Actualitate Internă

Agentul FSB-ist Iurie Roșca și senatoarea Diana Șoșoacă au transformat Parlamentul României într-un câmp tactic al serviciilor secrete rusești. Asta în timp ce își regizează ”divorțul”

Agentul FSB-ist Iurie Roșca și senatoarea Diana Șoșoacă au transformat Parlamentul României într-un câmp tactic al serviciilor secrete rusești. Asta în timp ce își regizează ”divorțul”

De-a lungul ultimului an, senatoarea Diana Șoșoacă a împroșcat public, de la A la Z, toate punctajele prezentate pe Telegram și Facebook de agentul FSB-ist Iurie Roșca (nimeni altul decât coordonatorul Sputnik.md, individ interzis pe teritoriul României – detalii AICI).

Mai mult, în vara lui 2022, Șoșoacă s-a întâlnit cu Roșca în repetate rânduri, la Chișinău. Întrevederile cu Roșca au reprezentat unicul motiv al descinderii. Apoi, în ianuarie 2023, Podul.ro a dezvăluit că aceeași Șoșoacă a trimis-o la Chișinău pe fosta sa consilieră (avocata Iulia Medeleanu), care s-a întâlnit cu Roșca în vederea perfectării unei strategii de solicitare în instanță a ridicării interdicției dispuse pe numele acestuia – detalii AICI. Adică, Șoșoacă și Medeleanu vor să dea în judecată România, pe motiv că i-ar nesocoti drepturile agentului FSB. 

De-a lungul ultimului an, pe fundalul războiului de lângă, Șoșoacă prelua în termen de numai câteva ore toate narațiunile rusești rostogolite de Roșca în online. Cerea Roșca ieșirea României din NATO, hop și Șoșoacă se apuca să răcnească asta prin Senatul României. Zicea agentul FSB că războiul Rusiei nu e război, ci ”den@zificare”, hop și senatoarea îi ținea isonul. La numai câteva ore după ce Roșca a delirat că seismele din Turcia ar fi fost provocate de SUA, cu ”arma tectonică”, Diana Șoșoacă a zbierat aceleași lături, folosind fix aceiași termeni, în Parlamentul României. Fiindcă, în realitate, Parlamentul României este adevărata țintă.  

Mai mult, Sputnik.md (platformă coordonată de agentul Iurie Roșca) i-a făcut imagine ani de zile Șoșoacăi, preluându-i în bandă toate demențele și porcoșeniile, dragostea intensifincându-se considerabil odată cu începutul invaziei rusești la scară largă. De asemenea, există zeci de înregistrări video în care Iurie Roșca îi ridică veritabile osanale Șoșoacăi, mai cu seamă după vizitele acesteia la Ambasada Rusiei de la București și după organizarea așa-ziselor proteste anti-NATO. E indubitabil că Rusia a instrumentat-o din plin pe Șoșoacă, făcând de așa natură încât cele mai kremlinopate și mai anti-românești narațiuni să fie împroșcate, în mod uzual, chiar de la tribuna Senatului României. Și asta nu e deloc puțin lucru, indiferent de unghiul în care ne-am raporta la această speță. Fiindcă indexările rămân, iar articolele sunt traduse și răspândite în spațiul UE și NATO, unde se propagă ideea că Rusia beneficiază de susținere oficială + proiecte de legi în Parlamentul României. 

Până foarte recent, și Șoșoacă îi dedica video-uri cu osanale lui Iurie Roșca, agentul FSB, pe care îl numea ”mare român”, ”expert” și ”specialist” în orice, lăudându-se cu prietenia pe care i-o poartă. Cine le-a urmărit declarațiile și gesturile a remarcat, vă asigur, un aspect indubitabil: toate narațiunile prezentate de Roșca erau preluate imediat de Șoșoacă și rostogolite pe malul drept al Prutului. De ce? Fiindcă asta e o parte a punctajului FSB pentru cele două maluri ale Prutului. Desigur, punctajul presupune mai multe paliere și etape, uneori aparent contradictorii, în funcție de mize și evoluții, întrucât comportă resemnificări pentru spațiul NATO și UE, în timp ce R.Moldova reclamă un tratament special (și vedem că se tot întâmplă chestii ce au scopul destabilizării).

De ce scriu toate astea? Pentru că, recent, lanțul de iubire pare a se fi frânt. Imediat după ce Șoșoacă a depus, la Parlament, proiectul de lege prin care a cerut ”denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina” (adică, invadarea Ucrainei), Iurie Roșca a răbufnit pe Telegram și Facebook, numind-o ”masoancă” și ”agentă a Occidentului”, pe motiv că solicitarea ei ar periclita… ”pacea”. Asta deși toate semnele indică faptul că agentul FSB-ist Roșca știa prea bine despre proiectul pe care urma să-l depună Șoșoacă, mai ales că demersul nu face altceva decât să reitereze apelul propagandistic pe care Putin l-a emis la debutul invaziei, când a sugerat că România, Ungaria și Polonia ar trebui să invadeze Ucraina, în haită cu rușii, pentru a-și recupera teritoriile istorice.

E clar că Roșca ”o rupe” cu Șoșoacă doar de ochii lumii, încercând să salveze unele aparențe: bunăoară, că ursoaica s-ar da în stambă de capul ei, fără a fi întoarsă cu vreo cheiță. În realitate, așa-zisa disociere are scopul de a o eficientiza și proteja pe Șoșoacă, pe fundalul letargiei de neexplicat a autorităților care au ajuns să permită depunerea proiectelor Kremlinului în Parlamentul României, transformat, la răstimpuri, în scenă de operațiuni FSB-GRU. Aceleași autorități s-au grăbit să le facă dosare penale unor jandarmi cu minus la IQ pentru niște… colinde. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.