UPDATE: Comisia Electorală din Găgăuzia a prezentat rezultatele preliminare ale votării (bazate pe informațiile furnizate verbal de birourile și secțiile de votare). Astfel, în turul doi al scrutinului au acces Grigorii Uzun și Evghenia Guțul.
Nicolai Dudoglo – 5 059 voturi;
Grigorii Uzun – 14 849 voturi;
Mihail Formuzal – 1 969 voturi;
Victor Petrov – 9 132 voturi;
Dmitri Croitor – 5 825 voturi;
Serghei Cernev – 1 301 voturi;
Evghenia Guțul – 14 890 voturi;
Serghei Cimpoeș – 3 231 voturi;
Articolul inițial:
Cu Rusia sau spre Rusia? Cea mai pro-rusă regiune din Republica Moldova își alege conducătorul: Cine sunt candidații
Unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia din sudul Republicii Moldova, cu o populație de circa 130.000 de oameni, își alege astăzi, 30 aprilie, conducătorul. Denumit „bașcan”, acesta este guvernatorul regiunii autonome cu o populație care se uită aproape exclusiv spre Rusia. De fapt, majoritatea candidaților la alegeri și-au construit campania pe promisiuni de relații bune cu Moscova și pe sentimente anti-românești și anti-NATO. Din cauza specificului electoral din regiune, nici PAS, partidul care deține de unul singur o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Chișinău, nu și-a desemnat un candidat.
Găgăuzia este regiunea unde candidații pro-ruși câștigă categoric alegerile mai la toate nivelurile. La ultimele două alegeri prezidențiale, de exemplu, Igor Dodon acumulase peste 90% din voturile din turul doi, mai puțin de 10% rămânând… Maiei Sandu, cea care, până la urmă, datorită votului din restul Republicii Moldova și din diasporă, a devenit președintă la finalul anului 2020.
Astăzi, în pofida atrocităților și crimelor de război comise de armata rusă în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, decidenții politici din Găgăuzia continuă să susțină, în mare parte, cauza rusească. Asta în condițiile în care marea majoritate a asistenței financiare și a ajutoarelor de orice fel vin din Occident. Banii Uniunii Europene și banii României au construit în regiune obiective de infrastructură civilă, au renovat școli și grădinițe și au contribuit tot mai mult, în ultima perioadă, la îmbunătățirea stării de lucruri în regiune.
Limba rusă e regina, iar sursele rusești de informare sunt pe primul loc
Nici situația la nivelul informării populației nu este prea bună, și asta pentru că foarte puțini dintre găgăuzi cunosc limba română. Marea majoritate vorbesc rusa ca primă limbă (sau a doua, după găgăuză - o limbă turcică, asemănătoare cu turca), asta însemnând că televiziunile și sursele rusești de propagandă prind foarte ușor într-o regiune „educată” în cel mai fidel spirit sovietic.
Pentru a ilustra situația lingvistică din Găgăuzia, vom preciza ca pentru aceste alegeri, Comisia Electorală de la Comrat (capitala regiunii) a tipărit 93.451 de buletine de vot, dintre care 86.284 în limba rusă și mai puțin de 4.000 în limbile română și găgăuză.
Cine sunt candidații și ce șanse au?
Cei opt candidați sunt Grigori Uzun, Nicolai Dudoglo, Evghenia Guțul, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitri Croitor, Serghei Cernev și Serghei Cimpoieș.
Printre cei cu șanse mai mari se numără Grigori Uzun, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor și Igor Dodon (adică direct de Rusia). Evghenia Guțul este o altă candidată cu șanse. Susținută de Partidului Șor (adică direct de Rusia), ea a fost beneficiara unor mesaje de susținere de la importanți artiști ruși ca Filip Kirkorov, Nikolai Baskov sau Stas Mihailov. Alți candidați cunoscuți de populația locală sunt fostul bașcan Mihail Formuzal și fostul deputat și primar de Comrat, Nicolai Dudoglo.
Potrivit unui sondaj recent realizat de iData (despre a cărui credibilitate nu cunoaștem prea multe, decât că șeful iData este fratele unui ex-deputat socialist), candidații cu cele mai mare șanse sunt Grigori Uzun și Evghenia Guțul.
Peste 90.000 de alegători sunt așteptați la votare
Pentru ca alegerile bașcanului să fie valabile, la vot trebuie să se prezinte cel puțin 50% din alegătorii cu drept de vot înscriși pe listele electorale, dintr-un număr total de 92.000.
75 de observatori internaționali au fost acreditați pentru monitorizarea alegerilor din Găgăuzia.
Secțiile de votare au fost deschise la ora 7:00 în 26 de localități, urmând a fi închise la ora 21:00.
Funcția de bașcan a fost deținută până acum de Irina Vlah, susținută anterior de socialistul Igor Dodon. Deși se bucură de un nivel semnificativ de susținere în Găgăuzia, ea nu mai poate candida, deoarece a deținut două mandate consecutiv.
La ce să ne așteptăm?
Potrivit publicației germane Deutsche Welle, alegerile din Găgăuzia agravează situația deja tensionată din Republica Moldova.
„Între Moldova și Ucraina se află statul de facto Transnistria, asupra căruia atârnă mâna Rusiei și unde sunt încă staționate trupe rusești. Nu o dată au fost exprimate temeri că Moldova ar putea deveni următoarea victimă a imperialismului rusesc și că, dacă ofensiva rusă avansează cu succes în Transnistria, războiul s-ar putea extinde în Moldova.
Mica țară est-europeană suferă din punct de vedere economic din cauza războiului de agresiune rusesc, inflația atingând vara trecută un maxim de 34%. Politicienii pro-ruși exploatează această situație pentru a stârni furia populației împotriva politicilor pro-europene ale președintei Maia Sandu și, în același timp, pentru a urmări obiectivele politice pro-Kremlin”, scrie DW.
Având în vedere opțiunile clar pro-ruse ale găgăuzilor, chiar și cei mai optimiști susținători ai vectorului euro-atlantic nu se așteaptă la un miracol, mai ales ținând cont de lista candidaților la scrutin.
Oricum, situația din Găgăuzia va fi în continuare interesant de urmărit, având în vedere că regiunea are o altă viziune decât cea asumată la nivel oficial de Republica Moldova - integrarea în Uniunea Europeană. Asta - în pofida faptului că găgăuzii, deși atașați de Rusia, sunt în general recunoscători pentru asistența oferită de UE.