Actualitate Internă

VIDEO. Premierul Dorin Recean: „România este avocatul nostru în toate instituțiile europene”/ „Nu suntem singuri, suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna”

VIDEO. Premierul Dorin Recean: „România este avocatul nostru în toate instituțiile europene”/ „Nu suntem singuri, suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna”

România este avocatul R.Moldova în toate instituțiile europene făcând posibilă avansarea pe calea integrării europene în pofida provocărilor generate de războiul din Ucraina și războiului hibrid agresiv dus de Federația Rusă, a declarat premierul Dorin Recean, la conferința comună, de joi, cu omologul său de la București, Nicolae Ciucă. Cei doi oficiali au făcut referire la proiectele comune pe care România le sprijină în vederea dezvoltării R.Moldova - privind interconectarea energetică, poduri și proiectele de infrastructură, în domeniul educației, investiții și consolidarea rezilienței în domeniul securității. Toate aceste proiecte urmăresc facilitarea procesului de aderare a Moldovei în spațiul european, a subliniat premierul român Nicolae Ciucă, care, în discursul său, a salutat decizia de a declara limba română drept limba oficială a R.Moldova, transmite  Radio Chișinău.

 

Premierul Ciucă a mai arătat că în prezent R.Moldova se bucură de un capital de simpatie la nivel internațional fără precedent și a accentuat nevoia ca aceasta să devină un furnizor de stabilitate în regiune.         

„Întreaga comunitate internațională a înțeles contextul și a înțeles amenințările la care este supusă Republica Moldova, motiv pentru care a existat o coordonare și trebuie să existe în continuare o coordonare a sprijinului atât din partea României, dar și din partea Uniunii Europene și a celorlalți parteneri pe care Republica Moldova îi are în contracararea și menținerea stabilității în țară”, a spus Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul  Dorin Recean a subliniat faptul că R.Moldova capătă un grad tot mai mare de libertate și susținere europeană cu sprijinul României.

El a vorbit și despre războiul hibrid cu carer se confruntă R.Moldova, dar a dat asigurări că instituțiile statului reușesc să facă față provocărilor și să mențină pacea si stabilitatea.

„Instituțiile statului sunt capabile să prevină orice tentativă de destabilizare, indiferent cum ea poate să fie concepută, și de asta încurajam societatea și mediul de afaceri să ne concentrăm acum pe dezvoltarea economică, pe dezvoltare socială. Datorită susținerii și ajutorului din partea României, Uniunii Europene și a statelor membre, am reușit să trecem cu bine de iarnă. Reconfirm cetățenilor: nu suntem singuri, suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna.  România este avocatul nostru în toate instituțiile europene. Astfel, noi putem avansa în parcursul nostru european, în pofida provocărilor de securitate generate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Dorin Recean.

„Identificăm mai multe oportunități pentru investiții, comerț, dezvoltare de proiecte comune. Sectoarele vizate sunt energia, tehnologiile informaționale, telecomunicațiile, serviciile financiar-bancare, integrarea piețelor de capital, turismul. Schimburile comerciale și sociale vor fi facilitate de extinderea infrastructurii de interconectare. Suntem determinați să dezvoltăm infrastructura podurilor peste Prut, vom îmbunătăți conectivitatea transfrontalieră”, a mai precizat Dorin Recean.

În acest sens noul pod peste Prut,  Leova- Bumbăta ar urma să fie deschis în luna mai, iar în aprilie, să fie pus în aplicare controlul comun cu o singură oprire la vama Leușeni-Albița.

Declarații de la minutul 6:40 aproximativ:



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.