Actualitate Internă

Dodon va fi cercetat de Procuratura Generală din Republica Moldova pentru declarația din Găgăuzia

Dodon va fi cercetat de Procuratura Generală din Republica Moldova pentru declarația din Găgăuzia

Asociația Ucrainenilor din R. Moldova s-a adresat Procuraturii Generale solicitând deschiderea unui dosar penal față de fostul președinte Igor Dodon, după declarația acestuia consemnată în Găgăuzia, ”ai noștri sunt deja aproape”. Asociația consideră că retorica lui Dodon se înscrie în nota unui apel deschis adresat trupelor rusești pentru invadarea teritoriului Republicii Moldova.

Anunțul plângerii penale a fost publicat pe pagina de Facebook de către președintele Asociației Ucrainenilor din Moldova, Mihail Bagas, entitatea solicitând ca Dodon să fie adus în fața justiției „pentru faptul că a trădat Patria Mamă, a incitat la ură etnică, a sprijinit și a instigat la război”. 

„Noi, etnicii ucraineni care trăim pe teritoriul Moldovei, suntem profund revoltați de astfel de declarații ale fostului președinte I. Dodon. Credem că sub sintagma „Poporul nostru este aproape”, domnul Dodon vorbește deschis despre trupele ruse care au atacat în mod barbar Ucraina suverană. Domnul Dodon declară deschis sprijinul pentru război și face apel la armata rusă să atace Moldova independentă”, se arată în comunicatul Asociației mai sus nominalizate

Recent, într-un clip video vehiculat pe rețelele de socializare, fostul președinte al Moldovei apare la o întâlnire cu alegătorii din UAT Găgăuzia, făcând campanie în sprijinul candidatului PSRM la postul de Guvernator al provinciei autonome Georgy Uzun.

„Sunt sigur că trebuie să fim prieteni cu Rusia. Nu împotriva Europei. Fără Rusia, nu vom supraviețui, pentru că avem nevoie de acea piață, de motorină ieftină pentru producătorii agricoli. Avem nevoie de gaz și electricitate ieftină, pentru că nu există altă cale. Nu trebuie să renunțăm, totul va fi bine. Ai noștri sunt deja aproape”, spune Dodon în videoclip.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.