Actualitate Internă

VIDEO. Știu autoritățile de la Chișinău unde se ascunde oligarhul infractor Plahotniuc? Răspunsul ministrul de Interne, Ana Revenco. Cum ajută oligarhii fugari Rusia să-și aplice planul de destabilizare a R.Moldova

VIDEO. Știu autoritățile de la Chișinău unde se ascunde oligarhul infractor Plahotniuc? Răspunsul ministrul de Interne, Ana Revenco. Cum ajută oligarhii fugari Rusia să-și aplice planul de destabilizare a R.Moldova

Întrebată în cadrul unui podcast realizat de Ziarul de Gardă despre locul în care se află în acest moment infractorul fugar Vlad Plahotniuc, cercetat în dosarul „frauda bancară”, în care este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, ministrul de Interne din R.Moldova, Ana Revenco, a evitat un raspuns direct, afirmând că informațiile legate de acest subiect vor deveni publice imediat ce va fi activată „solicitarea de localizare și organele de aplicare a legii vor decide că publicarea acestora nu este în detrimentul cazului”.

„Acum mingea este în terenul altor parteneri din țările care fac parte din rețeaua Interpol. Toate solicitările au fost transmise, reconfirm” a punctat Revenco. VIDEO mai jos.

Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

În ce privește provocările și tentativele de destabilizare a situației politice din R.Moldova, Revenco afirmă că deja se înregistrează o creștere la nivelul anului în curs, Rusia beneficiind de sprijinul „oligarhilor fugari” în aplicarea planului său. 

„În 2023 vedem că nivelul amenințărilor crește. Există deja și certitudini precum că Rusia utilizează acum mai multe și mult mai intensiv pârghiile prin care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova, nu și fără sprijinul oligarhilor fugari”, a declarata Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne, în cadrul aceluiași podcast. 

Ministra Afacerilor Interne a oferit detalii referitoare la persoanele reținute pentru „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”, care ar fi coordonate din Federația Rusă. 

„Astăzi în custodia statului se află câteva persoane și informațiile indică un grad înalt de certitudine privind conectarea acestora cu grupuri de interes din străinătate, în speță, din Federația Rusă. (…) Provocarea de violențe, așa cum au știut să o facă și în multe țări din regiune, ar fi un factor de turnură în situația actuală. iar propaganda rusă are doar o singură soluție: la Moscova”, a mai subliniat Ana Revenco.

Ea a vobit și despre faptul că  „șantajul fără precedent” atât în domeniul energetic, cât și al resurselor umane, dar și imediata vecinătate cu o țară aflată în război fac ca situația de securitate a R.Moldova să fie în acest moment „volatilă”. VIDEO mai jos



 

Oligarhul Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, s-a retras oficial de la guvernare, aceasta fiind preluată de coaliția formată din Blocul ACUM și PSRM (destrămată în noiembrie 2019). Ulterior, în octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunțat că ex-liderul Partidului Democrat este dat în căutare internațională și interstatală.

În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

Procuratura Generală l-a pus sub învinuire pe Vladimir Plahotniuc în dosarul „furtului miliardului” în mai 2020. Procurorul general Alexandr Stoianoglo declara atunci că fostul lider democrat ar fi unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare din 2014.

Potrivit procurorilor, între 2013 și 2015, Plahotniuc a primit în conturi, prin intermediul unor companii fondate de Ilan Șor, peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, bani proveniți din credite bancare obținute fraudulos din băncile devalizate (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Procurorii au pus sub sechestru bunuri în valoare totală de peste un miliard de lei aparținând lui Plahotniuc.

Oligarhul fugar este vizat și în alte dosare în care este acuzat, între altele, de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată. În privința lui sunt emise mai multe mandate de arest în absență, cel mai recent în iulie 2022, în dosarul penal „Metalferos”. 

Autorităţile moldovene l-au dat în urmărire internațională pe oligarhul fugar în 2019. Eforturile Procuraturii Anticorupție de a obține extrădarea lui Plahoniuc din SUA și ulterior din Turcia, unde fusese identificat în 2020, s-au încheiat fără rezultat. Potrivit sancțiunilor americane impuse împotriva lui Plahotniuc recent, acesta se afla în toamna lui 2022 în Cipru.

Recent, justiția din Moldova a achitat foștii deputați comuniști suspectați că ar fi făcut parte din „tranzacția cu deputați” din 2015. Atunci, 14 deputați comuniști au părăsit fracțiunea și partidul condus de Vladimir Voronin iar ulterior au fost absorbiți de Partidul Democrat, ajutându-l astfel pe Plahotniuc să-și subordoneze o majoritate parlamentară cu ajutorul căreia, treptat, a capturat majoritatea instituțiilor statului. După ce Plahotniuc a eșuat politic, unii din cei 14 ex-comuniști s-au refugiat din PDM în partidul „Șor”.

De asemenea, au fost achitați și alți indivizi din anturajul lui Plahotniuc, care figurau în dosare grele de mare corupție și spălare de bani. Între aceștia și unul dintre finii de cununie ai lui Plahotniuc, dar și un fost viceguvernator care figura într-un alt celebru dosar „Laundromat”. Alții au fost scoși din arest preventiv în izolator și plasați, deocamdată, în arest de lux la domiciliu.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.