Actualitate Internă

Uniunea Europeană a adoptat un nou cadru de sancțiuni severe împotriva celor care atentează la stabilitatea Republicii Moldova / Cum vor fi pedepsiți destabilizatorii Moscovei

Uniunea Europeană a adoptat un nou cadru de sancțiuni severe împotriva celor care atentează la stabilitatea Republicii Moldova / Cum vor fi pedepsiți destabilizatorii Moscovei

Consiliul European a adoptat vineri, la solicitarea autorităţilor din Republica Moldova, un nou cadru de măsuri restrictive care va permite Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva persoanelor responsabile pentru sprijinirea sau implementarea acţiunilor care subminează sau ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, precum şi democraţia, statul de drept, stabilitatea sau securitatea ţării.

„Fiind una dintre ţările cele mai afectate de consecinţele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la creşterea şi continuarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova. Noul regim de sancţiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm rezistenţa Moldovei prin ţintirea celor care încearcă să destabilizeze ţara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual", a declarat Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, citat într-un comunicat emis de Consiliul European.

Consiliul subliniază că, datorită acestui nou cadru, UE va putea viza, de exemplu, persoanele care obstrucţionează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea alegerilor, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituţională, inclusiv prin acte de violenţă.

Măsurile restrictive viitoare ar putea viza şi persoanele care se angajează în abateri financiare grave în ceea ce priveşte fondurile publice şi exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul sau influenţa serios activităţile autorităţilor statului.

UE precizează că sancţiunile vor consta într-o îngheţare a activelor, în interdicţia de a pune la dispoziţie fonduri pentru persoane fizice şi entităţi şi o interdicţie de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat în mod vizibil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE. Acest cadru de măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova, mai anunţă Consiliul European. Sursa: agerpres.ro

CITEȘTE ȘI: Consiliul European a instituit misiunea civilă pentru consolidarea securității R.Moldova / Josep Borrell: „Asistăm la intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza această țară prin acțiuni hibride”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.