Actualitate Internă

UE a decis ca Misiunea Uniunii Europene în R.Moldova să fie condusă de un diplomat român / Este vorba despre actualul ambasador al României la Vilnius

UE a decis ca Misiunea Uniunii Europene în R.Moldova să fie condusă de un diplomat român / Este vorba despre actualul ambasador al României la Vilnius

Ambasadorul României la Vilnius, Cosmin George Dinescu (foto sus, centru), va fi șeful Misiunii UE în Republica Moldova (EUPM Moldova), instituită de Consiliul European în urmă cu câteva zile.

Cosmin Dinescu a fost ales în urma unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă în ultimele săptămâni, arată publicația caleaeuropeană.ro.

EUPM, desfășurată egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova și constituie o reușită a implicării constante și insistente a României și a MAE pentru creșterea profilului Republicii Moldova pe agenda Uniunii și consolidarea securității și rezilienței acestui stat, arată sursa citată.

Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani.

Cosmin Dinescu, în prezent ambasadorul României în Lituania și Letonia, a candidat pentru această poziție alături de alte șapte persoane.

Decizia de alegere a diplomatului român în această funcție a fost anunțată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Obiectivul acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al R.Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine. 

„Întrucât Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la continuarea și intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza această țară prin acțiuni hibride. Astăzi sporim sprijinul acordat de UE Republicii Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității acesteia. Desfășurarea acestei noi misiuni constituie un nou semn politic important al sprijinului UE în circumstanțele dificile actuale”, a precizat Josep Borrell.

,,Suntem mândri că un coleg de-al nostru, un foarte bun profesionist și un diplomat cu experiență, va conduce prima misiune PSAC civilă a UE în Republica Moldova, care își propune să susțină Chișinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilientei și securității Republicii Moldova. Alegerea lui Cosmin Dinescu în această funcție deosebit de importantă la nivelul UE confirmă atât valoarea candidatului României, cât și rolul-cheie al țării noastre în susținerea Republicii Moldova pe toate palierele, mai ales pe calea europeană și pe realizarea reformelor democratice. În același timp, această reușită este și rezultatul eforturilor politico-diplomatice intense din ultima perioadă ale diplomației române la nivel de lucru, dar și ministerial, atât la Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre UE. A fost astfel confirmat, încă o dată, profilul României de stat membru UE responsabil, inclusiv în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună și cu un rol esențial în sprijinul consolidării rezilienței și securității Republicii Moldova,” a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Cosmin George Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experiență de două decenii și jumătate în serviciul diplomatic românesc, atât în cadru bilateral, cât și multilateral. De-a lungul carierei sale, Cosmin Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Republica Croația (2010-2016), director general pentru afaceri juridice, co-agent al României în cazul din fața Curții Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării, președinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală (2009). 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.