Actualitate Internă

Lovitură năucitoare pentru destabilizatorii Rusiei de la Chișinău. UE trimite în R.Molodva o misiune anti-lovitură de stat

Lovitură năucitoare pentru destabilizatorii Rusiei de la Chișinău. UE trimite în R.Molodva o misiune anti-lovitură de stat

Uniunea Europeană intenționează să lanseze, în luna mai a acestui an, o nouă misiune pentru susținerea guvernului din Republica Moldova și de contracarare a „activităților destabilizatoare” ale Rusiei, anunță siteul EUobserver.com

Intitulată Misiunea Parteneriatului UE în Moldova (EUPM Moldova), echipa de consilieri civili va fi constituită în procedură „accelerată” pentru o perioadă inițială de doi ani, „în vederea lansării misiunii în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 22 mai 2023", potrivit unei note interne a UE. 

Consiliul Afacerilor Externe este o reuniune regulată a miniștrilor de externe din țările membre UE. 

Sarcinile misiunii vor fi „consolidarea rezilienței sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor, precum și consolidarea rezilienței la amenințările hibride, inclusiv securitatea cibernetică, și contracararea manipulării și interferenței informațiilor străine", se arată în nota, datată 29 martie și consultată de EUobserver.

Mărimea și bugetul misiunii urmează să fie stabilite, dar aceasta urmează să fie „ajustabilă și modulară, astfel încât să se poată adapta, în timp, la realitățile în schimbare".

De asemenea, personalul său urmează să aibă „expertiză specifică" în ceea ce privește combaterea spionajului străin "precum și acces la tehnologie de ultimă generație".

Proiectul vine în contextul a ceea ce nota a numit „activități destabilizatoare din partea unor actori externi", referindu-se la acuzațiile anterioare ale Republicii Moldova, Ucrainei, UE și SUA, potrivit cărora Rusia încearcă să organizeze o lovitură de stat împotriva guvernului pro-occidental al Republicii Moldova.

Autoritățile moldovenești au arestat recent șapte presupuși sabotori pregătiți de Rusia și au blocat trecerea frontierei a sute de cetățeni străini suspecți, ca măsură de precauție.

Dar situația de la Chișinău este încă destul de tensionată și vulnerabilă pe fondul nemulțumirilor populare legate de criza economică și a refugiaților care decurg din invazia Rusiei în Ucraina vecină de anul trecut.

„Găzduirea de către Republica Moldova a summitului Comunității Politice Europene la 1 iunie 2023 ar putea duce la intensificarea amenințărilor hibride și de manipulare a informațiilor", se mai arată în nota UE citată de EUobserver.

Comunitatea Politică Europeană este un forum interguvernamental lansat de Franța anul trecut.

În cadrul altei inițiative, țările UE se angajează să cumpăre Moldovei echipamente militare neletale în valoare de 40 de milioane de euro, inclusiv un sistem mobil de radar cu rază lungă de acțiune, după ce Rusia a lansat rachete prin spațiul aerian al Moldovei la începutul acestui an.

De asemenea, SUA intenționează să adauge o sumă similară, ceea ce înseamnă mai mult decât dublarea micului buget de apărare al R.Molodva

UE a investit deja 47 de milioane de euro în modernizarea armatei moldovenești în 2021 și 2022.

Și în vreme ce SUA și UE fac eforturi considerabile în a ajuta puterea de la Chișinău să facă față provocărilor Rusiei, coaliția PNL-PSD de la București tocmai a numit la ICR Chișinău o fidelă a regimului Plahotniuc. PODUL a scris AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.