Actualitate Internă

Jurnalist Deutsche Welle: Partidul ȘOR este „un pericol la adresa siguranței naționale a Republicii Moldova”

Jurnalist Deutsche Welle: Partidul ȘOR este „un pericol la adresa siguranței naționale a Republicii Moldova”

Scriitorul și jurnalistul Vitalie Ciobanu, corespondent al publicației internaționale Deutsche Welle în R.Moldova și editorialist la Radio Europa Liberă Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău recenta inițiativă a președintei Maia Sandu de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor - Adunarea Națională Moldova Europeană, la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, apreciind că este o decizie „necesară”, „mai ales că manifestarea va fi o prefață la Reuniunea Comunității politice europene de la Chișinău  care ar urma să aibă loc în iunie”. Există o dublă valență a Marii Adunări Naționale – afirmarea parcursului european și condamnarea războiului criminal al lui Putin din Ucraina”, a mai opinat Vitalie Ciobanu (foto jos).

 

În ceea ce privește la partidul „Șor”, care a anunțat că va veni pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale pentru a organiza o contramanifestație, Vitalie Ciobanu apreciază că această formațiune politică  „este un pericol public și un pericol la adresa siguranței naționale a Republicii Moldova  - asta trebuie înțeles....este  vorba despre coloana a 5-a rusească. Acest mare hoț oligarh fugar a aderat prin declarații lipsite de echivoc la cauza rusească în Republica Moldova. Acești oligarhi își doresc să recaptureze Republica Moldova pentru Federația Rusă, iar ei să-și salveze pielea”. 

Sursa: Radio Chișinău

Reamintim că infractorul fugar Ilan Şor, liderul partidului care îi poartă numele și care organizează proteste rusești în R.Moldova, a fost condamnat, joi, 13 aprilie, la 15 ani de închisoare, în dosarul fraudei bancare. De asemenea, instanța a dispus confiscarea bunurilor politicianului de orientare pro-rusă pentru acoperirea daunei uriașe din acest dosar. 

Ilan Șor a reacționat calificând decizia Curții de Apel drept ilegală, luată sub presiune politică și proferând nenumărate amenințări la adresa instanței și a președintei Maia Sandu.

„Această decizie nu mă afectează deloc şi nu o voi respecta”, a scris el pe Facebook. „Va fi anulată la două zile după ce actualul regim va fi înlocuit”, a mai susţinut el.

„Pentru hotărârea de astăzi, acești trei judecători vor ajunge după gratii foarte și foarte curând. Vreau ca ei să știe că eu și adepții mei nu vom uita asta, cum, sub presiune, a fost emisă această hotărâre ilegală și abuzivă de astăzi”, a amenințat Ilan Șor într-un discurs video postat pe Facebook.

În ultimele luni, Şor s-a aflat în spatele protestelor de stradă faţă de creşterea preţurilor, cerând demisia guvernului sau alte aberații de genul celei potrivit căreia statul să le plătească cetățenilor integral facturile la utilități. Manifestațiile organizate de Șor și acoliții săi de la Chișinău, aflați sub tutela Moscovei, au fost catalogate drept acțiuni destabilizatoare menite să înlăture prezenta putere aleasă în mod democratic cu o guvernare pro-rusă.

„Autoritățile se bucură prematur - Maia Sandu va înfunda pușcăria! Vor sta la pușcărie Maia Sandu și gașca ei, care se bucură astăzi, și nu Ilan Șor, care a fost condamnat pe nedrept, în urma presiunilor exercitate de șefa statului”, a amenințat și Marina Tauber, vicepreședintă și deputată a Partidului Șor, cea mai vehementă voce de la protestele destabilizatoare.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.