Actualitate Internă

VIDEO. Sandu, Scholz și Iohannis, întâlnire trilaterală la București: „Sprijinim Moldova cu tot ce putem împotriva încercărilor de destabilizare ale Rusiei”

VIDEO. Sandu, Scholz și Iohannis, întâlnire trilaterală la București: „Sprijinim Moldova cu tot ce putem împotriva încercărilor de destabilizare ale Rusiei”

 

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a fost primită luni, 3 aprilie, la Palatul Cotroceni de la București, unde a avut o întrevedere trilaterală cu președintele României, Kalus Iohannis, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Cel din urmă a declarat că „Republica Moldova face parte din familia europeană” și că „beneficiază de sprijin internațional masiv” și și-a confirmat prezența la Chișinău, la data de 1 iulie curent, pentru Summit-ul comunității politice europene, organizat în R. Moldova.

„Republica Moldova face parte din familia noastră europeană. Republica Moldova nu e singură ci beneficiază de sprijin masiv internațional. Vom călători la Chișinău la 1 iulie la cel de-al doilea summit al comunității politice europene care va fi organizat de Republica Moldova. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei”, a declarat Olaf Scholz.

Scholz: Citim cu mare îngrijorare relatări despre încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova

„Suveranitatea și integritatea teritorială a fiecărui stat sunt inviolabile, această prevedere a actului final de la și a altor acorduri de drept internațional a fost semnată și de Rusia și are în continuare valabilitate. De aceea, sprijinim Republica Moldova cu tot ce ne este în putință pentru a se apăra de aceste încercări de destabilizare a Rusiei. Stimată doamnă președintă Sandu, dragă Maia, doresc să vă mulțumesc în mod deosebit pentru felul solidar în care se comportă țara dumneavoastră cu Ucraina din punct de vedere politic și la preluarea de refugiați. Suntem foarte conștienți de efortul pe care îl faceți”, a mai declarat cancelarul german.

Iohannis: Republica Moldova nu este singură

Klaus Iohannis a declarat că România „va fi mereu alături de Republica Moldova” și că există o viziune similară „importanța unui sprijin robust politic, financiar și tehnic, pentru asigurarea stabilității și pentru consolidarea parcursului său european”.

„Am transmis doamnei președinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm și neabătut alături de Chișinău! Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale. Cu toate provocările, președintele Maia Sandu, Guvernul și Parlamentul de la Chișinău au acționat responsabil, eficient și hotărât. Au făcut eforturi substanțiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependență permanentă în care a fost mult timp captivă”, a spus Iohannis.

„Am abordat în mod prioritar tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi. Am avut o discuție aplicată referitoare la evoluțiile din Republica Moldova și la provocările cu care se confruntă aceasta. Autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecințele războiului, creșterea prețurilor și nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon. Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate și la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecințele războiului de la granița sa și cu acțiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimțite de cetățeni. România va fi mereu alături de Republica Moldova și suntem uniți la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare”, a adăugat șeful statului român.

Sandu: Sprijinul Bucureștiului și Berlinului este foarte apreciat

„Unii au vrut ca Moldova să cadă, Moldova se ține dreaptă”, a declarat și președinta Republicii Moldova

La rândul său, Maia Sandu a mulțumit Germaniei și României pentru sprijin, afirmând că „locul Republicii Moldova e în marea familie europeană”.

„Republica Moldova e protejată astăzi de scutul eroilor ucraineni. Republica Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Sprijinul Bucureștiului și Berlinului este foarte apreciat”, a declarat Sandu.

„Moldova asigură, împreună cu Ucriana, securitatea hotarului european. Unii au vrut ca Moldova să cadă, Moldova se ține dreaptă. Am scăpat de șantajul rusesc al gazului și am rămas de partea valorilor europene. Republica Moldova a arătat lumii întregi că suntem o țară europeană. În marea familie europeană, acolo merge Republica Moldova și vă suntem recunoscători pentru ajutorul dat pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus șefa statului, mulțumind autorităților române pentru propunerea de sancționare a celor care sprijină destabilizarea Republicii Moldova.



Un stejar în grădina Palatului Elisabeta

Tot astăzi, Maia Sandu a fost primită de Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta. Președinta R. Moldova a plantat un stejar în grădina Palatului Elisabeta, ulterior fiind invitată de Familia Regală la un dejun.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.