Actualitate Internă

Rusia expulzează un diplomat al Ambasadei R. Moldova la Moscova și interzice intrarea în țară a unor oficiali moldoveni. Popescu: Rusia continuă măsurile ostile

Rusia expulzează un diplomat al Ambasadei R. Moldova la Moscova și interzice intrarea în țară a unor oficiali moldoveni. Popescu: Rusia continuă măsurile ostile

UPDATE - Numele oficialilor moldoveni cărora li se interzice intrarea în Federația Rusă, potrivit rușilor de la Kommersant: Ana Revenco, ministra de Interne; Oazu Nantoi, Lilian Carp, Olesea Stamate - deputați PAS. Persoana declarată non grata, potrivit sursei citate, este consulul Republicii Moldova la Moscova.

Știrea inițială:

Federația Rusă a declarat persona non grata un reprezentant al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, la câteva zile după ce autoritățile moldovene au expulzat un diplomat rus. Marți, 25 aprilie, ambasadorul moldovean Lilian Darii a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă „ca răspuns la decizia nemotivată a autorităților moldovenești în 19 aprilie de a declara „persona non grata” un angajat al Ambasadei Rusiei în Moldova”.

Totodată, ambasadorul a fost informat despre decizia de a interzice intrarea în Federația Rusă pentru mai mulți oficiali moldoveni, ca răspuns la „declarațiile lor regulate antirusești și aderării Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE în care sunt implicați cetățeni ruși” - a anunțat Ministerul rus de Externe.

Ministrul moldovean de Externe: Rusia continuă măsurile ostile care afectează negativ cetățenii R. Moldova

„De foarte mulți ani, Federația Rusă a recurs la politici ostile față de Republica Moldova, față de cetățenii noștri, față de economia noastră, față de independența noastră, prin sprijinul separatismului, prin sprijinul și menținerea prezenței militare ilegale pe teritoriul țării noastre, prin introducerea embargourilor asupra produselor din Republica Moldova, asupra vinurilor, asupra legumelor, asupra fructelor și iată că în acest context Federația Rusă continuă aceste măsuri ostile care afectează negativ cetățenii Republicii Moldova”, a declarat astăzi ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-o conferință de presă. 

Declarațiile în format video - AICI (de la minutul 31).

Amintim că luni, 24 aprilie, în cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, Consiliul Afaceri Externe (CAE), s-a ajuns la un acord politic privind crearea unui regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii sale constituționale. Inițiativa a fost lansată de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

Săptămâna trecută, autoritățile moldovene au anunțat că un reprezentant al Ambasadei Rusiei a fost declarat drept persona non grata, fiind obligat să părăsească teritoriul R. Moldova. Rușii au calificat decizia drept „încă un pas neprietenos” care „nu va rămâne fără răspuns”.

Decizia a fost luată urmare a situației de pe Aeroportul din Chișinău, cu participarea liderului Tatarstanului, un subiect al Federației Ruse, căruia nu i s-a permis intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Rustam Minnihanov urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023”, desfășurat pe 17 aprilie, în UTA Găgăuzia.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.