Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 ne-a dat un răgaz esențial pentru a ne păstra identitatea românească în următoarele decenii de dictatură sovietică și de a scăpa pentru 22 de ani de teroarea bolșevică, a precizat ambasadorul R.Moldova în România, Victor Chirilă, într-un interviu acordat Radio Chișinău, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la importantul eveniment istoric, evocat și de PODUL AICI.
Domnia sa a sublinat că și în prezent susținerea României este vitală referindu-se la procesul de integrare europeană și la suportul acordat în contextul războiului din Ucraina și al crizei energetice.
„Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 a fost o mare realizare pentru națiunea României. Acea decizie ne-a salvat de totalitarism, de deportări, de foamete timp de 22 de ani. În momentul în care această decizie a fost călcată, violată în urma pactului Ribbentrop – Molotov, de către Stalin au început toate problemele pentru românii basarabeni. Am început să uităm de limba, istoria, cultura noastră, pentru că ni s-a tăiat tot. Să nu ne respectăm, să ne fie frică de noi înșine. Cred că acest lucru trebuie reținut. Decizia din 27 martie 1918 a fost o decizie care ne-a adus în spațiul românesc și spațiul europeană. Ne-a adus în spațiul democrației”, a spus Chirilă.
Ambasadorul Victor Chirilă a vorbit și despre sprijinul necondiționat pe care România îl oferă permanent R.Moldova, atât în procesul de integrare eurropeană, cât și pentru a face față impactului războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.
„România ne-a susținut până în pânzele albe și a convins și Franța și alte state din UE să ne acorde acest statut de țară candidată la aderare la UE. România a fost prima țară care ne-a oferit și păcură gratis pentru a încălzi casele noastre, ulterior și gaz natural pentru a menține echilibru în sistemul nostru gazifer, în toamnă ne-a oferit și energie electrică. Vreau să accentuez ca cetățenii noștri să înțeleagă că gazul din surse alternative nu vine prin aer. Gazul avenit prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care a fost construită cu asistența României, și datorită ei suntem mai autonomi, mai independenți în raport cu șantajele care în permanență din partea Federației Ruse”, a precizat ambasadorul.
Mai multe detalii pe siteul Radio Chișinău