Actualitate Internă

Ruso–moldoveanul Akseonov, decorat de Putin, și-a făcut armată privată în Crimeea ocupată

Ruso–moldoveanul Akseonov, decorat de Putin, și-a făcut armată privată în Crimeea ocupată

În timp ce grupul Wagner a jucat un rol central în războiul rusesc de ocupație din Ucraina încă de la începutul invaziei, o altă miliție militară privată, numită „Convoi”, a câștigat vizibilitate în ultimele săptămâni și ar putea deveni un nou subcontractant în războiul Kremlinului împotriva Kievului.

La originea acestei armate private create la sfârșitul anului 2022 se află Serghei Akseonov actualul guvernator al Crimeei ocupate. Născut în Moldova și aflat în legături cu crima organizată, Akseonov a cunoscut o ascensiune politică rapidă până la numirea sa ca șef al provinciei pcupate, în 2014, de către Putin, fiind considerat și mare arhitect al anexării peninsulei Crimeea de Rusia.

„În Rusia, milițiile private nu sunt nimic nou. În afară de Evgheni Prigojin la originea lui Wagner în 2014, putem aminti miliția lui Ramzan Kadîrov, liderul cecen. Este sarcina acestor „antreprenori de influență”, politicieni sau oligarhi din Rusia, să susțină regimul și să răspândească influența lor și a Rusiei la nivel internațional”, amintește Lukas Aubin, director de cercetare la IRIS și autor al cărții „Geopolitica Rusiei”.

Akseonov, încă un infractor decorat de Putin

Potrivit Rise Moldova, Serghei Akseonov (Axionov în R. Moldova) s-a născut la Bălți, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, astăzi Republica Moldova, unde a și absolvit, în 1988, Școala medie nr. 6. În CV-ul său făcut public, Akseonov mai susține că este absolvent al Școlii Superioare Militaro-Politice de Construcții din Simferopol, Crimeea. Însă, într-un răspuns al Ministerului de Interne al Ucrainei, expediat unui deputat ucrainean, se menționează că Akseonov a fost exmatriculat de la studii din cauza lipsei de disciplină și „trimis în Republica Moldova”.

În perioada 1993-2014, Serghei Akseonov administrează mai multe afaceri pe teritoriul Federației Ruse. Între timp, fondează “Russkoe Edinstvo” („Unitatea rusă”), o mișcare social-politică din Crimeea care, în 2010, devine partid politic, formațiune condusă chiar de el. Ulterior, formațiunea creată de Akseonov a militat pentru separarea Crimeei de Ucraina și apropierea ei de Federația Rusă.

În primăvara lui 2014, după ce Crimeea a fost preluată neconstituțional de administrația rusă, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, l-a numit șef interimar al autoproclamatei Republici Crimeea, Akseonov fiind și unul dintre co-semnatarii așa-numitului „Tratat de aderare a Crimeei la Rusia”.

Pentru implicarea sa în procesul de anexare, politicianul a primit din partea Federației Ruse și ordinul de stat „Pentru Meritul Patriei” – gradul I. Ca urmare a acțiunilor sale, politicianul cu origini moldovenești a fost inclus de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, precum și de alte state, în lista persoanelor vizate de diverse sancțiuni.

Presa din Ucraina a scris că, în anii ‘90, Akseonov a făcut parte dintr-un grup criminal, fiind cunoscut sub numele de „Goblin” (trad. - „Spiridușul”), și a fost cercetat penal pentru estorcare de bani și păstrare de arme.

În 2020, conform declarației sale de avere, familia Akseonov a avut un venit de peste 26,7 milioane de ruble, echivalentul a circa 326 de mii de euro.

Cât căștigă un combatant al noii miliții militare private din Crimea ocupată

Pentru moment, s-au filtrat puține informații despre funcționarea și organizarea „Convoiului”. Pe profilul său Telegram, creat în noiembrie 2022, grupul a lansat recent mai multe campanii de recrutare pentru a-și crește rândurile. Potrivit unei investigații a presei independente ruse, miliția are 300 de luptători care operează în Crimeea și în sudul Ucrainei, în regiunea Herson. 

Potrivit unui fost membru al unității de mercenari intervievat de Important Stories, recruții semnează două contracte: unul cu Convoi și altul cu Ministerul Apărării rus. Fiecare luptător ar câștiga în jur de 2.500 de dolari pe lună. Celor care servesc un an întreg li se va fi promis și pământ în Crimeea sau Abhazia.

Apariția noii miliții militare private sa se înscrie însă într-un context de tensiuni puternice între șeful lui Wagner și Ministerul Apărării rus. De câteva luni, ambițiile politice ale lui Evgheni Prigojin și ieșirile sale asupra presupusei incompetențe a comenzii armatei regulate au exasperat Moscova. În timp ce mercenarii lui Wagner se luptă să învingă rezistența ucraineană la Bakhmut, unii oficiali ruși ar dori să renunțe definitiv la fostul bucătar al lui Putin. Potrivit informațiilor britanice, Kremlinul ar urma, așadar, să reducă „rolul preponderent” al miliției lui Prigojin în Ucraina prin favorizarea altor armate private.

„Comandamentul militar caută probabil o miliție alternativă asupra căreia să aibă mai mult control. Cu toate acestea, nicio armată privată nu poate concura în prezent cu Wagner în ceea ce privește forța de muncă sau puterea de luptă”, precizează această notă publicată pe 4 aprilie.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.