Actualitate Internă

Nicolae Negru anunță DECESUL politic al infractorului rusofil Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Dispariția partidulețului ȘOR e ireversibilă. Motivele

Nicolae Negru anunță DECESUL politic al infractorului rusofil Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Dispariția partidulețului ȘOR e ireversibilă. Motivele

Scriitorul și analistul basarabean Nicolae Negru explică, în cel mai recent editorial publicat în ZiarulNațional.md, de ce infractorul fugar Ilan Șor a devenit un cal mort din punct de vedere politic, după ce a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Asta deși Rusia pompează bani în continuare în provocările regizate de Șor și de restul șoriștilor.

Chiar dacă Israelul va refuza să-l extrădeze, simpatizanții formațiunii ȘOR, care-i poartă numele, vor fi din ce în ce mai puțini, întrucât trebuie să se obișnuiască cu ideea că, mai devreme sau mai târziu, șeful lor Ilan Șor va ajunge la pușcărie.  De asemenea, chiar dacă va rămâne deputat până la verdictul irevocabil al CSJ și chiar dacă Curtea Constituțională nu va scoate Partidul ȘOR în afara legii, Ilan Șor își pierde eligibilitatea, nu va mai avea dreptul să candideze în alegeri – punctează Nicolae Negru.

Nefiind eligibil Șor, partidul său va fi absent la alegerile locale din această toamnă. Desigur, subliniază Negru, n-ar fi deloc exclus ca Șor să își cumpere un partiduleț nou-nouț pe care să-l recosmetizeze într-o formă sau alta, pentru a-și continua provocările rusești, însă infractorul nu mai are timpul necesar pentru a coordona cu eficiență un astfel de proiect. 

Podul.md vă prezintă o parte dintre comentariile domnului Nicolae Negru, care anunță decesul politic al infractorului rusofil Ilan Șor: 

”Oricât ar simula el (Ilan Șor – n. red.) invincibilitatea, oricât ar încerca să ne convingă că totul rămâne pe vechi, lovitura pe care a primit-o (condamnarea la 15 ani de închisoare – n. red.) nu este de neglijat, consecințele ei se vor face simțite, chiar dacă Israelul va refuza să-l extrădeze. În primul rând, simpatizanții Partidului Șor se văd nevoiți să-și reîmprospăteze, să-și reconfirme angajamentul de loialitate, de data aceasta având în față perspectiva de probabilitate mare că, mai devreme sau mai târziu, liderul formațiunii va fi băgat la închisoare. De ce și-ar consuma ei timpul și votul pentru un condamnat? E de presupus că o parte din ei nu va mai răspunde la apelurile partidului, vor rămâne doar „angajații” și „zilierii” care vor fi plătiți să iasă la proteste, să participe la alte manifestații. Eficiența „zilierilor” însă e foarte mică și dependența de implicarea serviciilor speciale ale Rusiei va crește, supunându-l pe Șor altor riscuri și sancțiuni.

Chiar dacă va rămâne deputat până la verdictul irevocabil al CSJ și chiar dacă Curtea Constituțională nu va scoate Partidul Șor în afara legii, Ilan Șor își pierde eligibilitatea, nu va mai avea dreptul să candideze în alegeri. Conform Codul Electoral, Articolul 16 (2c), există „restricții privind exercitarea drepturilor electorale”, nu pot fi alese persoanele care „sunt condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă…”.

Iar dacă nu poate fi ales Șor, nu poate fi ales implicit nici Partidul Șor, care îi poartă numele și îl reprezintă, căci votul pentru partid înseamnă și vot pentru lider. Așa că la alegerile generale locale din această toamnă, Partidul Șor va fi lipsă. E adevărat, Șor își poate cumpăra alt partid, pe care să-l conducă din umbră, există o mulțime de partide de vânzare pe piață, dar va trebui să treacă ceva timp până formațiunea nou achiziționată îi va recupera pe simpatizanții vechiului partid.

Deși nu există suficientă claritate în privința când își va pierde Șor mandatul de deputat, e cert că nu e posibil să și-l păstreze stând la închisoare. Conform deciziei Curții Constituționale din 20 ianuarie 2015, „încălcarea condiţiilor de eligibilitate după validarea mandatului constituie motiv de incompatibilitate absolută cu calitatea de deputat în Parlament, mandatul urmând a înceta de drept...”.

Cu alte cuvinte, dacă Șor nu mai beneficiază de dreptul să fie ales, el își pierde și mandatul de deputat. „În cazul existenţei unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, aceasta produce efecte directe”, „Parlamentul va declara vacanţa mandatului de deputat”, o altă decizie nu se admite, căci ar fi „contrară principiului preeminenţei dreptului”, se spune în decizia respectivă a CC.

Există însă o mica neconcordanță: în Codul Electoral eligibilitatea unei persoane nu mai e valabilă dacă a fost condamnată la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, iar Curtea Constituționeală stipulează că Parlamentul declară vacanța mandatului de deputat după o condamnare la închisoare printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. Ceea ce ar însemna că Șor și-ar putea păstra mandatul de deputat până la pronunțarea verdictului de către CSJ. Juriștii spun că aceasta nu va dura mult.

Șor amenință, strigă că judecătorii au fost supuși presiunilor politice, dar nu explică cum a reușit să amâne timp de șase ani examinarea procesului său la Curtea de Apel? Nu cumva prin presiuni, șantaj, bani? Și de ce fuge de justiție? Să înțelegem că nu o mai poate controla nici el, nici Plahotniuc, ca până acum? Dar dacă a reușit timp de șase ani să blocheze examinarea dosarului, de ce nu le-a cerut judecătorilor respectivi să-l achite, să-l declare nevinovat? A fost imposibil, a lăsat prea multe urme? Ca societatea să înceapă a avea încredere în justiție, aceasta ar trebui să clarifice și de ce a durat atâta timp să judece cazul lui Șor”.

Citește întreaga analiză AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.