Actualitate Internă

VIDEO. Răpirea lui Adrian Glijin de către regimul separatist criminal de la Tiraspol. Tânărul a fost eliberat, dar abuzurile înfiorătoare, sentința-mascaradă și traumele rămân

VIDEO. Răpirea lui Adrian Glijin de către regimul separatist criminal de la Tiraspol. Tânărul a fost eliberat, dar abuzurile înfiorătoare, sentința-mascaradă și traumele rămân

Regimul sovietic de la Tiraspol l-a eliberat pe Andrian Glijin, după doi ani și jumătate de detenție ilegală, timp în care a pronunțat și o sentință abuzivă într-o speța de inventată de „trădare de patrie” care a atras inclusiv atenția Departamentului de Stat al SUA. 

Circumstanțele exacte în care a fost eliberat Glijin nu se cunosc, dar eliberarea acestuia (pe 7 aprilie) și revenirea în sânul familiei coincide cu eliberarea lui Andrei Samonii, fost miliţian condamnat de autorităţile Republicii Moldova, care era solicitat de regimul criminal de la Tiraspol în schimbul lui Glijin.

Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice şi chiar la CEDO, subliniază repezentanții Promo-LEX, asociația care a oferit asistență juridică familiei lui Glijin, precizând că „toţi cei care au participat la aceste abuzuri trebuie să fie sancţionaţi. Să nu uităm că în continuare cauza este expediată la CEDO. Inclusiv dosarul care se află pe rolul procuraturii, dar mai ales la acțiunile care se referă la reabilitarea lui, mă refer la starea fizică şi psihologică”. Asociația a anunțat că va oferi curând mai multe informații în acest caz.

Înt-un podcast recent realizat de Radio Europa Liberă Moldova, avocatul Asociației Promo LEX, Alexandru Postică, preciza că Glijin este un ostatic deținut pe criterii politice, iar „corespondența oficială” a lui Vitalii Ignatiev [pretinsul ministru de externe de la Tiraspol] confirma „că Glijin este o monedă de schimb pentru un alt deținut care a comis pe teritoriul R. Moldova o infracțiune deosebit de gravă”, fapt pentru care a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Context: Pe 7 octombrie 2020, în jurul orei 13, Adrian Glijin, alături de alți 3 bărbați, a fost răpit de persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp de lângă satul Cuzmin, raionul Camenca, din stânga Nistrului. După două luni de la răpire şi după nenumărate solicitări, rudele au fost informate că Adrian e acuzat de "trădare de patrie" și se află în izolatorul de la Tiraspol. 

Între timp, familia lui Adrian a fost supusă multor abuzuri. Reprezentanții structurilor locale de securitate au organizate percheziții la domiciliile mamei și ale soției, au confiscat bunuri personale ale acestora și au vandalizat mijlocul de transport al familiei Glijin, arată promolex.md și radiochisinău.

Într-un briefing de presă din 7 decembrie 2020, Pavel Voicu, Ministru de Interne în perioada 14.11.2019 – 06.08.2021, a confirmat că răpirile organizate de structurile de forță din regiunea transnistreană s-au produs ca o răzbunare pentru condamnarea unui fost milițian din stânga Nistrului, implicat în răpirea și torturarea unui cuplu din raionul Florești, în aprilie 2015.

Pe parcursul unui an, rudelor le-a fost refuzat dreptul la întrevedere, dar și informații despre starea medicală a lui Adrian. VIDEO mai jos.

Abia la 16.12.2021, după mai multe eforturi ale familiei și ale Asociației Promo-LEX, care a inițiat campania „Arătați-l viu”, mama sa, Vera Glijin, a putut să aibă o întrevedere de aproximativ 60 minute în Izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol. Întrevederea nu a fost una confidențială și nu a fost posibilă obținerea informațiilor complete și veridice despre starea de sănătate și învinuirile concrete care i-au fost înaintate.



 

În urma expedierii de către avocații Asociației Promo-LEX a unei plângeri în adresa CEDO, în ianuarie 2022, Înalta Curte a decis examinarea prioritară a cauzei și aplicarea în premieră a măsurilor provizorii în unul dintre „cauzele transnistrene”.

Pe data de 6 mai 2022, Adrian a fost „condamnat” de așa-numita „judecătorie supremă” din regiunea transnistreană la 13 ani și 6 luni de detenție pentru pretinsa „trădare de patrie”, pedeapsa fiind ulterior redusă la 13 ani.

Ca urmare a abuzurilor repetate comise de către reprezentanții regimului de la Tiraspol, situația lui Adrian Glijin este una reprezentativă pentru așa-numitul sistem judiciar local din regiunea transnistrean: răpire, acuzații penale inventate și motivate politic, detenție ilegală în condiții inumane, restricționarea absolută a accesului la materialele cauzei, inclusiv la „sentința de condamnare”, imposibilitatea examinării medicale de către un medic independent și refuzuri repetate la referitor la întrevederea confidențială cu rudele. Mai mult, perioada de detenție de 19 luni în care s-a aflat Adrian în „arest preventiv” (07.10.2020-06.05.2022), a fost contrară inclusiv legislației locale, care stabilește o perioada maximă a „arestului preventiv” de 18 luni.

Pe lângă sentința ilegală, dosarul este unul secret. „E o acțiune care poate servi ca exemplu în multiple alte cazuri similare de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, printre care cele ale cetățenilor V. Pleșcanov, G. Kuzmiciov, V. Dudnic, V. Pogorlețchi, S. Mantaluța, M. Petiș și mulți alți cetățeni ai Republicii Moldova, care au de suferit în urma acțiunilor ilegale ale Tiraspolului,” se arată într-un comunicat al Biroul de reintegrare. Dintre cei patru bărbați răpiți pe 7 octombrie 2020, doar unul mai este în prezent închis ilegal de regimul criminal de la Tiraspol. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.