Actualitate Internă

SONDAJ: Care sunt cele mai mari îngrijorări ale moldovenilor, ce partide ar trimite în Parlament, în cine au încredere și ce atitudine au față de NATO

SONDAJ: Care sunt cele mai mari îngrijorări ale moldovenilor, ce partide ar trimite în Parlament, în cine au încredere și ce atitudine au față de NATO

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-ar păstra majoritatea în Legislativul de la Chișinău. Alte două formațiuni ar mai intra în Parlament - Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor. Cel puțin așa arată rezultatele unui sondaj al „CBS-Research”, la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD”.

Astfel, PAS este preferat de 33,1% dintre respondenți, iar comuniștii și socialiștii - de 18,7%. Urmează Partidul Șor, cu 7,1%, restul forțelor politice rămânând sub pragul electoral.

Din respondenții deciși, 47,1% și-ar da votul pentru PAS, în timp de 26,6% - pentru BECS. Partidul Șor urmează cu 10,1%. Astfel, în urma redistribuirii mandatelor, PAS s-ar alege cu majoritatea în Parlament.

Totodată, Maia Sandu ar rămâne politicianul în care cetățenii ar avea cea mai mare încredere, urmată la mare distanță de Igor Dodon și Ilan Șor.

Cifre îngrijorătoare: Aproape jumătate dintre moldoveni nu cred că Rusia e o amenințare la adresa securității Republicii Moldova

Cu toate acestea, aproape jumătate dintre respondenți (48%) consideră că Federația Rusă nu reprezintă o amenințare la adresa securității în Moldova, iar 48,3% cred că varianta anunțată de autoritățile moldovene, precum că serviciile speciale ruse pregăteau dezordini și provocări la proteste, nu este adevărată.

Majoritatea (încă) nu vor în NATO

Deși, pe an ce trece, atitudinea cetățenilor moldoveni față de NATO este din ce în ce mai dezghețată, și acest sondaj confirmă că mai e mult până departe.

La un eventual referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, 52,6% dintre respondenți au răspuns că ar vota negativ, în timp de 34,6% ar vota pozitiv. 8,4% sunt indeciși, iar restul nu ar participa (3,4%) sau nu au dorit să răspundă (1%).

De unde se informează cetățeni?

Din același sondaj aflăm că sursa de bază a știrilor din care se informează moldovenii o constituie televiziunea (48,2%), urmată de Facebook (31,9%). Totodată, peste 51% din respondenți se informează online de pe site-uri de știri.

Cele mai mari îngrijorări ale moldovenilor

Potrivit sondajului, trei cele mai mari îngrijorări ale moldovenilor sunt: (1) un război în zonă (49,9% din respondenți), (2) prețurile (45,6%) și (3) viitorul copiilor (35,3%).

Sondajul a fost publicat miercuri, 19 aprilie, și a fost realizat telefonic în perioada 4-13 aprilie, pe un eșantion de 1115 de persoane. Eroarea maximală anunțată este de +/-3,1%.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.