Externe

Azerbaijanul critică la scenă deschisă Rusia, în timp ce influența Moscovei în Caucazul de Sud s-a diminuat pe măsură ce trupele rusești din Ucraina încasează umilințe după umilințe

Azerbaijanul critică la scenă deschisă Rusia, în timp ce influența Moscovei în Caucazul de Sud s-a diminuat pe măsură ce trupele rusești din Ucraina încasează umilințe după umilințe

Ministerul Apărării de la Moscova are de făcut față iritării crescânde și criticilor venite din partea Azerbaijanului, care reproșează folosirea repetată a toponimelor armene în Karabakh, unde exista un contingent rus de menținere a păcii înființat după războiul de 44 de zile din 2020.

Publicația Eurasia.net relatează că oficialii azeri reproșează zilnic Ministerului rus al Apărării folosirea numelor armenești pentru a identifica satele și orașele din Karabakh, cerând folosirea numelor azere, după ce Rusia a folosit constant aceste nume. 

Săptămână trecută a fost lansat ultimul rând de proteste, după ce Rusia a acuzat Azerbaijanul de încălcarea acordului de încetare a focului. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a răspuns criticând Rusia pentru că a spus că presupusa încălcare a avut loc lângă „Magavuz”, un nume armean pentru localitatea numita de azeri Chardagli. 

Comunicatul oficial spune că „Azerbaijanul a făcut apel în mod repetat cu privire la utilizarea acestor nume în informațiile oficiale. Cu toate acestea, din păcate, numele așezărilor azere sunt menționate cu toponime armenești fictive în informațiile oficiale ale contingentului de menținere a păcii din Federația Rusă”

Ministerul azer încheie apelul solicitând comandamentului contingentului rus de menținere a păcii staționat temporar în Azerbaidjan „să indice corect toponimele așezărilor de pe teritoriul țării în informațiile relevante și să suprime în mod serios toate acțiunile provocatoare ale formațiunilor militare armene ilegale”

La 1 decembrie, Ministerul Apărării de la Baku a dat o declarație mai tranșantă: „Exprimăm regretul pentru atitudinea disprețuitoare a contingentului de menținere a păcii al Federației Ruse față de apelurile noastre. Reiterăm că menționarea numelor așezărilor de pe teritoriul Republicii Azerbaidjan de către toponimele armenești fictive, inclusiv utilizarea expresiei „teritoriu Nagorno-Karabah”, este INADMISIBILĂ”

Un site de știri conectat la Ministerul azer al Apărării, Caliber.az, a titrat astfel un articol din 2 decembrie: „Avem nevoie de astfel de „acționari ai păcii” în Karabakh? Prezentând constant toponime istorice azere cu nume armenești fictive pe hartile lor, forțele de menținere a păcii încalcă neutralitatea, prelungesc situația ostilă și, cel mai important, pierd încrederea poporului azer”, se spune în articol. 

Ahmad Alili, directorul Centrului de Analiză a Politicii din Caucaz, din Baku, spune că problema toponimiei subliniază nemulțumirea generală a Azerbaidjanului față de Rusia, iar publicația Eurasianet explică exprimarea repetată a reproșurilor privind toponimia prin încrederea tot mai mare a azerilor în fața scăderii influenței Moscovei în regiune. 

Reproșurile sonore ale Azerbaijanului subliniază modul în care influența Moscovei în Caucazul de Sud s-a diminuat pe măsură ce trupele ruse din Ucraina se arată din ce în ce mai puțin în stare să facă față trupelor ucrainene, iar o intervenție rusă în favoarea Armeniei e din ce în ce mai puțin posibilă. 

(Sursa: Eurasianet)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.