Podul Memoriei

Iosif Mordoveț, șeful KGB-ului din RSSM, principalul responsabil pentru deportările românilor din Basarabia

Iosif Mordoveț, șeful KGB-ului din RSSM, principalul responsabil pentru deportările românilor din Basarabia

Șeful KGB de la Chișinău – Iosif Mordoveț – a fost cel care a organizat primele deportări de populație din Basarabia. Tot el a fost cel care a decis cine se putea întoarce acasă, conform moldnova.eu.

Iosif Mordoveț – șeful KGB-ului de la Chișinău între anii 1944-1955 – a avut de-a face cu reprimarea basarabenilor încă din 1941, când a participat personal la executarea ”dușmanilor poporului” din Chișinău. Deportarea masivă din anul 1949 a fost în realitate opera lui Mordoveț: el a solicitat permisiunea pentru organizarea operațiunii ”Sud” din 6 iulie 1949 și tot el raporta către Moscova pe 12 iulie 1949:

“Operațiunea de deportare a început la ora 2 în noaptea de 6 spre 7 iulie și s-a terminat la ora 20, în 7 iulie 1949. În total au fost deportate 11.293 de familii, din care bărbați – 9.745, femei – 13.924, copii – 11.381. La 7-8 iulie 1949 au fost trimise peste hotarele Moldovei 30 de eșaloane (1.573 de vagoane) cu deportați… La desfășurarea Operațiunii „Sud” au participat 4.496 de cadre din Serviciul operativ, 13.774 de soldați și ofițeri din unitățile Securității de Stat, 24.705 de cadre din activul de grăniceri sovietici. Au fost mobilizate 4.069 de camioane, inclusiv 2.563 de camioane din unitatile Districtelor militare Carpați și Odessa. În general, operațiunea de deportare din RSS Moldovenească a decurs destul de normal, fără cine știe ce excese. Au fost împușcați 7 deportați, care au încercat să fugă, 4 au fost răniți”. (sursa: Igor Cașu, ”The Fate of Stalinist Victims in Moldavia”.)

Pentru moldnova.eu, istoricul George Damian a punctat faptul că, în iulie 1954, același Iosif Mordoveț era membru în ”Comisia de revizuire a dosarelor victimelor terorii staliniste” – ajungând astfel să își analizeze și aprecieze propriile fapte.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.