Actualitate Internă

Un document al Ministerul de Interne dezvăluie că infractorul Cristian Rizea pregătea răsturnarea regimului de la Chișinău / Dezvăluirile Emiliei Șercan indică limpede că fostul deputat PSD a colaborat ani de zile, în secret, cu autoritățile din România care nu-l voiau la pușcărie

Un document al Ministerul de Interne dezvăluie că infractorul Cristian Rizea pregătea răsturnarea regimului de la Chișinău / Dezvăluirile Emiliei Șercan indică limpede că fostul deputat PSD a colaborat ani de zile, în secret, cu autoritățile din România care nu-l voiau la pușcărie

Un document oficial citat de publicația Newsmaker din Republica Moldova indică faptul că infractorul român Cristian Rizea, fost deputat PSD, în două legislaturi (2008-2012 și 2012-2016) este acuzat că ar fi planificat și desfășurat acțiuni violente în vederea schimbării regimului constituțional de la Chișinău, cu scopul de a submina sau suprima suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării.

”Pe rețelele de socializare a fost publicat un document pe baza căruia ar fi fost extrădat din Republica Moldova ex-deputatul român Cristian Rizea. Potrivit actului, Rizea ar fi pregătit și desfășurat "acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional, subminarea sau suprimarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării”, scrie Newsmaker.md.

”Conform constatărilor organelor abilitate să asigure securitatea statului, s-a stabilit că cetățeanul României, Rizea Cristian, născut la 12.04.1969, pregătește și desfășoară acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional, subminarea sau suprimarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării, activități cu elemente de factură criminală, acțiuni calificate ca pericol deosebit pentru securitatea statului”, precizează documentul citat de publicația mai sus menționată.

Documentul mai arată și faptul că "menționatul încalcă în mod flagrant și sistematic prevederile Codului contravențional, prezentând pericol pentru ordinea și securitatea publică”.

Cristian Rizea, 54 de ani, a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. 

În luna martie, fostul deputat PSD a pierdut procesul împotriva președintelui Republicii Moldova în care a cerut anularea unui decret de respingere a cererii de acordare a azilului politic.

El a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 15 ani. ”Declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”, declarau reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație.

Context. Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie, devenind cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea ce orientare pro-rusă NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluiri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

El este inculpat și la Chișinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Astfel, în cele din urmă, lui Rizea i-a fost retrasă cetățenia, iar dosarul cu pricina se află în prezent la Judecătoria Chişinău.

Fostul deputat infactor a avut o strânsă colaborare cu postul de televiziune Realitatea devenită ulterior Realitatea Plus, respectiv Realitatea Star, care i-a promovat adesea acuzațiile și „dezvăluirile” pe care le-a livrat publicului drept mari adevăruri. „Spovedania lui Rizea” a rulat luni de zile la Realitatea Star, deși în zona rețelelor sociale folosea un limbaj suburban și amenințări. 

Potrivit jurnalistei de investigații Emilia Șercan, Rizea și Realitatea Plus au fost implicați într-o acțiune de kompromat cu scopul de o intimida și reduce la tăcere după ce a dezvăluit plagiatul din teza de doctorat a premierului Nicolea Ciucă. PODUL a relatat pe larg întreaga poveste! 

CITEȘTE ȘI: Emilia Șercan acuză grupul Realitatea PLUS și pe fugarul PSD Cristian Rizea de implicare în operațiunea de kompromat care a vizat-o / Realitatea PLUS contraatacă dezlănțuit, calificând-o pe jurnalistă drept „impostoare” și acuzând-o de colaboare cu Rusia în vederea „destabilizării României”

Comentariul jurnalistei de investigații Emilia Șercan după extrădarea infractorului din R.Moldova: 

„Două informații eronate publicate în ultimele 24 de ore de presa din România despre infractorul Cristian Rizea: 

    - a fost extrădat din Republica Moldova;

    - a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova. 

Infractorul Rizea nu a fost extrădat, ci expulzat. 

Între cei doi termeni e o diferență juridică majoră. 

Extrădare înseamnă predarea de către un stat altui stat a unui infractor care se găsește pe teritoriul său, spre a fi judecat sau spre a-și executa pedeapsa.

Expulzare înseamnă a obliga pe cineva (printr-un act al puterii de stat) să părăsească teritoriul unei țări. 

