Actualitate Internă

Ambasadorul R.Moldova la București, mesaj emoționant: Unirea cu România „ne-a salvat de totalitarism, de deportări și de foamete timp de 22 de ani” / În prezent, România „ne susține până în pânzele albe”

Ambasadorul R.Moldova la București, mesaj emoționant: Unirea cu România „ne-a salvat de totalitarism, de deportări și de foamete timp de 22 de ani” / În prezent, România „ne susține până în pânzele albe”

Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 ne-a dat un răgaz esențial pentru a ne păstra identitatea românească în următoarele decenii de dictatură sovietică și de a scăpa pentru 22 de ani de teroarea bolșevică, a precizat ambasadorul R.Moldova în România, Victor Chirilă, într-un interviu acordat Radio Chișinău,  cu ocazia împlinirii a 105 ani de la importantul eveniment istoric, evocat și de PODUL AICI.

Domnia sa a sublinat că și în prezent susținerea României este vitală referindu-se la procesul de integrare europeană și la suportul acordat în contextul războiului din Ucraina și al crizei energetice. 

„Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 a fost o mare realizare pentru națiunea României. Acea decizie ne-a salvat de totalitarism, de deportări, de foamete timp de 22 de ani. În momentul în care această decizie a fost călcată, violată în urma pactului Ribbentrop – Molotov, de către Stalin au început toate problemele pentru românii basarabeni. Am început să uităm de limba, istoria, cultura noastră, pentru că ni s-a tăiat tot. Să nu ne respectăm, să ne fie frică de noi înșine. Cred că acest lucru trebuie reținut. Decizia din 27 martie 1918 a fost o decizie care ne-a adus în spațiul românesc și spațiul europeană. Ne-a adus în spațiul democrației”, a spus Chirilă.

Ambasadorul Victor Chirilă a vorbit și despre sprijinul necondiționat pe care România îl oferă permanent R.Moldova, atât în procesul de integrare eurropeană, cât și pentru a face față impactului războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.

„România ne-a susținut până în pânzele albe și a convins și Franța și alte state din UE să ne acorde acest statut de țară candidată la aderare la UE. România a fost prima țară care ne-a oferit și păcură gratis pentru a încălzi casele noastre, ulterior și gaz natural pentru a menține echilibru în sistemul nostru gazifer, în toamnă ne-a oferit și energie electrică. Vreau să accentuez ca cetățenii noștri să înțeleagă că gazul din surse alternative nu vine prin aer. Gazul avenit prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care a fost construită cu asistența României, și datorită ei suntem mai autonomi, mai independenți în raport cu șantajele care în permanență din partea Federației Ruse”, a precizat ambasadorul.

Mai multe detalii pe siteul Radio Chișinău

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.