Actualitate Internă

VIDEO. Fostul vicepremier Andrei Spînu lansează acuzații grave, indicând că, în timpul guvernărilor PAS, au fost promovate persoane conectate cu regimul Plahotniuc

VIDEO. Fostul vicepremier Andrei Spînu lansează acuzații grave, indicând că, în timpul guvernărilor PAS, au fost promovate persoane conectate cu regimul Plahotniuc

Fostul vicepremier Andrei Spînu, în prezent secretar general al aparatului Președinției R.Moldova, a făcut o serie de acuzații grave la adresa unor înalți oficiali, precizând, în cadrul unui podcast moderat de jurnalistul Dumitru Ciorici, că foști colaboratori ai regimului infracțional Plahotniuc au fost promovați în timpul guvernării PAS, imediat ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale. 

„Chiar din primele zile de când doamna preşedinte a câştigat preşedinţia, am zis că oamenii care au slujit regimului Plahotniuc, în mod special în structurile de drept, trebuie să plece imediat din funcţie. Miţilescu, el lucra la SIS a încărcat profesorii turci în dubiţe şi i-a dus la aeroport. Acelaşi Esaulenco, care a fost şeful SIS-ului Ojog de la SIS cu facultate FSB la Moscova. Rurac, care l-a slujit pe Morari de la procuratura Anticorupţie care făceau toate dosarele politice”, a acuzat Spînu, fost ministru al Infrastructurii. VIDEO la finalul textului.

Spînu mai spune că a fost singurul ministru care a votat împotriva numirii lui Alexandr Esaulenco, fost director SIS, pentru funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Azerbadjan. Potrivit lui, această numire este un semnal prost pentru sistem.

Contactați de TVR Moldova, unii dintre cei vizați de Andrei Spînu au respins acuzaţiile, alții au refuzat să comenteze.

EUGENIU RURAC, fost şef de direcţie, CNA: „Foarte greu îmi vine să comentez aberaţiile lui domnul Spînu. Eu nu am avut tangenţă cu domnul Spînu niciodată. Intuiesc, că domnul Spînu anticipează că urmează să răspundă pentru anumite fapte pretins infracţionale pe care le-a comis şi dumnealui pregăteşte terenul pentru victimizare în acest mod”. Detalii AICI.

Figură controversată în cadrul PAS, Andrei Spînu a mai fost în centrul unor controverse majore în R.Moldova după ce a negociat de unul singur în 2021 un nou contract cu Gazprom și a gestionat o licitație – cheie pentru sectorul energiei electrice, licitație câștigată de o companie indiană în detrimentul unei companii române de stat.

Centrul Național Anticorupție de la Chișinău a anunțat recent că investighează demersul procurorilor cu privire la informația publică potrivit căreia Spînu ar deține conturi bancare în străinătate. Ultimul neagă, afirmând că este atacat de fugari în complicitate cu funcționari publici.



 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.