Autoritățile moldovene au comunicat două informații importante aseară: 

     (1) Rizea a fost declarat persoană indezirabilă pe un termen de 15 ani de către Inspectoratul General pentru Migrație al Republicii Moldova;

     (2) Rizea a fost îndepărtat de pe teritoriul Republicii Moldova, sub escortă. 

Aceste informații arată fără putință de tăgadă că Rizea a fost expulzat și nu extrădat, iar Rizea se află în acest moment în România pentru că autoritățile Republicii Moldova au decis expulzarea lui. 

Rizea, de altfel, cu complicitatea autorităților române, care au tergiversat aducerea lui în țară, a reușit prin diverse tertipuri juridice să împiedice extrădarea timp de 6 ani, perioadă în care și-a obținut protecția prin șantajul cu expunerea unor informații despre anumite persoane cu funcții publice și politice atât din România, cât și din Republica Moldova. 

My two cents: autoritățile moldovene nu au anunțat înainte autoritățile române despre această operațiune, iar românii s-au trezit brusc, la graniță, cu Rizea împreună cu actul de expulzare. 

Coincidență sau poate nu, Klaus Iohannis se afla azi noapte în drum spre România, în avion, la cine știe câte zeci de mii de metri altitudine, în avionul de lux cu care face pe globetrotterul. 

În cazul în care era extrădare și nu expulzare, Ministerul Justiției și Ministerul de Externe ar fi ieșit public cu comunicate de presă pompoase în care ar fi clamat succesul aducerii în țară a unui infractor – unul dintre mulți alții – condamnați de justiție, dar care a reușit să o șteargă înainte de condamnare, or autoritățile de la noi sunt mucles de 24 de ore pe acest subiect. 

Mai mult, pe surse a fost scursă în presă informația că Rizea a fost dus azi noapte la Rahova. 

Ei bine, Rizea a fost dus la Penitenciarul Vaslui, unde se află acum, și nu la Rahova. 

Am vorbit azi cu purtătoarea de cuvânt a Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru a o întreba cine a decis ca Rizea să fie dus la Vaslui, și nu la Rahova sau Jilava, având în vedere că, înainte să fugă, avea domiciliul în București. 

Aceasta mi-a spus că decizia nu a fost a Administrației Naționale a Penitenciarelor (care aparține de Ministerul Justiției), ci a Poliției Române (care aparține de Ministerul de Interne). 

Purtătoarea de cuvânt mi-a mai spus că Penitenciarul Vaslui s-a trezit cu Rizea la poarta lui, adus de Poliție, și atâta timp cât Poliția aduce un cetățean care are mandat de executare la poarta unui penitenciar, acel penitenciar are obligația să-l primească. 

Evident că mi-am pus întrebarea de ce Poliția Română, condusă de chestorul Benone Matei, a decis ca Rizea să fie dus la Vaslui și nu la Rahova. 

Am sunat și la purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Octavian Dan, pe care l-am întrebat cine a decis ca Rizea să fie dus la Vaslui și nu la Rahova. Mi-a spus că va reveni cu răspunsul când îl va avea, însă nu m-a mai sunat înapoi. Mă îndoiesc că mă va suna vreodată să îmi comunice această informație. 

Anul trecut, când am reclamat la Poliția Română furtul unor fotografii personale și încărcarea lor pe mai multe site-uri pentru adulți, și am încredințat polițiștilor o probă – o captură de ecran – care demonstra furtul fotografiilor, acea captură și fotografiile mele personale au fost publicate pe site-ul lui Rizea din Republica Moldova la 40 de minute după ce au am plecat din poliție. 

La dosar există mai multe dovezi că pozele au ajuns, înainte să fie publicate pe site-ul lui Rizea, la cel puțin 7 șefi cu funcții foarte mari din Poliția Română, inclusiv la actualul șef, chestorul Benone Matei. 

A doua zi, când am descoperit publicarea probei de către Rizea, l-am sunat pe ministrul de Interne Lucian Bode să îi reclam scurgerea probei din Poliția Română și operațiunea de kompromat. 

Două ore mai târziu după discuția cu Bode, proba și fotografiile erau încărcate pe un alt site, care a fost antedatat cu scopul de a fi mușamalizată scurgerea din Poliție. De această mușamalizare, cu siguranță, Bode și Matei nu sunt străini. 

Deci cine nu îl voia pe Rizea adus în România? Cine nu îl vrea pe Rizea la Rahova? Cine din Poliția Română a decis ca Rizea să fie dus la Vaslui și nu la Ravoha? 

Matei însuși sau Bode, șeful lui?”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.