Actualitate Internă

VIDEO. News Alert! Putinista Marina Tauber a fost reținută pe Aeroportul din Chișinău chiar de ziua ei! Deputata ȘOR intenționa să ajungă în Israel

VIDEO. News Alert! Putinista Marina Tauber a fost reținută pe Aeroportul din Chișinău chiar de ziua ei! Deputata ȘOR intenționa să ajungă în Israel

Vicepreședinta Partidul Șor, putinista și organizatoarea de proteste destabilizatoare Marina Tauber a fost reținută, chiar de ziua ei, pe 1 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău de unde intenționa să ajungă la Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. 

La baza reținerii stă ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei (conform art. 170 Codul de procedură penală), anunță Procuratura Anticorupție, scrie radiochisinau.md.

La 28 aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a depus un demers la judecătorul de instrucție să fie înlocuită măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Tauber a încălcat condițiile măsurii preventive. Tot vineri, 28 aprilie, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului. Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată ședința de judecată ca să poată călători în Israel. Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală.

Amintim că, la 05 ianuarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă - liberarea provizorie sub control judiciar și a stabilit următoarele condiții:

- să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță;

- să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și

- să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție.

Tauber afirmase, într-un live realizat în apropierea Aeroportului, că a aflat că urmează să fie emis mandat de arestare pe numele ei, dar că avea planificată demult călătoria.

„Vreau să vă spun despre Maia Sandu și PAS. Tot ce este rău în țara nostră este legat de doamna aceasta și coechipierii săi. Ei se tem atât de mult de Ilan Șor, de mine și de echipa noastră, că vor să mă aresteze. A fost depus demersul să fie schimbată măsura preventivă în privința mea. Niciun arest și nicio presiune n-o să mă oprească, dar ca să evităm speculațiile, vă spun că am planificat astăzi să plec în străinătate, pentru că am nevoie de o vizită medicală. Nu știam că o să fie ședință de judecată în privința mea. Vreau să transmit Maiei Sandu și tuturor să nu retrăiască, plec pe câteva zile și revin joi. Mulțumesc pentru așa cadou de ziua de naștere. Cred că în curând, doamna Sandu, și tu o să primești așa cadouri de ziua de naștere”, a spus Tauber. VIDEO AICI

Context. Marina Tauber, care împlinește astăzi 37 de ani, este vicepreședinte și deputat al Partidului Șor, fiind colegă cu școală cu fugarul Ilan Șor. Ea este acuzată că a falsificat raportul financiar al Partidului Șor și de acceptarea cu bună știință a finanțării formațiunii de către un grup criminal organizat. 

În iulie 2022, procurorii anticorupție împreună cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „Șor” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco, scrie publicația zgd.md.

Pe 23 iulie anul trecut, Marina Tauber a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, magistrații prelungind ulterior cu încă 20 de zile mandatul de arestare. Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu, iar măsura a fost prelungită de câteva ori.

Zgd.md mai scrie că fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.