Actualitate Internă

Tremură Krasnoselski! Transnistrenii ar putea pierde accesul la cetățenia rusă tocmai la inițiativa lui Putin!

Tremură Krasnoselski! Transnistrenii ar putea pierde accesul la cetățenia rusă tocmai la inițiativa lui Putin!

Cetățenii Republicii Moldova și mai ales cei ai nerecunoscutei Republici Transnistrene nu mai pot obține cetățenie rusă prin procedură simplificată și chiar o pot pierde pe cea deja obținută. Prevederea este conținută într-o nouă lege privind cetățenia propusă de președintele rus Vladimir Putin la sfârșitul anului 2021. Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat noul normativ privind cetățenia, legea nemaiconținând noțiunea de „conaționali din străinătate”, precum transnistrenii, pe care îi privează astfel de dreptul de a obține pașaport rusesc printr-o procedură simplificată. 

Deputatul Partidului „Rusia Unită”, Konstantin Zatulin, a cerut ca în lege să fie păstrat dreptul cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan și Belarus de a obține cetățenia rusă prin procedură simplificată. Această procedură permitea reducerea perioadei de ședere a unei persoane pe teritoriul Federației Ruse până la momentul depunerii cererii de cetățenie până la un an sau mai puțin. Majoritatea deputaților au respins această propunere. Aceeași decizie a fost luată și în cazul solicitării lui Zatulin de a păstra acest drept pentru locuitorii regiunii transnistrene din Republica Moldova, unde limba rusă este „limbă de stat”.

Conform autointitulatului liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în regiunea transnistreană locuiesc peste 300 de mii de persoane, dintre care 220 de mii dețin cetățenia Federației Ruse. Anul trecut, Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a cerut Ministerului de Externe de la Moscova să soluționeze problema pașapoartelor rusești pentru locuitorii regiunii separatiste. Potrivit autorităților ruse, 60.000 de persoane stăteau la coadă pentru a-și prelungi pașapoartele sau pentru a obține cetățenia Federației Ruse. În documentul trimis în adresa șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, Volodin cerea ministerului să informeze legislativul ce măsuri a luat pentru „a întări capacitățile punctului consular rus de la Tiraspol”, care activează fără acordul autorităților moldovenești.

„Din păcate, partea moldovenească împiedică în toate modurile activitatea oficiului consular al Ambasadei Rusiei în Moldova, situat la Tiraspol. Coada de acolo pentru reînnoirea pașapoartelor este de 20.000 de persoane și pentru solicitarea cetățeniei – de 60.000 de persoane”, afirma la acea vreme tocmai deputatul Partidului „Rusia Unită”, Konstantin Zatulin, cel care a cerut ca în legea actuala să fie păstrat dreptul cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan și Belarus de a obține cetățenia rusă prin procedură simplificată.

Noua lege aduce modificări și în ceea ce privește retragerea cetățeniei. Acum vor exista două categorii de cetățeni: cei care au obținut cetățenia rusă la naștere (nu pot fi privați de ea) și cei care au dobândit-o în alte circumstanțe (pot fi privați în cazul comiterii unor infracțiuni grave și dacă persoana a furnizat informații false despre sine). Reprezentantul comitetului pentru afacerile CSI, Artiom Turov de la „Edinaia Rossia”, a explicat modificările legislative prin situația internațională și „amenințările în creștere la adresa securității interne a țării”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.