Profesor universitar și doctor habilitat, domnul Grigore Vasilescu explică un adevăr de necontestat, în cadrul emisiunii ”Raport”, pe care Podul.md o produce la Chișinău, prin intermediul jurnalistului Nicolae Chicu: Reunificarea R.Moldova cu România este un proces inevitabil și ireversibil, aceasta fiind cea mai naturală, mai legitimă și mai rapidă cale pentru ca teritoriile românești dintre Prut și Nistru să acceadă în spațiul UE și NATO.
Mai mult, Grigore Vasilescu punctează faptul că, în condițiile războiului rusesc genocidar, multe state din UE și NATO pun pe tapet scenariul Reunificării, întrucât o Românie stabilă de la Marea Neagră și până la Nistru ar reprezenta o garanție de stabilitate în zonă.
Altminteri, dacă rusofilii vor reveni la putere, R.Moldova poate deveni oricând un front în spatele Ucrainei și un butoi de pulbere în coasta UE și a NATO. Prin Reunificarea cu România, cetățenii R.Moldova devin cetățeni NATO, frontiera NATO reprezentând unica garaniție de securitatea în fața Rusiei genocidare.
În cele ce urmează, vă prezint o serie de pasaje din interviul amintit (îl puteți viziona integral mai jos):
Grigore Vasilescu: ”Prognoza e că noi oricum o să ne unim cu România, numitorul nostru este comun.
Reunificarea cu România ar fi cea mai naturală, cea mai directă și cea mai ușoară cale pentru ca R.Moldova să ajungă în UE și în NATO. Ca identitate, suntem același neam, vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură și aceleași tradiții. Suntem un neam comun. Dacă am merge pe calea aceasta a Reunificării, ar fi cea mai firească soluție de a intra în UE și NATO.
Deja și în capitalele europene se discută asta. (…) Printre scenarii se discută și Reunificarea.. Altfel, cine știe câte se întâmplă până în 2030?
Reunificarea a fost o opțiune și la începutul anilor ‘90, când a fost cu independența, dar noi am ratat-o. Atunci era momentul potrivit. Pe plan internațional, acum se discuta despre Reunificare și în Europa, și la Washington. Se discută și în Marea Britanie.
Nici la începutul anilor ‘90, cei mai mulți dintre occidentali nu ar fi avut nimic împotriva Reunificării. Spuneau: și care e problema? Organizați un referendum și se rezolvă. Atunci nu s-a mers pe opțiunea Reunificării fiindcă nu eram total desprinși de URSS, am fost sabotați.
Acum, dacă vom merge pe varianta Reunificării, cred că, potrivit dreptului internațional, trebuie tot un referendum, organizat concomitent pe ambele maluri ale Prutului.
Eu sunt sigur că se va merge pe calea Unirii, la început pe diferite domenii, pe diferite sectoare: energetic, educație, mass-media, societate civilă și așa mai departe. Punți de legătură se fac deja. Se face această apropiere și cred că, atunci când va veni momentul, se va lua decizia politică formală privind Reunificarea. Se lucrează și cred că mergem spre bine.
Noi ar trebui să punem presiune pe statele occidentale pentru a susține Reunificarea R.Moldova cu România. E interesul nostru geopolitic. Statele occidentale ar trebui să susțină un astfel de proiect, dar inițiativa trebuie să vină de la noi, pentru că nouă ne trebuie, noi vrem. Teritoriul nostru a fost întotdeauna o monedă de schimb între marile puteri, dar acum e important ca noi să știm ce vrem. Trebuie să lucrăm cu populația și cu partea română pentru a duce la realizare acest proiect al Reunificării. Eu cred că statele europene ne-ar susține acum pentru ca problema asta să se rezolve pentru totdeauna, întrucât asta suntem: un neam. Viitorul R.Moldova este împreună cu România.
Potrivit sondajelor, procentul celor care doresc Reunificarea crește în permanență. Sunt 35-39%, dar dacă adaugi și Diaspora suntem aproape 50%”.