport financiar puternic, acestea pot avea efect. Așa cum a fost elaborarea planului Kozak (plan de reglementare a conflictului transnistrean prin federalizarea R. Moldova) sau atunci când se duceau anumite înțelegeri de culise cu Vlad Plahotniuc sau cu Igor Dodon, aceste înțelegeri puteau funcționa deoarece la bază stăteau interese financiare, dar planurile despre care se discută în acest moment la voi, cred că puteți dormi liniștiți, ele nu vor avea nicio dată sorți de izbândă”, a spus fostul deputat rus.

Sursa citată susține că Moscova acționează doar în baza unor mize financiare și nu crede că unii oameni ar putea acționa din propriile convingeri, reușind să „tocmească” anumiți politicieni, persoane influente din R. Moldova în interesul Kremlinului. Acolo „unde este interesul financiar, există interes pentru Kremlin”, menționează Ponomaryov. În context, omul de afaceri, nu a susținut întru-totul ideea că Rusia ar organiza toate protestele din R. Moldova, subliiind că astfel de manifestații nu pot fi declanșate pe loc gol. Cu siguranță, în R. Moldova extă probleme, susține Ponomaryov.

„Sunt probleme în ceea ce privește atitudinea oamenilor față de problemele lingvistice, problematica transnistreană, probleme economice sunt mari. În același timp trebuie de privit cum s-ar fi dezvoltat situația fără implicare externă și cu implicare externă. Cu siguranță toate aceste controverse sunt umflate artificial din exterior pentru a dezbina societatea iar apoi pentru a conduce cu ele, iată aceasta este strategia generală”, a adăugat Ponomaryov.

În contextul pseudovalorilor Kremlinului enunțate mai sus, Ponomaryov susține că după aceleași principii este percepută și Transnitria - „o gaură neagră”.

„Principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar, o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice, dacă nu ar fi fost toate astea această istorie era de mult închisă. Atât timp cât unii oameni pot câștiga bani din aceasta, problema va exista și din punct de vedere geopolitic este o rană deschisă care poate fi accesată în momentul oportun pentru a avea pârghii de a acționa în regiune”, mai spune fostul deputat rus.

Cu referire la „Russkii Mir” (lumea rusă), Ponomaryov susține că acest proiect, deși conceput ca o punte de legătură între rușii împrăștiați prin lume după destrămarea URSS, astăzi este folosit în scopuri de agresiune și anume pentru a crea „coloana a cincea”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.